Novavax-vaccine viser effektivitet på 89,3 procent

29. januar 2021 kl. 09:589
Novavax-vaccine viser effektivitet på 89,3 procent
Illustration: Bigstock/Numstocker.
Vaccinen indeholder spike-proteiner produceret af møl-celler inficeret med en genmodificeret virus.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det amerikanske biotekselskab Novavax' proteinbaserede vaccinekandidat har i to studier vist sig at være effektiv mod begge de nye og mere smitsomme coronavarianter fra Storbritannien og (dog i mindre grad) Sydafrika.

Det oplyser Novavax i en pressemeddelelse.

»NVX-CoV2373 er den første vaccine til at demonstrere ikke bare høj klinisk effektivitet mod covid-19, men også signifikant klinisk effektivitet mod både den hurtigtspredende britiske og sydafrikanske variant,« lyder det fra Stanley C. Erck, der er administrerende direktør i Novavax.

I et fase 3-forsøg fra Storbritannien med mere end 15.000 forsøgspersoner viste vaccinen at have en højere effektivitet mod den oprindelige coronavirus på hele 95,6 procent, mens den havde en effektivitet mod den britiske variant på 85,6 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette giver samlet set en effektivitet på 89,3 procent i fase 3-forsøget, konkluderer Novavax, der i samme ombæring præsenterer resultaterne fra et fase 2-forsøg i Sydafrika.

Læs også: Forsinkede vacciner: EU opnår først flokimmunitet sent i oktober

Ny vaccine mod sydafrikansk variant

I det sydafrikanske fase 2b-forsøg, der startede op i august, indgik mere end 4.400 forsøgspersoner. Resultaterne herfra viste mindre overbevisende resultater end i Storbritannien. Omkring ni ud af ti identificerede tilfælde af coronasmitte blandt forsøgspersonerne i løbet af studiet var med den sydafrikanske variant.

»Den 60 procent reducerede risiko for covid-19-sygdom blandt vaccinerede, sydafrikanske personer understreger værdien af denne vaccine til at forhindre sygdom fra den her meget bekymrende variant, der i øjeblikket cirkulerer i Sydafrika, og som spreder sig globalt,« lyder det fra professor Shabir Maddi, der har stået i spidsen for Novavax' sydafrikanske vaccineforsøg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biotekvirksomhedens resultater fra Sydafrika peger derudover i retning af, at en tidligere corona-infektion ikke nødvendigvis helt beskytter mod en efterfølgende infektion med den sydafrikanske variant. Novavax planlægger nu at udvikle en vaccine målrettet den sydafrikanske variant.

Læs også: Nu skruer forskerne på vaccinerne for at ramme nye mutationer

Skal ikke fryses til minusgrader

Novavax' vaccinekandidat adskiller sig fra Oxford/AstraZeneca- og Pfizer/BioNTech-vaccinerne.

Den indeholder spike-proteiner produceret af møl-celler inficeret med en genmodificeret virus og et stof, en såkaldt adjuvant, som hjælper til med at øge immunresponset.

Den behøver ligesom Oxford/AstraZeneca-vaccinen ikke at blive nedkølet til adskille minusgrader og kan opbevares mellem 2-8 grader celsius, hvilket gør den lettere at transportere rundt.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
2. februar 2021 kl. 11:48

Man skal holde sig inden for loven....især hvis man er statsminister.

Ja bestemt! Dog ikke ubetinget.

I tilfælde af en åbenlys uopsættelig livreddende foranstaltning går menneskeliv foran lov og sølle mammon. Det er trods alt ikke minkavlernes livsgrundlag der blev fjernet.

Hvis ministeren alligevel ender foran en dommer er en symbolsk betinget dom nok det værste der kan ske. Det mest sandsynlige er at domstolene anser handlingen som lovmedholdeligt og Bæredygtigt Landbrug frafalder søgsmålet, som sædvanligt.

Skulle det komme til en retssag og forsamlingsforbuddet er ophævet vil der være så mange sympatisører foran retten at der ikke kan klemmes bare en enkelt grøn traktor ind:-)

8
31. januar 2021 kl. 22:09

Man skal holde sig inden for loven....især hvis man er statsminister.

Der findes noget der hedder rettidig omhu. Problemet med minken var kendt mindst to måneder før end nedslagtningen. Der har være tid nok til at undersøge grænsene for lovomfanget .

7
31. januar 2021 kl. 19:25

Desværre hr Bjarke Mønnike, det er med beklagelse at jeg må meddele at jeg ikke kan levere et tilsvarende ønske om at der må tilstøde andre  noget ubehageligt da jeg finder det U-komfortabelt at bevæge mig så tæt på et straffelovsbrud.

Men ærlig talt så er jeg overbevist om at der er en reel forskel  på en pandemi og en håndboldhal, så jeg er nok fortabt på forhånd:-)

Fortsat god dag.

Og en cliffhanger: https://www.berlingske.dk/videnskab/tanken-naesten-ingen-tor-taenke-en-ny-pandemi-for-coronaen-er-kvalt

6
31. januar 2021 kl. 15:35

Er man nu helt sikker på det er 89,3% og ikke 89,25 eller 89,35?

Hvordan kan man opgøre sådan noget med tre betydende cifre?

Ville det ikke være mere rimeligt at skrive ca. 90%

5
31. januar 2021 kl. 14:31

Du har dine holdninger, men ikke forstand (og viden åbenbart)nok til at sondre mellem nødvendig og lovlig slagtning af syge dyr og og ulovlig ordre om at alle mink skulle slagtes.

Jeg håber, at du kommer ud for at staten rydder dit hus uden lovhjemmel for at bygge en håndboldhal på stedet, uden du får en krone i erstatning........hvis det kan hjælpe lidt på forståelsen, af dit aldeles uforskammede synspunkt, som borger i en retsstat.

4
31. januar 2021 kl. 09:18

Er klar til fase 3 test, men mangler penge til det

Der er flere mia i statskassen som af mig uforståelige grunde er lovet bort til pelsavlere for at de skulle ophøre med en adfærd der, om de fortsatte, ville koste endnu flere menneskeliv. De har nydt godt af medicin i mange år så de har sikkert forståelse for sagen, og vil måske endda sætte etik foran økonomi og nøjes med en acontobetaling så vi kunne fremme vaccinen.

3
30. januar 2021 kl. 10:49

En beskyttelse på 60% mod den sydafrikanske variant, det vigtige er dog at den beskytter 100% mod hospital sengepladser, jeg tager den gerne og er jeg så uheldig at løbe ind i Kent varianten eller den sydafrikanske, så tager jeg gerne 2 dage under dynen, husk alternativet er hospital støtteilt og det der er værre.

Det overbelaster ikke sundheds systemet.

2
29. januar 2021 kl. 20:26

Er klar til fase 3 test, men mangler penge til det

1
29. januar 2021 kl. 19:14

Nogen der ved hvordan det går med den danske vaccinekandidat?