Novozymes udvikler øko-superbleer af husholdningsaffald

Efter flere års forskning er det lykkedes at få enzymer til at virke på biomasse, så det kan udvikle akrylsyre, der er en vigtig ingrediens i kemikalieindustrien.

Læs også: Novozymes satser nu på biologisk maling og bleer

Novozymes har i samarbejde med Cargill og BASF har arbejdet med processen med at bruge biomasse som halm eller husholdningsaffald til at i første omgang at fremstille 3-hydroxypropionsyre (3-HP). Det er nu lykkedes i en pilotopstilling, skriver selskaberne i en meddelelse.

3-HP er første stadie i fremstillingen af acrylsyre, der kan bruges til fremstilling af superabsorberende materialer, der eksempelvis kan anvendes i bleer.

Acrylsyre fremstilles i dag af råolie, der er præget af begrænset tilgængelighed og varierende prisudvikling. Hertil kommer en stigende bevidsthed hos forbrugerne om brug af mere bæredygtige materialer, skriver selskaberne om baggrunden for udviklingen af den nye fremstillingsproces.

I dag bliver der på verdensplan årligt fremstillet over 3,5 mio. ton akrylsyrer, som bruges til så forskelligartede produkter som bleer, maling, coatings og akrylfibre.

Novozymes har udviklet en ny fremstillingsmetode, hvor råmaterialet er en kulhydratkilde, f.eks. glukose udvundet af biomateriale. Glukosen bliver så fodret til mikroorganismer, der via flere enzymatiske reaktioner nedbryder glukosen og danner blandt andet 3-hydroxypropionsyre. Dette kan så efterfølgende omdannes og oprenses til akrylsyre.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg så fornylig en TV-udsendelse, hvor det blev sagt, at fibrene i bleerne var dårligt nedbrydelige (300 år blev nævnt). Et andet problem var, at en stadig større mængde af husholdningsaffaldet bestod af engangsbleer. Løsningen er måske kildesortering og genbrug af fibrene i bleerne :-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten