Nu bliver byggepladsens engangstræ til genbrugstræ

Op mod 50.000 ton træ bliver hvert år smidt ud efter en enkelt gangs brug på de danske byggepladser, vurderer projektleder Maria Ekblad fra Golder Associates, som sammen med Stark og affaldssorteringsvirksomheden Solum har fundet en million kroner til at gøre en forretning ud af at skabe et genbrugsmarked for såkaldt interimtræ. Illustration: Gentræ / Circular Construction Challenge

Tonsvis af brædder og lægter bliver brugt til forskalling, gelændre på stilladser eller andre midlertidige konstruktioner på danske byggepladser. Nogle entreprenører er gode til at genbruge træet, men mange steder ryger træet til forbrænding. Det vil ét af de tre vindende hold i konkurrencen Circular Construction Challenge nu lave om på.

Læs også: Frygt for miljøgiften PCB giver ekstremt skrappe krav til gammel beton

»En af udfordringerne med at øge genbruget i byggeriet, er, at der er meget store krav til sporbarhed og certificering af de materialer, der skal bygges ind i bygningerne. Så derfor begyndte vi at kigge på interimtræ, der ikke skal bruges inde i bygningerne. Meget af det har i dag en levetid på omkring et halvt år, hvorefter det bare smides ud. I bedste fald bliver det udsorteret som træaffald, men det meste smides bare i brændbart, fordi det er nemmere,« forklarer projektleder Maria Ekblad fra Golder Associates.

650 mio. ton byggeaffald per år

Sammen med byggevarekæden Stark og affaldssorteringsvirksomheden Solum har de rådgivende ingeniører fra Golder deltaget i innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge, som Realdania står bag. Visionen bag Circular Construction Challenge er at gøre de omkring 650 millioner ton byggeaffald, der på verdensplan produceres hvert år, til en ressource for nybyggeri.

Læs også: Minister: Genbrug skal give forrang til statslige byggeprojekter

»Verden kalder på nye løsninger. Mængden af byggeri stiger voldsomt de næste årtier, så der skal nye cirkulære metoder til for at imødekomme de massive udfordringer, der allerede er og i endnu højere grad bliver med affald og ressourceforbrug. Derfor er der et stort behov for at understøtte udviklingen og fremme innovation og nytænkning. Her er danske virksomheder internationalt med helt fremme, og vi håber med konkurrencen at styrke de allerbedste ideer, så endnu flere af de nye løsninger kommer fra Danmark,« siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania, i en pressemeddelelse.

Genbrugsskur og svampeplader

Tagrenoveringer genererer i dag meget byggeaffald. Krydsrum Arkitekter vil genbruge træet til bygge grundkonstruktionen til cykel- og affaldsskure og tagsten til at lave facaderne. Holdet har allerede indgået aftale med Lejerbo om at levere skure til nye byggerier. Illustration: Reskur / Krydsrum Arkitekter / Circular Construction Challenge

39 hold har sendt konkurrencebud ind og 6 af dem gik videre i sparringsforløb, før de skulle aflevere deres endelige bud 15. januar. I dag blev de tre vindere så offentliggjort. Ud over holdet bag Gentræ, som Golder, Stark og Solum kalder deres løsning, blev projektet Reskur, der har udviklet et byggesystem til skure bestående af genbrugstræ og genbrugt tegl fra tagrenoveringer, også kåret som vinder.

Læs også: Ny isolering kommer med gamle murstensskaller på

Det sidste vinderbud kom fra Søren Jensen Rådgivende Ingeniører, der arbejder på at lade svampe omdanne organisk byggeaffald til et pladelignende materiale, der både kan bruges til akustikregulering og isolering. Hvert vinderhold har fået en million kroner og et halvt år til at arbejde videre med deres idé i et såkaldt innovationsforløb, hvor de får rådgivning fra førende danske og internationale eksperter.

Vådt papir og savsmuld - der ellers er svært at genanvende - kan blandes med svampesporer, som kan binde materialerne sammen. Når materialet tørres, kan det bruges til eksempelvis akustikdæmpning og isolering, viser forsøg fra det rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen. Illustration: Søren Jensen rådgivende ingeniører / Circular Construction Challenge

Foreslår pant på interimtræ

Gentræ har allerede fået fem store entreprenørvirksomheder til at gå med på at udsortere deres brugte interimtræ, og de er også interesserede i at købe genbrugt træ. Men både de tekniske løsninger og den økonomiske model skal finpudses over de kommende måneder, fortæller Maria Ekblad.

»Den største del af projektet er nok at finde ud af, hvad Solum skal gøre ved genbrugstræet for at det kan bruges igen. Skal man fjerne alle søm og skruer? Skal det renses? Hvilken kvalitet har entreprenørerne brug for? Kvalitetskravene får også betydning for, hvor stor en andel af træet, der kan genbruges – og dermed økonomien i forretningen.«

Læs også: Split et hus ad og se, hvad der kan genbruges

Målet er, at Stark, der i forvejen leverer materialer ud på byggepladserne, kan tage genbrugstræet med tilbage til Solum på deres biler, der ellers ville køre tomme. Når Solum så har klargjort materialerne, skal de ud at ligge i byggemarkederne ved siden af de nye byggematerialer. Men om de bare skal sælges på almindelig vis eller på en anden måde, er også én af de ting, der skal afklares.

»Vi er sikre på, at der er en økonomisk gevinst ved genbruget. Blandt andet sparer entreprenøren jo en forbrændingsafgift, når træet bliver genbrugt. Men hvordan gevinsten skal fordeles, er vi ikke helt afklarede på endnu. Måske skal man lave en pantordning, hvor entreprenørerne kan opnå en rabat per ton genbrugstræ de leverer til Gentræ.«

Går det godt med genbrug af interimtræ, håber Maria Ekblad at kunne udvide med endnu flere fraktioner.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Da jeg byggede hus, havde jeg stortset gratis varme den første vinter, som i øvrigt var den hårde vinter 2009-2010.

Jeg synes dog at meget af det træk jeg brændte ville være svært at genanvende til andet end brænde.

  • 2
  • 0

....var bygget af genbrugs brædder fra papirindustrien. Men tidligere havde genbrugstræ stor betydning for bolig byggeri. Utroligt mange boliger i Hvidovre har Fords emballagekasser til Ford T reservedele som grundlag da Ford flyttede fra Heimdalsgade til Sydhavnen. I min barndom blev næsten alt træ der ikke ummiddelbart kunne anvendes, appelsinkasser, vindruetønder, nedrivningstræ beskæringstræ, hækkegrene etc. brændt i datidens kakkelovne og komfurer.

  • 3
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten