Novo Nordisk Fonden vil trække lod om bevillinger: Skal give plads til skæve ideer

Plus26. juli 2022 kl. 10:063
Bevillingsangst dræber nytænkningen
Novo Nordisk Fonden bevilgede i 2021 knap 9 mia. kroner til forskning. Som et forsøg har fonden i en treårig forsøgsperiode besluttet at uddele 300 mio. kroner ved ‘delvis lodtrækning’: De omkring 10 procent bedste sikres penge, de omkring 70 procent af for lav kvalitet frasorteres, og de sidste omtrent 20 procent af ansøgningerne trækkes der lod iblandt. Illustration: Simon Väth.
Ensartede målsætninger og store prestigeprojekter er gift for den skæve idé, mener en gruppe forskere. En modgift kunne være lodtrækning, mener nogle.
Artiklen er ældre end 30 dage

Topstyring og bevillingsræs lammer den debat, der skal til, hvis vi f.eks. skal opnå et dansk gennembrud i kampen mod og med klimaforandringer.

Det siger professor og mikrobiolog på DTU Søren Molin, som for nylig har udgivet bogen 'Se det usynlige i øjnene' sammen med forfatter Tor Nørretranders og professor emeritus fra Københavns Universitet Jan Sørensen.

I bogen tydeliggør de, hvor meget den rette indsats med mikroorganismer kan gavne miljøet og bringe Jorden ind i en bedre balance. Det kan simpelthen blive Danmarks næste vindmølleeventyr, mener de.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
26. juli 2022 kl. 18:45

Super spændende at det bliver prøvet af, det burde man gøre meget mere af i beviling af forskningsmidler. Det vil gøre systemet mere fair, og frigive mere tid til det forskerene burde bruge størstedelen af deres tid på; forskning.

Der er faktisk lavet (midst en) videnskabelig undersøgelse af de nuværende typer af vurdering af bevilinger, samt et forslag til hvordan et sådant lotteri-system kunne skrues sammen, hvis der er nogle der er interesserede: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4959526/ Godt nok baseret på medicinsk forskning, men det kan nok ret nemt overføres til de fleste andre forsknings-grene

2
26. juli 2022 kl. 14:26

Her ved DTU Offshore sætter vi af en andel af de midler vi råder over til "radical innovation sprints". De kører 1-2 gange om året der vi efterlyser "vilde ideer", dess mere ukonventinelle de er, jo bedre. Så plukker vi ud 8-10 projekter som får 3 måneder til at lave eksperimenter/analyser for at bekræfte (eller afkræfte) hypotesen, og så vil vi vurdere derefter om vi skal hive yderligere midler ind i projektet. Det fungerer ret godt og giver "alle der har lyst" mulighed for at afprøve nogle ideer.

1
26. juli 2022 kl. 10:50

Jeg har også længe synes, at lodtrækning er en god ide. Ikke kun fordi udvælgelsesprocessen er unfair, men også skrivning af ansøgninger og bedømmelse af disse er meget tidskrævende. Op til 30% af en forskers tid går med at skrive ansøgninger (blandt andet fordi de fleste får afslag), og den tid kunne bruges til faktisk forskning.

Så jeg så gerne, at man forenklede processen, så man blot skulle sende en ensides beskrivelse ind og bede om et beløb. Derefter trækkes lod ud fra en vægtning, hvor de mest beskedne bevillinger har den største chance. Hvis samme person er med i flere ansøgninger, mindskes chancen for udtrækning, så det ikke er en fordel at spamme med 100 næsten ens ansøgninger. Man kan sige, at hver forsker får lodder til X kr, og disse lodder fordeles mellem de projekter, denne forsker er (med)ansøger på. Et projekt udtrækkes med sandsynlighed L/A, hvor L er antallet af lodder på projektet og A er det ansøgte beløb. Det skal selvfølgelig dokumenteres, at pengene bliver brugt til forskning (og forskningsrelaterede udgifter) i det område, som ansøgningen beskriver.

Dette kan suppleres med en basisbevilling til universitetsansatte forskere, hvor hver forsker får et lille fast beløb, sådan at der er penge til rejser, konferencer og småudstyr selv i perioder uden fondsmidler. Og at der hvert Nte år bevilges penge til en PhD studerende til denne forsker.