Novozymes kaster sig ud i gylleeventyr

Novozymes kaster sig sammen med den største danske producent af biogasanlæg, Xergi fra Aalborg, ud i et nyt gylleeventyr.

Målet for det strategiske samarbejde er at få mere gas hurtigere ud af de biogasanlæg, der findes i dag, så flere vil investere i anlæggene.

Det skal lykkes ved at kombinere Novozymes forskning i mikroorganismer, der kan speede processen op, med Xergis viden om miljøet i biogastankene.

Den effektive udnyttelse af energien i gylle skal i sidste ende levere brændstofalternativ til biler og opvarmning af huse.

Novozymes er Xergy indleder offensiven, efter så godt som alle andre leverandører af biogasanlæg herhjemme er gået konkurs. Senest bukkede børsnoterede Bioscan under.

Selv om Danmark er et af de lande, der er længst fremme på området, omdannes kun fem procent af gyllen til energi. Af de fem procent udnyttes kun halvdelen af energien, fremhæver Børsen.

Alene i Danmark er der et markedspotentiale på 10 milliarder kroner, hvis man øger udnyttelsesandelen til for eksempel 45 procent. Globalt er markedspotentiale på over 700 milliardeer kroner, viser en analyse fra Handelshøjskolen i Århus.

Miljøminister Connie Hedegaard (K), der står bag ideen, er svært tilfreds med aftalen, som blandt andre Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Århus Universitet indgår i. Xergys udviklingsafdeling ligger på universitetets forsøgsstation i Foulum.

»Det er utrolig positivt, at de har fundet sammen, og at de også kan vise, at man kan dele viden, selv om om man på nogle områder er konkurrenter. Jeg kunne næsten ikke ønske mig en bedre partnerskabsaftale,« siger hun til Børsen.

Xergy havde sidste år et overskud på godt tre millioner kroner efter en årrække med millionunderskud. Ejerne, Hedeselskabet og industrikonglomeratet Schouw & Co., indskød sidste år 30 millioner kroner i ny aktiekapital.