Novozymes mæsker sig til amerikansk ethanol-gilde

Amerikanernes kamp for at gøre sig mindre afhængige giver et gevaldigt boost for Novozymes, som lever fedt af at sælge enzymer til at brygge bioethanol af amerikanernes majs.

I første halvår af 2007 steg salget af enzymerne til bioethanol mere end 40 procent og var den væsentligste vækstmotor i Novozymes, skriver virksomheden i sit regnskab.

I øjeblikket produceres der omkring 24 milliarder liter bioethanol på årsbasis i USA, og Novozymes regner med, at produktionen bliver fordoblet næste år.

Derfor forventer Novozymes, at salget af enzymer til bioethanol fortsat vil stige med 40 procent i resten af 2007, mens væksten vil falde til mellem 20 og 25 procent de efterfølgende år.

Det positive regnskab kan fremlægges på trods høje råvarepriser og en dårlig amerikansk valutakurs.

»Forretningens udvikling understøtter ambitionen om en omsætning på 10 milliarder kroner i 2010. Derudover har vi netop indgået en aftale om at købe enzymaktiviteterne i Biocon Limited i byen Bangalore i Indien,« siger administrerende direktør Steen Riisgaard.

Samlet voksede Novozymes' omsætning 14 procent til 3,8 milliarder kroner i første halvår. Driftsoverskuddet steg 20 procent til 788 millioner kroner.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Konsekvenserne er at Amerikanske skatteydere subsidierer industriel destruktion af fødevarer som både presser deres egne leveomkostninger i vejet og samtidigt fjerner basisfødevarer fra fattige, f.ex. Mexicanere.

Alt sammen for at politikere kan klappe hinanden på ryggen ved internationale konfererencer. Sikke et spild!

Biobrændsel skal laves af alger eller affald ellers er det direkte uetisk. Man kunne måske dyrke algerne på rensningsanlæg for både at komme af med l*rtet og noget af olieforbruget.

 • 0
 • 0

På sigt kan det godt blive en fordel for de fattige. Der kommer flere penge i landbruget, og så kan vi komme dertil, at vi ikke længer skal støtte fødevareproduktionen via skatten. Ulandene kan pludselig konkurere med EU, og så strømmer pengen ind, istedet for ud. Når de cirkulerer imellem borgerne, vil det hæve levestandarden.

Når det er sagt, så er der lige den helt store taber: Naturen. Vi er allerede vidne til den største masseudrydelse de sidste 65 mio. år. Flere penge i landbruget = mere rovdrift på jorden. Frithiof har ret. Biobrændstof skal laves med alger og affald, og det skal brændes af i kraftværker, ikke noget med en ineffektiv convertering til f. eks. bioethanol

 • 0
 • 0

Første generations bioethanol er ganske rigtigt ikke helt smart, og bør erstattes. Men af hvad? Ikke olie, som ethanolen jo selv er en erstatning for. Foreløbig heller ikke 2G-bio, da det ikke er udviklet endnu.

Der ER ikke rigtigt noget. Vi må leve med situationen som den er indtil videre, og få det bedste ud af det. Derimod kan sætte fart i udviklingen af 2G, batterier osv. så 1G afløses tidligere.

Indtil da kan vi diskutere hvor stor udbredelse 1G må få, og hvordan. Skal det begrænses af fødevarepriser?

Man hælder ikke mad på bålet for at holde varmen.

 • 0
 • 0

Hvis bioethanol er industriel destruktion af fødevarer, hvordan er det så forskelligt fra cocopops, cornflakes og rice krispies?

 • 0
 • 0

hverken 1-2-3 G ethanol vil nogen sinde blive energi mæssig rentabelt. uanset hvor "effektivt" det bliver at lave etanol til bilerne så bliver det aldrig aldrig hverken mere eller mindre milliø rigtigt end at bruge almindelig benzin i bilen EROIE værdien er helt enkel så elendig ved at lave ethanol fra andet end sukkerrør , så det aldrig bliver et effektivt brændstof i bedste fald så forbruges der ligeså meget energi som enanolen giver i effektiv energi resurse.

Der er kun 2 former for bio brændstoffer der giver et rimeligt udbytte og som samtidigt ikke er uediske at bruge.

1 raps eller andre olie producernde planter. næsten alle olie producernde planter producere samtidigt store mængter protein og verden kommer til at mangle protein i storstil i fremtiden når vi ikke kan importere de mængter protein som vi gør nu. så det giver mening at plante planter der producere protein som vi kan lave til foder for den lille reducrende kvæg og svine produktion som vi kan bevare ( ca 1/10 del af den nuværnde produkton). så når raps producere protein så er det samtidigt smart at bruge olien til transport og markarbejde.

2 forgasset biomasse, gassen fra denne forgasning kan enten bruges direkte til at producere el og kraft varme med en hæderlig effektivitet set i forehold til olie naturgas og kul. men samtidigt kan gassen omdannes til DME hvis vi laver raps olien til RME ( metyl ester) og blander den med DME så er det teoretisk muligt at kunne køre med de existende diesel biler med denne blanding ved at lave metyl ester af raps olien kan vi også anvende alle fedt holdige rest produkter fra fødevare produktonen.

Det vil ikke give en stor energi resurse men dog en lille resurse der kan drive den energi som vi behøver til vores trasport behov for mad og til at drive vores landbrugs maskiner på de få større landbrug der vil være tilbage.

Alt primær fødevare produktion kommer til at ske så tæt på forbrugern som muligt for at spare så meget som muligt på transport energien.

De kan forske til dommedag og der vil stadigt max kunne produceres ca 100-250 l ethanol pr tons bio masse (korn halm mm ). tilsammenligning giver direkte afbrænding af den samme biomasse ca 6 gange så meget energi.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten