Novo Nordisk satser op mod 900 mio. kr. på gigt- og tarmsygdomme

Novo Nordisk satser yderligere på sygdomme som gigt, lupus og tarmsygdomme med indkøbet af et antistof, der har vist lovende virkninger mod autoimmune og inflammatoriske sygdomme som disse.

Novo Nordisk har som udgangspunkt betalt 120 millioner kroner for antistoffet, men sælgeren, det amerikanske biofarmaceutiske firma ZymoGenetics, kan få op til yderligere 793 millioner kroner, hvis den videre udvikling og markedsføring af stoffet når visse milepæle.

Det drejer sig om et fuldt humant monoklonalt antistof - kaldet IL-21 mAb, der er et potentielt lægemiddel i præklinisk udvikling til behandling af autoimmune og inflammatoriske sygdomme.

Stoffet er rettet mod genet IL-21, som cellebiologiske forsøg og prækliniske modeller af inflammatoriske sygdomme tyder på spiller en vigtig rolle i sygdomsprocessen ved disse sygdomme.

Dette støttes af, at der er overekspression af IL-21 og dens receptor i angrebne væv ved sygdomme som kronisk inflammatorisk tarmsygdom, kronisk leddegigt og lupus.

Fase 1-studier i 2010

Novo Nordisk indlicenserede i 2001 de første rettigheder til IL-21-antistoffer uden for Nordamerika og ejer nu de globale rettigheder.

Og det er blot en del af en større plan for Novo Nordisk, der er i gang med større udvidelse fra diabetes til andre sygdomsområder.

»Novo Nordisk er i gang med at opbygge en udviklingspipeline inden for produkter til behandling af autoimmune og inflammatoriske sygdomme som f.eks. kronisk leddegigt, lupus og kronisk inflammatorisk tarmsygdom,« udtaler Novo Nordisks koncernforskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, i en meddelelse.

»Det var vigtigt for os at sikre os de globale rettigheder til IL-21 mAb-projektet og globale patentrettigheder til IL-21-antistoffer, og vi glæder os til at kunne gå i gang med et fase 1-studie med denne IL-21 mAb i 2010,« fortsætter han.

Novo Nordisk har handlet med ZymoGentics flere gange før. Blandt andet var ZymoGenitics med til at udvikle produktionsmetoderne bag NovoSeven og Novolin.

Dokumentation

Nyhed fra Novo Nordisk
ZymoGenetics pipeline