Notre-Dame var 3D-scannet ned til mindste detalje
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Notre-Dame var 3D-scannet ned til mindste detalje

Slukningsarbejdet er overstået på Notre-Dame, hvor to-tredjedel af taget er brast sammen. Bygningsstrukturen er dog reddet. Illustration: Francois Guillot/Ritzau Scanpix

Moderne teknologi kan potentielt bidrage til en genopbygning af katedralen Notre-Dame, som blev alvorligt skadet i en brand mandag aften.

Den nyligt afdøde kunsthistoriker Andrew Tallon, som var professor ved Vassar College, har brugt laser til at skanne en række historiske bygninger, herunder Notre-Dame.

I 2015 fortalte Tallon til National Geographic, som lavede en reportage om arbejdet med Notre-Dame i 2015, at scanningen har en nøjagtighed på fem millimeter.

Tallen brugte en 3D-laser-scanner fra Leica Geosystem til arbejdet.

»Kan det hjælpe os med at genopbygge? Ja det kan,« fortæller Stephen Murray, professor i kunsthistorie ved Columbia University til ZDNet.

»Jeg tror, det er af stor betydning,« fortsætter Murray, som sammen med Tallon var pionerer på området, da de lavede den første laserscanningen af en gotisk katedral i år 2000. Sammen står de bag netstedet Mapping Gothic France, som blandt andet indeholder laserscanningsbilleder af en række gotiske bygninger, men dog ikke Notre-Dame.

Til gengæld kan billederne gengivet i reportagen fra National Geographic bruges, og der findes sågar rigelig med rådata, som der endnu ikke er skabt billeder udfra.

Endnu er det dog for tidligt at fastslå, om Tallons billeder vil blive brugt i genopbygningen af Notre-Dame.

»De vil selvfølgelig blive gjort tilgængelige, hvis det er nødvendigt. Det er virkelig fantastisk, at materialet findes, så der i alle tilfælde er en backup af alle disse data,« siger professor Lindsay Cook, der er kollega til Tallon ved Vassar, til ZDNet.

Tallon er ikke den eneste, som har dokumentert Notre-Dame i detaljer. Det samme har kunstneren Caroline Miousse, som ifølge The Verge brugte omkring to år på at lave en model af katedralen både indvendig og udvendig i forbindelse med computerspillet Assassin's Creed Unity.

Denne artikel er oprindelig bragt på mediet Teknisk Ukeblad.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først