Novo Nordisk fond bygger biotekcenter for millioner på DTU

Novo Nordisk Fonden donerer et tre cifret millionbeløb til et nyt forskningscenter med speciale i bioteknologi på DTU. Fonden forhandler i øjeblikket med DTU om betingelserne for donationen.

Centeret er den tredje megadonation til dansk life science forskning fra Novo Nordisk Fonden. Fonden har både i 2007 og i marts i år doneret i alt 1,5 milliarder til to grundforskningscentre på det sundhedsvidenskabelige fakultet på Panuminstitutet.

»Vi har yderligere et par centre i pipelinen. Hvilke, bliver offentliggjort, når aftalerne er faldet på plads. Men vi taler fortsat om centre i Københavnsområdet, og ud over Københavns Universitet vil DTU være et naturligt hjemsted,« siger Ulf J. Johansson til Berlingske Business.

Centeret kommer til at have et fokus på grundforskning i bioteknologi i modsætning til de to tidligere centre, der forsker i proteiner og livsstilssygdomme.

»Det er grundforskningsområder, som har betydning for både Novo Nordisk og Novozymes på længere sigt. Vi ønsker at skabe forskningsmiljøer, som betyder, at Novo Nordisk og Novozymes har deres base i Danmark. Det er en slags hjælp til selvhjælp for koncernen, som også er til gavn for det danske samfund,« siger Ulf. J Johansson.

Når Novo Nordisk Fondens penge primært går til forskning i København, har det ifølge Ulf. J. Johansson en meget naturlig grund.

»Når man er et lille land som Danmark, der skal klare sig i den globale konkurrence, kan man kun have én forskningsklynge inden for life science. Man kan ikke sprede det på alle universiteter. For os er det vigtigt, at centrene ligger tæt på hinanden, så man kan køre ressourcerne sammen og etablere mødesteder for internationale forskere i form af seminarer og konferencer,« siger Ulf J. Johansson til Berlingske Businees.

Han tilføjer dog, at midlerne også kan bruges til at skabe satellitforbindelser til universiteter, hvor der er forskning i topklasse. Ad den vej kan nogle af midlerne også ende med at støtte forskning i Århus, Malmø eller Lund.