Energiselskabet Ørsted og biogasentrepenøren Bigadan indvier og idriftsætter mandag et stort biogasanlæg, som skal omdanne restprodukter fra insulin- og enzym-produktionen hos Novo Nordisk og Novozymes til bionaturgas og gødning.
Det nye biogasanlæg i Kalundborg skal årligt behandle ca. 300.000 ton biomasse fra Novo Nordisk og Novozymes.
Læs også: Restaffaldet fra enzym- og insulinproduktion skal både bruges til biogas og gødning
Biomassen omdannes til biogas, der igen opgraderes til bionaturgas, som sendes ud på det lokale gasnet.
Med det nuværende biomasseindtag kan anlægget producere cirka 8 mio. kubikmeter bionaturgas, hvilket svarer til naturgasforbruget hos cirka 5.000 husstande.
Det giver en CO2-besparelse på ca. 17.000 ton CO2 om året.
Kan udvides til det dobbelte
Anlægget består i dag af tre store forgasnings-tanke, men der er mulighed for at udvide til seks, ligesom det aktuelle opgraderingsanlæg kan producere op til 25 mio. kbm bionaturgas om året.
»Anlægget er bygget til at kunne behandle de to virksomheders organiske affald, men udvider de for eksempel, kan vores anlæg følge med op i kapacitet. Ligesom vi også har mulighed for at tage restprodukter fra andre parter ind i produktionen,« forklarer pressemedarbejder Carsten Birkeland-Kjær.
Læs også: Dong og Bigadan sysler med millioninvestering i biogas
Når restprodukterne har været igennem biogasanlægget, bliver de anvendt som gødning på marker, ligesom det allerede sker i dag.
Det betyder, at alle næringsstoffer, der passerer anlægget, vil blive nyttiggjort til gødningsformål.
Del af Kalundborg Symbiose
Biogasanlægget er en del af det 45 år gamle Kalundborg Symbiose, der forbinder industrier og offentlige og private aktører med hinanden med cirkulær produktion og bæredygtighed som omdrejningspunkt.
Læs også: Flisfyret Asnæsværk vil gøre Novo-fabrik CO2-neutral
Ifølge Michael Hallgren, produktionsdirektør på Novo Nordisk Kalundborg og bestyrelsesformand for Kalundborg Symbiose, er der – med biogasanlægget – i dag 25 forskellige strømme i symbiosen, hvoraf mange har eksisteret i årevis.
»I partnerskabet har vi høje ambitioner for den fortsatte udvikling af det cirkulære system – og det nye biogasanlæg er et rigtigt godt eksempel på dette. Sammen har vi her skabt en bæredygtig løsning, der samtidig er en god optimering for vores produktion,« siger han i en pressemeddelelse.
Ørsted og partneren Bigadan påbegyndte byggeriet af biogasanlægget i foråret 2017.
Bigadan, som har mere end 30 års erfaring inden for biogasindustrien, skal drive anlægget.
