Novo skrotter udviklingsprojekt til 1,3 milliarder kroner

Det var ikke teknologiske problemer, som fik Novo til at smide et udviklingsprojekt til 1,3 milliarder kroner i skraldespanden og fyre 250 medarbejdere på den fabrik i USA, som skulle have produceret inhalerbar insulin.

Problemet var simpelthen, at kunderne ikke ville købe det. Det viste en brugerundersøgelse, som Novo satte i værk efter oktober 2007, hvor konkurrenten Pfizer opgav sit lignende produkt, det inhalerbare Exubera, skriver Business.dk efter at have talt med flere bankanalytikere.

For halvandet år siden sagde Handelsbankens analytikere imidlertid, at det var et stort problem for Novos fremtid, at Novo udviklingsmæssigt var overhalet af Pfizer med produktet Exubera, som var banebrydende. Mindst fire år var Pfizer foran dengang.

Novo har nu brugt et par måneder mere end Pfizer til at bestemme, at forbrugernes dom var afgørende.

Medicinen er for besværlig at bruge, viser undersøgelsen, og den skal tages tre gange om dagen, hvor andre insulintyper kun skal tages én gang dagligt. Brugernes erfaringer kommer fra en såkaldt fase-3 klinisk test, som nu afbrydes.

»Folk med type-2 diabetes vil have meget simple og bekvemme løsninger til at tage deres insulin. Det kræver en helt ny slags produkt til inhalation,« siger direktør Lars Rebien Sørensen i en pressemeddelelse.

Novos beslutning betyder dog ikke, at firmaet fremover opgiver alle tanker om inhalerbare insuliner.

Fremover vil Novo koncentrere sig om langtidsvirkende insulin og om hormonet GLP-1, som stimulerer insulinudskillelsen.

Novos direktør, Mads Krogsgaard, siger til RB-Børsen, at Novo har et forspring på udviklingen af GLP-1, som i øvrigt også har potentiale som inhalationsprodukt.

Emner : Medicin