Novo på kontroversiel vej: Lean skal optimere forskningen
Novo Nordisk satser ikke bare på optimering og lean i produktionen, men også i forskning og udvikling. Beslutningen var kontroversiel, da mange har frygtet, at Lean ville ødelægge den kreative ånd.
»Inspireret af de gode resultater fra vores produktion begyndte vi for et par år siden også en leanproces i hele vores forsknings- og udviklingsområde. Lean var en succes i produktionen, så det tror vi også på, at vi kan få her,« siger Carsten Kaas Pedersen, der er leder af cLean-kontorerne i forskning og udvikling hos Novo Nordisk.
Virksomheden, der er årets vinder af Ingeniørens Rank Magasin, hvor ingeniørvirksomhederne med de bedste økonomiske resultater kåres, har haft stor succes med leanprocessen kaldet cLean, som produktionen har været igennem.
Ifølge Carsten Kaas Pedersen er der ingen tvivl om, at lean også kan fungere i denne del af en virksomhed. Principperne er de samme, men måden, der gås til det, er anderledes. Det vigtigste er, at der bliver taget hensyn til, at kulturen er anderledes og ikke mindst, at udrulningen af lean tilpasses de enkelte arbejdsområder.
»Det gælder om, at finde de steder i hverdagen, hvor man kan bruge lean, så kan alle områder af forskning og udvikling optimeres. I første omgang kan man tænke, at det primært er laboratorier, der kan optimeres, fordi de er mere produktionslignende, men man kan også sagtens gå ind og arbejde med beslutningsprocesser og kreative processer,« siger han.
Der kan f.eks. tilbydes nogle værktøjer, som kan underbygge den kreative proces.
»Men det handler det først og fremmest om at frigive mere tid til den kreative proces og selve projektarbejdet ved at gøre de mere trivielle standardting som f.eks. afrapportering, så simpelt og enkelt som muligt,« forklarer han.
Medarbejderne bliver inddraget
»Det kan være meget forskelligt fra område til område, hvor der kan optimeres. Vi går ud og snakker med de enkelte medarbejdergrupper og finder ud af, hvad de mener, fylder for meget, og hvad der godt måtte fylde noget mere,« siger Carsten Kaas Pedersen.
I det hele taget er det afgørende, at medarbejderne, der arbejder i processen til daglig, skal komme med forbedringsforslagene, og det er lykkedes at få dem til det.
»Mange har ment, at lean er i konflikt med den kreative proces, da det handler om at standardisere, men i takt med, at vi har vist, at vi faktisk skaber mere tid til den kreative proces ved hjælp af lean, så har medarbejderne sagt; 'okay, så giver det mening',« siger han og fortsætter:
»Medarbejderne i forskning og udvikling har udfordret os og mødt os med mange spørgsmål. Det er jo også deres job at udfordre. Men det er også nogle medarbejdere og en organisation, som er vant til at være selvkørende og drive ting selv, så de kan selv bære projektet fremad, uden at vi skal komme med særlig mange værktøjer eller gode ideer.«
Ingen har erfaring på området
Den største udfordring ved at indføre lean i forsknings- og udviklingsafdelingen hos Novo Nordisk har været den manglende erfaring med lean generelt i forsknings- og udviklingsmiljøer.
»Vi er virkelig tidligt på denne her rejse for lean i forskning og udvikling. Der er masser af litteratur, der fortæller om lean i produktionsmiljøer, men når det kommer til forskning og udvikling, kunne vi ikke finde meget. Så de gode eksempler, som vi gerne ville hive frem, har vi haft svært ved at finde. Vi har derfor skullet bruge meget tid på at skabe vores egne gode eksempler,« siger Carsten Kaas Pedersen, der tidligere har arbejdet med lean i produktionsafdelingen.
Han kan mærke, at flere og flere virksomheder efterhånden begynder at orientere sig om lean inden for forskning og udvikling.
»Vi gør derfor mere og mere ud af, at erfaringsudveksle med andre virksomheder samt at komme med på konferencer osv., for vi har brug for inspiration og nogen at sparre med,« siger han.
Svært at sætte mål
En anden udfordring er at sætte et mål op for leanprocessen.
»Det er sværere at sætte et bredt favnende mål i forskning og udvikling end i produktion. Der er ingen tvivl om, at den vigtigste parameter hos os er udviklingstiden, men det er svært at sætte et mål på det område, da der vil gå mange år, før man ser resultater, fordi lægemiddeludvikling er tidskrævende,« siger han.
De bryder derfor udviklingstiden op til noget som er mere nærværende, men de præcise målsætninger og hvor meget der kan skæres af udviklingstiden, vil Novo Nordisk ikke ud med - bland andet fordi kravene fra myndighederne til lægemiddeludvikling også undergår forandringer.
»Vi tror på, at der er stort potentiale, og det virker større nu, end det gjorde for et år siden, fordi vi har fået en bedre forståelse for hvad lean er i R&D. Vi bliver ved med at lære af processen og kan se, at vi får noget positivt ud af det, så vi fortsætter, for vi tror på det her,« siger han. [ 830 ingeniørvirksomheder bliver målt og vejet. Læs RANK 2009.](https://ing.dk/rank)
