Nu åbner ballet for udnyttelse af Nordsøens undergrund til CO2-lagring

Plus12. august 2022 kl. 11:349
Nu åbner ballet for udnyttelse af Nordsøens undergrund til CO2-lagring
Med Project Green Sand kan det tidligere oliefelt Nini Vest blive det første eksempel på CO2-lagring i den danske del af Nordsøen. Illustration: Semco Maritime.
Udbuddet er det første af sin art i Danmark og skal sikre mulighed for lagring i dansk undergrund fra 2025.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fra 15. august kan der søges om tilladelser til efterforskning og lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen, meddeler Energistyrelsen i en pressemeddelelse fredag.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
14. august 2022 kl. 21:59

men kan operatøren afhænde den (= det tomme oliefelt) til staten (måske endda for penge) ja så er det jo ikke længere deres problem

Måske er dit svar tættere på sandheden end godt er. For politikerne er lige så nemme at narre som et barn. Politikerne har forpligtiget sig til at indfri nogle vanskeligt opnåelige CO2 reduktionsmål. Og nu er der nogle som tilbyder en ny løsning, som ikke blot reducerer CO2 udledningen, men ligefrem fjernet CO2 fra jordens overflade. Det er noget en politiker kan lide at høre. Jeg vil følge med på sidelinien og vil forsøge at finde "Sorte Holger", alt imens en begejstret minister fortæller den danske befolkning om en lovende teknik som vil bringe Danmark nærmere på sin CO2 målsætning.

8
14. august 2022 kl. 16:51

I min optik er dette et gigantisk nummer fra de nuværende operatører i nordsøen for at tørre omkostningerne ved dekommisionering af på skatteyderne! Siri er ikke 5 øre værd og producerer ingen olie, men er stadig ikke dekommisioneret fordi det vil koste mange milliader - men kan operatøren afhænde den til staten (måske endda for penge) ja så er det jo ikke længere deres problem...

7
13. august 2022 kl. 15:36

Ved godt det stinker af greenwashing

Javist er der tale om Greenwashing. Men det må du ikke skamme dig over. For hermed følger du blot en meget udbredt trend i den såkaldt "Grønne omstilling". Når en teknik bliver præsenteret som CO2 neutral, af en politiker, er det i de allerfleste tilfælde en lodret løgn. Projektet er baseret på nogle forudsætninger som ikke er retvisende, og på nogle teknologier som kun findes på papiret. Når politikere fremlægger nye planer til "CO2 neutrale" projekter. --> Så er der i virkeligheden tale om en ny udgave af "Find Holger". Hvor du nu skal forsøge at finde ud af HVOR der er svindlet med CO2 regnskabet.

  1. Hvilke forudsætninger er uholdbare. 2) Hvilke relevante CO2 belastninger er holdt ude af regnskabet. 3) Er den "anvendte" teknologi et fantasifoster, hvor den reelle virkningsgrad er betydeligt lavere end den postulerede. Betragt derfor ethvert "CO2 neutralt" projekt som en udfordring, hvor du skal finde "Sorte Holger".
6
13. august 2022 kl. 11:49

Dårligt spørgsmål fra mig, men kan co2 ikke bruges til sodavand Kunne cola gå foran og lave co2 neutralt brus? Ved godt det stinker af greenwashing

5
13. august 2022 kl. 07:51

hvad nu hvis man finder gas og olie ved undersøgelserne ? Vil venstrefløjen så tillade at man udvinder det ?

4
12. august 2022 kl. 14:17

De skal vel først lige i gang med at kunne lagre det, før de lader være med at lukke det ud?

Der er flere metoder til "eliminering" af CO2. Lagring af CO2 i undergrunden er een af dem. Problemet med udslippet af CO2 beskrives i artiklen: <Biogasanlæg slipper tonsvis af indfanget CO2 ud i det fri>

Et af kritikpunkterne i den ovennævnte artikel er: Spørgsmålet er, om man kunne have udnyttet CO2’en tidligere. Peter Møllgaard fra Klimarådet vurderer, at fraværet af en CO2-afgift indtil nu har mindsket de økonomiske incitamenter til at holde på biogas-CO2’en. »Med en afgift kunne man tidligere have skabt en forretning i at fange og bruge CO2,« siger han. / Så mit kritikpunktet er blot en gentagelse af den kritik som andre har udtalt. Mit primære spørgsmål er fortsat UBESVARET: Er CO2 lagring fornuftigt ?

1
12. august 2022 kl. 13:30

Min tillid til den type af projekter er i udgangspunktet: SKEPTISK. Men jeg kan godt overbevises om at CO2 lagring i undergrunden, er en god ide. Men det kræver at der fremlægges seriøse og troværdige argumenter, som kan fjerne min medfødte skepsis. I øvrigt undrer det mig at man uden videre lukker den "nemme" CO2 fra biogasanlæg ud i atmosfæren !!! Og at man herefter bygger store - dyre - energikrævende anlæg for at indfange og herefter pumpe CO2 ned i undergrunden. Tommelfingerregel: Hvis du hører en politiker tale varmt for en teknik som kan "løse" CO2 "problematikken", så lytter du sandsynligvis til en forhærdet lystløgner. Stol ALDRIG på en politiker når det handler om "Den grønne omstilling". Sporene skræmmer.