Novo tester insulin i pilleform på mennesker

80 frivillige mennesker med type 1- og type 2-diabetes skal afprøve en insulintablet, NN1952, for Novo Nordisk. Forsøget sker i Tyskland og er netop gået i gang efter to års laboratorie- og dyreforsøg.

Novo Nordisk skal med forsøget undersøge sikkerhed, tolerance, farmakokinetik (omsætning i kroppen) og farmakodynamik (virkning) og forventer, at resultaterne foreligger i første halvdel af 2011.

NN1952 er baseret på Merrions Gipet-teknologi (Gastrointestinal Permeation Enhancement Technology) til at fremme optagelsen af insulin fra tarmen. Men der er mange udfordringer i forbindelse med udvikling og fremstilling af en stabil insulinformulering i tabletform, skriver Novo Nordisk i en pressemeddelelse.

Blandt andet hvordan man undgår, at proteinet nedbrydes af fordøjelsesenzymerne i maven, hvordan man får det til at passere gennem væggen i mave-tarm-kanalen til blodbanen, hvordan man begrænser variabiliteten i optagelsen, og hvordan man bærer sig ad med at producere tilstrækkelige mængder på en omkostningseffektiv måde.

»Der er stadig mange udfordringer, der skal løses, og det er alt for tidligt at sige, om eller hvornår insulin i tabletform bliver et alternativ til insulininjektioner,« siger direktør for Novo Nordisks diabetesforskning Peter Kurtzhals.

I november 2008 indgik Merrion en udviklings- og licensaftale om udvikling og kommercialisering af orale formuleringer af Novo Nordisks patentbeskyttede insulinanaloger ved hjælp af Merrions patentbeskyttede teknologi. Ved begyndelsen af forsøg på mennesker, udløser aftalen to millioner dollar til Merrion.