Nu begynder byggeriet: Flis-kedel og varmepumpe skal udgøre fremtidens fjernvarme i Esbjerg

13. oktober 2020 kl. 09:57
Nu begynder byggeriet: Flis-kedel og varmepumpe skal udgøre fremtidens fjernvarme i Esbjerg
Illustration: Din Forsyning/Arkitema.
Det kulfyrede Esbjergværk bliver i 2023 erstattet af grønnere teknologier. Første fase af projektet omfatter blandt andet Danmarks største havvandsbaserede varmepumpe.
Artiklen er ældre end 30 dage

På mandag sætter gravemaskinerne grabben i jorden for at starte byggeriet af den gruppe af anlæg, der tilsammen skal levere fjernvarme til Esbjerg og Varde, når Ørsteds kulfyrede Esbjergværk lukker den 1. april 2023.

Det er forsyningsselskabet Din Forsyning, der er bygherre på projektet, som nu begynder med at opføre et nyt og moderne pumpehus samt Danmarks største havvandsbaserede varmepumpe ved siden af en eksisterende akkumulatortank på havnen i Esbjerg.

Læs også: Fremtidens fjernvarmeværk i Esbjerg får vigtigt blåt stempel

Din Forsyning har fravalgt at fejre første spadestik på grund af risikoen for corona-smitte. I stedet forklarer projektchef Kenneth Jørgensen på en video om byggeriet af blandt andet pumpehuset:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det nye pumpehus er er en teknologisk nyskabelse, fordi det giver os mulighed for at styre fjernvarmetemperaturen individuelt for hver af vores fjernvarme-områder,« siger han.

Tidsplan for etablering af Fremtidens Fjernvarme. Illustration: DIN Forsyning.

4000 liter vand i sekundet

Udover pumpehuset og havvandsvarmepumpen, der får en effekt på 50 MW, skal fjernvarmen fabrikeres af et nyt 60 MW flis-kedelanlæg og elpatroner på tilsammen 30 MW, der skal tjene som spids- og reservelast.

Læs også: Ny plan for Esbjerg-fjernvarme: Borgerne skal varme sig ved havvand og træflis

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en placering tæt ved Esbjergværket og den meget store varmelagertank udnyttes den eksisterende infrastruktur både for fjernvarme og elnet, samtidig med at der er gunstig adgang til havnefaciliter og havvand til varmepumpen.

Læs også: Ny alliance: Fem energistationer skal sætte skub i mere grøn varme

Den store varmepumpe kommer til at suge rigtig store mængder havvand ind – omkring 4000 liter pr sekund – hvorefter den trækker varme ud af vandet og til slut pumper det afkølede vand retur i havnen igen.

Museum skal tælle plankton

Da ingen tidligere har bygget så stor en havvandsvarmepumpe i en dansk havn, har Din Forsyning bedt om hjælp hos Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Museet skal registrere, hvilke organismer der findes i vandet i havnen og dermed hvilke typer af dyreplankton, der pumpes ind sammen med vandet i Din Forsynings nye anlæg.

Læs også: Mindre plankton i Atlanterhavet kan påvirke klimaet

Ifølge Din Forsyning er det vigtig viden, fordi plankton udvikler sig til blandt andet blåmuslinger, østers og rurer, som potentielt kan blive et problem for pumpesystemet.

Leverer halvdelen af varmen

Det nye energianlæg vil kunne levere halvdelen af varmen til områdets 100.000 fjernvarmekunder. Den anden halvdel af varmeleverancen står det lokale affaldsforbrændingsanlæg for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nævnte anlæg markerer som nævnt første fase i den nye fjernvarmeforsyning af fjernvarmeforbrugerne i Esbjerg og Varde, der tilsammen bruger 1,2 mio. MWh varme.

Læs også: Tænketank: Kystnære kraftværker bør ombygges med varmepumper

Anden fase skal bestå af endnu en fliskedel på 20 MW og to luft-vand varmepumper på tilsammen 20 MW, hvoraf den ene skal placeres tættere på Varde.

I juni fortalte Kenneth Jørgensen, at Energistyrelsen havde bedt forsyningen om at se på alternativer med større udnyttelse af overskudsvarme i projektets fase 2, og at dét ville man selvfølgelig rette sig efter.

I Din Forsynings egen video herunder kan du se og høre Kenneth Jørgensen markere første spadestik:

Remote video URL

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger