NOx-slugende parkeringsplads renser luften ved Københavns Lufthavn

Med en tilsyneladende enkel imprægnering af stenene på en 300 m2 stor parkeringsplads i Københavns Lufthavn bliver langt over halvdelen af den giftige NOx-udledning fra biler omsat til uskadelige salte.

Det er det danske firma Photocat, som står bag forsøget i lufthavnen. Firmaet anvender fotokatalytisk teknologi, imprægnering af overflader med titaniumdioxid, til at omdanne kvælstofoxider (NOx) til salte.

Teknologien har været kendt i årevis og er især blevet udnyttet i Japan, men det er lykkedes det danske firma at udvikle teknologien, så den er mere lysfølsom. Den fotokatalytiske proces med at optage og omdanne NOx til salte drives af Solen og starter, når lys rammer overfladen beklædt med titaniumdioxid.

Læs også: Dansk firma satser stort på NOx-ædende titaniumdioxid

Photocat har i dag afsluttet testen i lufthavnen. Målingerne viser, at 24 procent af NOx'en er fjernet i tidsrummet fra 10-20, hvor der er flest biler på parkeringspladsen. Samtidig er udledningen faldet med hele 67 procent, hvis man ser samlet over hele døgnet.

Teknologien anvendes allerede flere steder i verden. I alt er der etableret mere end 100 millioner m2 fotokatalytisk overflade, hvoraf 80 procent er i Asien. Men i vores nabolande Sverige og Tyskland har man også forsøgt sig med teknologien flere steder.

Den luftrensende teknologi er ifølge Photocat en stor gevinst for både sundheden og den grønne omstilling. Samtidig hæfter man sig også ved 'et enormt besparelsespotentiale,' fordi luftforurening ifølge en nylig rapport fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, koster Københavns og Frederiksbergs Kommune 500 millioner kr årligt i indirekte helbredsomkostninger.

Det anslås, at 540 mennesker i samme kommuner hvert år dør for tidligt som følge af luftforurening.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I første afsnit: "bliver langt over halvdelen af den giftige NOx-udledning fra biler omsat til skadelige salte."

  • bliver de skadelige salte så opsamlet et sted eller hvad gør man ved dem ?
  • 0
  • 0

... er så kræftfremkaldende, hvis det bliver indåndet. Partiklerne er så små, så de faktisk kan vandre fra lungerne til blodbanerne og videre til organerne.

  • 0
  • 0

Kasper: NOx bliver oxideret til nitrat, som vaskes ud med regnen ( der er meget små mængder vi her taler om, så ingen fare for de danske vandløb ).

Niels: Titandioxiden er fikseret på overfladen af materialet, så det vil være makro-partikler af sten og titan der evnt. slides af. Titandioxid er et materiale man har ret lang historisk erfaring med, og selv om ordet nanopartikel er relativt nyt, så har de små partikler altid eksisteret i Titandioxid pulver i en vis mængde.

Mvh

Theis Reenberg

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten