Norske virksomheder afblæser ingeniørmanglen

Kampen om ingeniører på Norges arbejdsmarked var i mange år så voldsom, at norske virksomheder oplevede, at de havde svært ved at rekruttere de nødvendige medarbejdere. Den tid er tilsyneladende slut.

Træt af arbejdsrutinen? Tjek Jobfinder.

Siden 2014 er ledighed blandt ingeniører fordoblet og ligger på omkring 2,5 pct. Nye tal fra Norsk Industri (NI) afslører, at virksomheder mener, de har god og nem adgang til ingeniører. Det skriver Norges Tekniske Ukeblad (TU).

Læs også: Norsk ingeniørledighed fordoblet på under to år

Faktisk siger 95 pct. af de adspurgte firmaer, der er medlemmer hos NI, at de har gode muligheder for at ansætte ingeniører i dag. Det er en meget markant stigning fra 2014, hvor andelen af virksomheder, som svarede på samme spørgsmål, lå på 18 pct.

Oliekrisen forklarer en del af forandringen, vurderer fagchef for ekspertise i Norsk Industri, Kjetil Tvedt.

»Der er ingen tvivl om, der i 2014 og i årene op til var meget få ingeniører med relevant baggrund at ansætte for oliebranchen. Norske virksomheder ansatte folk fra næsten hele verdenen. Da situationen vendte var det de sidst ansatte, som var de første til at skulle forlade deres job. Nu er firmaerne nået til, at de må sige deres fastansatte ingeniører op.«

Udviklingen fik mange udenlandske ingeniører, der valfartede til Norge på grund af de gode jobudsigter, til at rejse hjem. Samtidig søgte fastansatte ingeniører mod andre brancher, men her glæden var kortvarig.

»Lige så stille blev der fyldt op, hvis jeg kan sige det på den måde. Der var færre jobs tilgængelige i andre industrier, og det blev sværere for ingeniører at finde nyt arbejde, specielt i den vestlige del af landet,« fortæller Kjetil Tvedt.

Ifølge TU svarer 83 pct. af virksomhederne uden relation til oliebranchen, at de har god adgang til ingeniører.

Norsk Industri: Det er en krise

Situationen kalder repræsentanten for Norsk Industri en krise.

»Det er en krise, det er klart det er det. Selv om det er rigtigt med en korrektion, er der fare for varige tab af fagmiljøer og enkelte virksomheder,« påpeger Kjetil Tvedt.

Efter krisen i 1999, hvor olieprisen var lav, opsagde mange virksomheder i oliebranchen medarbejdere, der søgte arbejde i andre industrier. Det fik ligeledes ansøgertallet til uddannelser med relation til oliebranchen til at dale. Resultatet blev en galoperende uhensigtsmæssig lønstigning.

»Hvis vi ikke har mistet en helt generation af ansatte, så er det i hvert fald en stor gruppe og flere årgange af nyuddannede, der forsvandt fra oliebranchen. Som følge af det havde vi en voldsom og usund lønvækst i branchen for at skaffe nok ansatte,« pointerer fagchefen.

Flere fyringsrunder

Netop den usunde lønstigning kan nordmændene risikere at genopleve.

»Skulle oliepriserne stige igen, og vi på ny får et niveau på 100 dollar tønden, så kan vi stå i samme situation igen, og vi risikerer en ny løngalop. Det vil være uheldigt,« understreger fagchefen.

Norsk Industri fremhæver, at fyringsrunderne ikke er overstået endnu. Organisationen får fortsat konstant indberetninger fra deres medlemmer om flere fyringer.