Novozymes leverer svampe til USA's majsmarker

Svampen Penicillium bilaiae hjælper majsplantens rødder med at optage fosfat med et højere udbytte til følge. Illustration: Novozymes

Når nye majssorter fra Monsanto kommer på markedet i USA – og senere i resten af verden – vil de være coatet med et lag vækstfremmende organiske og uorganiske stoffer, herunder en mikroorganisme fra danske Novozymes.

Den danske biotekvirksomhed indgik for tre år siden et partnerskab med den amerikanske landbrugs- og kemigigant i BioAG Alliancen, som Novozymes dengang fik 1,65 mia. kroner fra Monsanto for at kaste kræfter i.

Samarbejdet har nu båret sin første frugt i form af en mikrobe, som kan tilsættes den formulering, som Monsanto i forvejen præparerer sin såsæd med, før landmanden kører den ud på marken.

Læs også: Alliance kører Novozymes i stilling på boomende landbrugsmarked

Formuleringen har traditionelt indeholdt forskellige kemiske stoffer, som enten fremmede væksten eller dræbte uønskede organismer for at få de bedst mulige vækstbetingelser i det land, majsen blev dyrket.

Vind og vejr er problemet

Sværest har det været at have med de organiske vækstfremmere at gøre, da mikroberne er noget mere følsomme over for ilt, vind og vejr end kemiske stoffer. Derfor har løsningen ofte været, at landmanden måtte tilsætte dem lige før eller efter såningen.

Nu er det imidlertid lykkedes for Novozymes at beskytte jordsvampen Penicillium bilaiae i så høj grad, at majsen nu kan tåle at ligge i to år uden at dræbe svampen. Præcis hvordan det er lykkedes, vil COO i Novozymes Thomas Videbæk dog ikke ud med.

»Det er jo et vigtigt konkurrenceparameter for os, men jeg kan sige, at det har været en udfordring at holde mikroben i live. Vi har dog fundet ud af, at det delvist handler om at holde væskeniveauet i formuleringen så lav som muligt, og så skal f.eks. svampedræbere i Monsantos ’seed treatment’ jo helst ikke dræbe denne,« understreger han.

Læs også: Novozymes indgår alliance med Monsanto

»Vi sætter os ud over plantens lykketræf«

Penicillium bilaiae er en naturligt forekommen svamp, som vokser i jorden og kan hjælpe planter med at optage fosfat og derved vokse bedre.

»Man kan sige, at rammer svampen planten på normal vis, vil planten være ’heldig’ at vokse mere. Det lykketræf sætter vi os ud over ved at give frøet en masse mikrober fra starten af,« forklarer Thomas Videbæk.

Novozymes har solgt svampen i mange år, men det er altså først nu, der er kommet kontrol nok med den, til at Monsanto tør love de to års holdbarhed ved en 'præ-coating' og introducere den på alle sine nye majssorter til salg i USA.

Øger udbyttet med to procent

Ifølge partnerne skulle svampen være så effektiv, at den potentielt kan øge udbyttet på markerne med ca. 2 procent, hvilket løber op, når Monsanto har en markedsandel i USA på 30-35 procent af ca. 100 mio. hektar majsmarker.

Læs også: Monsanto trækker stikket for alle GMO-ansøgninger i EU - pånær én

Foreløbig bliver ’et par lastbiler’ mikrober dyrket på Novozymes mikrobefabrik i Canada og sendt til Monsanto, som får blandet svampene ind i deres eksisterende coating ved hjælp af store tromler.

Skal på alle sorter

Selv om mikroben foreløbig kun bliver introduceret på de nyeste sorter, er tanken, at den bliver koblet på alle majssorter i de kommende år. Desuden vil Novozymes mikrober af forskellig art finde vej til andre typer afgrøder.

»Vi glæder os selvfølgelig over den omsætning, vores teknologi giver, men det åbner også teknisk mulighed for at forbedre andre typer afgrøder,« siger Thomas Videbæk, som understreger, at Novozymes har masser af idéer klar.

»Dette er første hug, men vi kan måske også komme med noget, der slår svampe ihjel eller orme, der ødelægger rødderne. Vi forestiller os masser af gode ting,« siger han.