Novozymes udvikler biologisk plast, maling og bleer

Enzymfabrikanten Novozymes vil sørge for, at biomateriale kan udnyttes til fremstilling af kemikalier, mere præcist akrylsyre. Det bliver i dag fremstillet i store mængder fra olie.

»Som følge af de stigende oliepriser bliver det mere økonomisk rentabelt at omdanne fornybare råvarer til kemikalier, og det er et område med signifikant kommercielt potentiale,« siger koncerndirektør Thomas Videbæk i en pressemeddelelse.

Ideen er, at akrylsyre kan fremstilles ved gæring af sukker, hvorved der dannes 3-hydroxypropionsyre (3HPA). Det kan så oprenses og omdannes til akrylsyre.

Teknologierne til er endnu ikke klar. Men målet er, at Novozymes sammen med den amerikanske kemikoncern Cargill i løbet af de næste fem år udvikler femstillingsmetoden. Novozymes skal primært bidrage med at udvikle og forfine de mikroorganismer, der foretager selve gæringen af sukkeret til 3HPA.

» Novozymes kan udnytte sine kompetencer inden for bioinnovation til at realisere visionen om, at biologiske materialer gradvist erstatter de oliebaserede produkter, vi kender i dag,« siger Thomas Videbæk.

Fakta

I dag bliver akrylsyre fremstillet af olie. Selve processen er en oxidering af propylen, som er et produkt fra raffinering af råolie.

I 2005 blev der fremstillet 3,1 millioner tons akrylsyre. Ca. halvdelen bliver brugt som ren akrylsyre, der anvendes til superabsorberende produkter som bleer. Resten anvendes i den form, der hedder akrylat. Dette bruges til plastik, fibre, coatings og maling.

Kilde: Novozymes

Dokumentation

Novozymes' pressemeddelelse

Emner : Plast
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Citat:"I 2005 blev der fremstillet 3,1 millioner tons akrylsyre. Ca. halvdelen bliver brugt som ren akrylsyre, der anvendes til superabsorberende produkter som bleer. Resten anvendes i den form, der hedder akrylat. Dette bruges til plastik, fibre, coatings og maling."

Ren akrylsyre er flydende og ville ætse de små i røven! - Mon ikke det er en polymer af akrylsyre der bliver brugt som det første. Og "akrylat" er formodentlig en polymer af esteren methylacrylat.

  • Søren
  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten