Norske undervandsdroner søger efter MH370

USA og Tyskland gør tre ubemandede undervandsfartøjer af typen Remus 6000 klar til at søge efter det forsvundne fly MH370. Det skriver tu.no.

De autonome undervandsfartøjer kan dykke ned til 6.000 meters dybde og bliver produceret af det norskejede Hydroid. Fartøjerne er samme type, som tidligere fandt Air France-vraget på 4.000 meter i Atlanterhavet.

Se Ingeniørens fokus om Malaysia Airlines MH370

Tiltaget er resultatet af et samarbejde mellem forskere fra det tyske Helmholtz Oceanographic Institute og de amerikanske kolleger i Woods Hole Oceanographic Institute i Massachusetts.

»Med sonar fra tre ubåde vil vi være i stand til at afsøge et meget større område,« siger Peter Herzig, direktør for Helmholtz-instituttet, til Der Spiegel.

Læs også: Her er de vigtigste teknologier i eftersøgningen af MH370

Det var med hjælp af netop et særligt sonarsystem med kameraer, at det lykkedes de autonome undervandsfartøjer at finde vragdelene fra Air France-flyet.

Remus 6000 kan ved hjælp af to 11 kWh genopladelige lithium-ion-batterier teoretisk holde sig i vandet i op til 16 timer. I virkeligheden er batteritiden afhængig af opsætningen, og den reelle operationstid vil formentlig være noget kortere.


Kommunikationen sker blandt andet ved hjælp af wifi, Iridiums satellitnetværk og et akustisk modem.

Læs også: Sådan gav unik dataanalyse og Dopplereffekten svar på MH370’s rute

Kilde tu.no