Novo vil skyde en milliard i biotek

Ny optimistiske toner fra danske Novo A/S varsler muligvis bedre tider for den økonomisk trængte biotekbranche. Efter stor set at have stoppet sine investeringer i nye biotekvirksomheder, varsler virksomheden nu, at den igen er klar til at skyde store penge i branchen.

Konkret regner Novo A/S, der er holdingselskab for Novo Nordisk, med at investere en milliard kroner i biotekselskaber over de næste tre år. Virksomheden lægger dermed op til en langt mere aggressiv strategi i de kommende år sammenlignet med det magre år 2002, hvor samlede investering kun løb op i 88 millioner kroner.

Og hvor pengene sidste år udelukkende gik til virksomheder, som Novo i forvejen havde investeret i, så er det nu planen at skyde kapital i nye biotekvirksomheder.

»I 2002 koncentrerede vi os om de ting,m vi havde investeret i. Nu er vi klar til igen at komme fremad,« siger direktør i Novo A/S Kurt Anker Nielsen til Børsen.

Novo-selskabet har indtil videre investeret 515 millioner kroner, siden virksomheden systematisk begyndte at skyde penge i nye biotekfirmaer i 2000. Et beløb, der ifølge forventningerne vil være steget til omkring 1,5 milliard kroner i 2005.

De mange penge kommer dog ikke kun til at lune i den danske biotekbranche. Novo A/S opererer med en global investeringsstrategi, og hvor virksomheden hidtil har koncentreret sig om danske og amerikanske biotekfirmaer, så er det planen, at investeringerne i stigende grad også vil blive placeret i firmaer i det øvrige Europa og i Asien.