Novozymes i gennembrud mod resistente bakterier

Plectasin og andre peptider fra hvirvelløse dyr såsom fluer og muslinger kan dræbe bakterier, der ellers er resistente overfor antibiotika.

Og nu har forskere fra den danske virksomhed Novozymes sammen med forskere på blandt andet universiteterne i Bonn og Aalborg fundet ud af, hvordan plectasin gør det. Opdagelsen er blevet offentliggjort i tidsskriftet Science i dag.

Binder til byggesten

Forskerne har fundet ud af, at plectasin binder og isolerer en byggesten, der anvendes i cellevægens biosyntese, og da bakterier ikke kan leve uden en cellevæg, går de hurtigt til grunde.

Læs også: Video: Sådan dræber stof fra svamp resistente bakterier

Eksperimenter med plectasin viser desuden, at det er meget vanskeligt for bakterier at udvikle resistens imod det. De har blandt andet testet det på bakterier, der er resistente over for Vancomycin, der et af de mest anvendte antibiotika imod resistente bakterier, og som binder den samme byggesten.

Og disse resistente bakterier er stadig følsomme over for plectasin, hvilket gør det til et lovende alternativ til resistente infektioner, skriver Novozymes i en pressemeddelelse.

Gennembrud

Indtil nu har det været antaget, at plectasin ligesom andre peptider virker ved at opløse membranen og dermed forårsage bakteriernes sammenbrud, men forskerne hos Novozymes havde en fornemmelse af, at det var anderledes.

»Nu ved vi, at plectasin virker ved direkte at binde en byggesten i bakteriernes cellevæg. Det forklarer, hvorfor plectasin er specielt, samt hvorfor det er muligt uden risiko at give langt større doser af plectasin end af de øvrige peptider, som virker på membranen,« siger Hans-Henrik Kristensen, der er en af forskerne bag den nye opdagelse hos Novozymes, ifølge pressemeddelelsen.

Novozymes' koncerndirektør for forskning og udvikling kalder opdagelsen af stoffet for et gennembrud.

»Da vi oprindelig identificerede plectasin, vidste vi, at det var et gennembrud for forskning i antimikrobielle peptider. Denne nye viden bekræfter det. Vi ved nu, hvorfor det næsten er umuligt for bakterier at skabe resistens mod plectasin,« siger Per Falholt ifølge pressemeddelelsen.

Virker mod lungebetændelse

Novozymes identificerede Plectasin i en sort svamp i 2002 og solgte i 2008 rettighederne til udvikling, registrering og markedsføring af den forbedrede variation af plectasin NZ2114 til Sanofi-aventis.

Denne virker endda imod alvorlige sygdomme som lungebetændelse, endocarditis, meningitis og blodforgiftning forårsaget af bakterier som Streptococcus og Staphylococcus som er resistente over for alle eksisterende antibiotika.

»Med den stigende resistens imod antibiotika verden over, er det vigtigt løbende at finde nye stoffer og metoder der kan bekæmpe potentielt dødelige infektioner. Vores stærke teknologisk platform giver os mulighed for at screene for nye peptider meget effektivt, og vi har identificeret andre, som er rettet mod andre typer af infektioner,« siger Per Falholt.

Dokumentation

Novozymes: Novozymes reveals knowledge on new antibiotic against resistant bacteria

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan ikke helt gennemskue og den eventuelle fremtidige indtjening så ikke vil tilkomme Novozyme, men Sanofi-aventis??

 • 0
 • 0

Derfor:

Under the terms of the agreement sanofi-aventis has been granted an exclusive worldwide license for the development, registration and commercialization of the drug. The two companies will jointly work to develop and implement commercial-scale manufacturing of the plectasin NZ2114 drug substance,

 • 0
 • 0

Hej med jer derude...Det er en spændende artikel som i har skrevet, og tillykke med den nye opdagelse. Jer er selv muslim, og vil meget gerne fortælle jer noget, ved ikke om i bliver overrasket, men jeg håber at i vil få gavn af det, som jeg vil skrive. Min ven nævnte for mig jeres artikel, og det som var spændende, var at vores Profet Muhammed,fred være med ham, nævnte i hans Hadith(sædvaner,fortællinger.) denne her opdagelse for ca. 1400 år siden. Nu vil jeg oversætte den korte fortælling, så i kan se hvad jeg mener. "Abu Hurairah, Guds fred være med ham, udtalte, at Guds Sendebud sagde: Når en FLUEfalder i jeres mad(tallerken), Så skal I presse den ned i maden, for der befinder sig med sikkerhed gift i dens ene vinge, og *Medecin i den anden vinge! - (Al Bukhari) - Tænk over dette, og skriv endelig tilbage. Hej

 • 0
 • 0

Safet, tak for fortællingen - den er interessant hvis man ser på den alene. Måske var fortællingen udtryk for medicinsk viden, men måske skulle den fortælle os noget helt andet. Det kan vi ikke vide, da den var skrevet i en helt anden tid.

Men vi er ikke ingeniører for ingenting :o)

Hvert år sker der tusindvis af store opdagelser, så rent statistisk er det helt naturligt at der af og til er lighed med en tekst i en hellig bog. Nogen kalder det guddommelighed - jeg kalder det tilfældighed og overtro.

 • 0
 • 0

Selv tak, nej men synes bare det var spændende, også fordi i den tid havde man jo ikke den udstyr, som man har idag, og den tid gav Gud tegn til mennesker, og det var en af dem. Der er flere ting, men som først bliver opdaget nu, ting fra fysik,medecin,biologi,astrologi,geologi os.v. Jeg kender ikke en anden "hellig" bog som fortæller mere om sådan nogle ting, end Koranen. Du kaldte det også for en tilfældighed :) men tro mig, det er med sikkerhed. For i den tid, at en mand(Mohammed,Guds fred være med ham), som ikke kunne læse eller skrive, at han vidste det, er det TILFÆLDIGT?, jeg respektere jeres uddannelse, men i ved selv hvad i skulle igennem, for at finde ud af det, som i har fundet ud af. Men ellers tak for svaret, og fortsæt det gode arbejde.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten