Norske it-virksomheder er klemt på lønsomhed

9. februar 2016 kl. 07:00
It-medarbejderne i Norge bliver forsat dyrere, men virksomheder kan ikke sælge deres ydelser til højere pris. Konsulentvirksomheden Knowit kalder situationen alvorlig.
Artiklen er ældre end 30 dage

Norske it-virksomheder har vokseværk. Især den offentlige sektor har været en vigtigtig faktor i it-konsulentvirksomheden Knowits ekspandering. Statslige og kommunale digitaliseringsprojekter bidrager stærkt til efterspørgslen på it-markedet.

Virksomhedernes udvikling er dog stærkt begrænset af mangel på programmører. Knowit fortæller til digi.no, at de netop har ansat 12 dimitterende på informatiklinjen fra NTNU, hvilket var en tredjedel af hele afgangsholdet.

Hold øje med nye job inden for it- og softwareudvikling

Ud over kampen om medarbejdere udgør også timeprisen for it-konsulentopgaver et alvorligt problem, fortæller branchefolk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Timepriserne er i dag den samme som for 10 eller 15 år siden. Lad os sige 10 år for at være på den sikre side. Men hvis vi ser på lønstigningerne over de seneste 10 år, har de jo absolut ikke ligget stille,« udtaler direktør Peter Hellevik fra Knowit.

Tal fra det norske statistikbureau SSB viser, lønnen for it-ansatte er steget gennemsnitligt 3,6 pct. over de seneste 5 år.

Konsulentvirksomheder oplever derfor, at udgifterne stiger mere end indtægterne, og Knowit understreger, at situationen er alvorlig. Samme oplevelse har konkurrenterne Accenture og Capgemini i Norge. Konsulentpriserne har i lang tid været fastfrosset med undtagelse af særlige specialistopgaver. Accenture har i øjeblikket 52 jobopslag i Norge.

Håkon Haugli, der er direktør for brancheorganisationen Abelia, regner med, at lønniveauet vil stige hidsigt over de næste år. Kombineret med den stigende mangel på it-specialister vil det føre til mere outsourcing, fortæller han til digi.no.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger