Norske 'intelligente' hjem gik amok: Lysene blinkede, og persienner og kontakter slukkede

31. januar 2018 kl. 11:5123
Norske 'intelligente' hjem gik amok: Lysene blinkede, og persienner og kontakter slukkede
Aktivhusene i Hurdal har 31 separate smarthussystemer af typen Loxone. Alle disse slog tilsyneladende fra mellem 27. og 28. november sidste år. Illustration: Meek, Tore/NTB Scanpix.
»Jeg ville gerne have betalt for at få et gammeldags elsystem,« siger en beboer i Hurdal Økolandsby.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er tidlig morgen mandag 27. november 2017. Aron Ljung vågner ved, at lysene i huset blinker. Konstant. Og stikkontakterne fungerer ikke.

»Vi er ikke i tvivl om, at der er noget helt galt,« fortæller Aron Ljung.

Han får kontakt til flere af naboerne i økolandsbyen. Det viser sig, at lyset i hele landsbyen lever sit eget liv. Lysene blinker og er umulige at tænde eller slukke. Flere beboere kan heller ikke få kontakt med persienner eller stikkontakter. Dette sker i et område på nogle hundrede meter.

Læs også: Intelligent energistyring skar kun 12 kr. af elregningen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husene har integreret et trådløst "smarthussystem", som det kaldes i Norge. Systemet styrer lys, solafskærmning og fem stikkontakter. De frustrerede beboere kontakter udvikleren Filago samt leverandøren og importøren af smarthusløsningen, som hedder Autobolig. Sidstnævnte logger sig på flere af miniserverne, som styrer boligerne.

Hvorfor blinkede lysene?
Støjkilden blokerede kommunikationen mellem de trådløse smarthuskomponenter og gjorde, at lysene ikke fik noget svar fra serveren. Efter et stykke tid vil lysene forsøge at nulstille sig for at få kontakt med serveren og vil dermed blinke, fortæller Thomas Bentzen fra leverandøren Isoreflect.

Hverken Isoreflect, Autobolig, Nkom eller smarthusproducenten Loxone har fundet den konkrete årsag til hændelsen. En eller flere støjkilder slog den trådløse kommunikation, som styrer lysene og afbryderne til persienner og stikkontakter, ud.

»Det må have været en betydelig støjkilde, enten tilsigtet eller utilsigtet. På eBay kan man købe udstyr, som kan jamme det meste til en billig penge. Men det kan også være, at nogen har købt en trådløs enhed, som ikke opførte sig, som den skulle,« siger Erik Braatnes fra Autobolig.

Per Eirik Heimdal, sektionschef i frekvensafdelingen i Nkom, beskriver hændelsen som meget speciel.

»Vi har aldrig set det her før – total ‘jam’ (blokering, red.) af alle kanaler. Det er ikke hverdagskost for at sige det mildt,« fortæller Erik Braatnes, markedschef i Autobolig, til TU.

Autobolig mistænker, at en ekstern støjkilde hindrer den trådløse kommunikation. Samme dag kontakter Autobolig og leverandøren, Isoreflect, den norske kommunikationsmyndighed Nkom og beder om assistance. Problemerne fortsætter resten af dagen og natten med.

Problemerne stoppede få minutter før myndighedsinspektion

»Vi har familier med skolebørn og småbørnsfamilier, som sidder i mørke på 28. time, og beboerne er rasende over situationen. (…) Ud fra beskrivelsen af det trådløse system skulle den forhåndenværende situation være noget nær umulig med tanke på omfanget og spredningen. Det må betyde, at ‘senderen’, som forstyrrer, er meget kraftig,« skriver Thomas Bentzen, daglig leder i Isoreflect, til Nkom i en e-mail den efterfølgende dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nkom svarer, at de kommer på inspektion klokken 18.00 den pågældende dag, hvilket beboerne og Filago bliver informeret om.

Men Nkoms antenner finder ingen eksterne støjkilder under inspektionen til trods for teknisk assistance fra Autobolig.

»Målingerne viste, at der var lav frekvensaktivitet af en anden slags i området, og at baggrundsstøjen var lav,« skriver Nkom i en opsummering af besøget.

Autobolig og Isoreflect tjekker sine logfiler. De viser, at smarthusproblemerne forsvandt kl. 17.55, fem minutter før Nkom og Autobolig kom for at undersøge forholdene.

»Det er ekstremt iøjefaldende,« siger Thomas Bentzen, daglig leder i Isoreflect, til Teknisk Ukeblad.

Tilsigtet eller utilsigtet?

Hverken Isoreflect, Autobolig, Nkom eller smarthusproducenten Loxone har fundet den konkrete årsag til hændelsen. En eller flere støjkilder slog den trådløse kommunikation, som styrer lysene og afbrydere til persienner og stikkontakter, ud.

»Det er meget sjældent, at vi får klager i den her størrelsesorden, hvor et helt netværk af udstyr ikke fungerer,« siger Thomas Bentzen.

Aron Ljung, der er beboer i landsbyen, fortæller, at hændelsen beskrevet ovenfor blot er én i en lang række hændelser, som har resulteret i, at de nu har fået nok af smarthussystemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Siden vi flyttede ind for tre et halvt år siden, har det bare været ét langt eksperiment. Det har ikke fungeret efter hensigten,« siger han.

»Der skal kun en lille støjkilde til, for at ting ikke fungerer. For eksempel at tv’et har stået for tæt på persiennerne - så har de ikke virket. Lige nu føler jeg, at vi har fået nok af hele det her system,« siger Aron Ljung.

Hader smarthuse

Petter Steen, en anden af landsbyboerne, er heller ikke tilfreds.

»Jeg hader smarthuse. Jeg ville glad og gerne betale penge for at få en gammeldags ordning. Jeg orker ikke at skulle bruge et password for at kunne tænde lyset,« siger han til TU.

Steen har selv en lang karriere som lystekniker på et teater bag sig.

»På Nasjonalteateret har du et utal af lysdæmpere, flere hundrede lamper og flere tusinde kanaler, som skal fungere samtidig. Det er helt utroligt, at smarthuset ikke kan klare at styre fem lyspunkter,« siger han og understreger, at han udtaler sig som privatperson.

Steen var i boligen under hændelsen i slutningen af november sidste år, men kan ikke hidse sig op til at fortælle dramatisk om det.

»Jeg tog det med knusende ro. Lyset i huset fungerer ikke … jamen, o.k. - så må man jo gå på toilettet med åben dør,« siger han.

Afbrydere til besvær

Tonen er ikke lige så jovial, når det handler om smarthusløsningerne.

»Det er dårlige, unødvendige løsninger. Vi har blandt andet fået trådløse lysafbrydere, som ikke kræver batteri, fordi de genererer elektricitet, når du trykker på dem. Men du skal trykke på dem med flere kilos kraft for at skabe den mængde energi, som skal til. Derudover er der forsinkelse i systemet, så du skal blive stående og holde øje med, om du kunne tænde lyset eller ej. Der er med andre ord en del praktiske ting i systemet, som ikke fungerer særlig godt,« siger Petter Steen.

»Det er sikkert fint at have en lampe, du kan programmere til at slukke efter 20 minutter, eller til at tænde og slukke automatisk, når du ikke er hjemme. Men jeg har ikke den type behov,« siger han.

Aron Ljung fortæller, at en stor del af beboernes frustrationer handler om smarthusløsningen.

»Det er egentlig helt misforstået at installere sådan et system i en landsby, hvor folk er meget bevidste om stråling og om, hvad vi omgiver os med. Vi påtænker at bede dem fjerne det elektriske anlæg og installere noget, som er enkelt og fungerer,« siger han.

Fra vandbaseret varme og brændeovn til smarthuse

Aktivhusene i Hurdal Økolandsby bygges i flere trin. Aron Ljung og kæresten har boet i huset i ca. tre et halvt år – de købte sig ind på første byggetrin.

De fattede interesse for projektet, fordi de ønskede at bo i noget andet end en lille lejlighed i Oslo. De fandt projektet på nettet og tog til fremvisning af husene, mens de var under opførelse.

»Smarthussystemet var ikke en del af byggeplanerne på det tidspunkt. Vi blev præsenteret for vandbaseret gulvvarme og varmekappe på brændeovnen, som så kunne give varmt vand til vandhanen og den vandbaserede opvarmning. Jeg kan godt lide at hugge brænde og arbejde i skoven. Ved at kombinere strøm fra solceller med varme fra fyring i brændeovn ville vi næsten kunne gå i nul på udgifterne til strøm. Det betød rigtig meget for os,« fortæller Aron Ljung.

Men sådan blev det ikke.

»Både vandbaseret varme og planen om at installere infrarøde ovne som en del af smarthuspakken er fjernet fra projektet. Og oven i det var smarthussystemet ustabilt,« fortæller Aron Ljung.

»Smarthussystemet var en del af en opgraderet energipakke, som blev tilbudt vore kunder omkostningsfrit sammen med andre energitiltag med støtte fra Enova,« skriver Mats Maurer Pettersen, salgs- og markedsdirektør i Filago, som bygger Hurdal Økolandsby, i en e-mail til TU.

Udskiftede smarthussystem i efteråret

Husene blev oprindeligt bygget med et smarthussystem, hvor enhederne kommunikerede via elkabel. Dette viste sig at være ustabilt.

»Det viste sig at være sårbart over for produkter, som ikke overholder europæiske EMC-standarder. LED-lysarmatur, LED-tv og mobilopladere er eksempler på produkter, som kan udsende støj langt over de tilladte værdier. Selve systemet er immunitetstestet for at blive godkendt, men vi har ingen kontrol over elektriske produkter, som senere tages i brug i boligerne,« siger daglig leder Thomas Bentzen fra Isoreflect.

Filago fortæller om gentagne klager over og problemer med systemet. Derfor skiftede landsbyen smarthussystem til Loxone Air med trådløse Enocean-afbrydere.

Loxone Air er et trådløst system, som kommunikerer via en proprietær protokol. Kommunikationen foregår på en for trådløst smarthusudstyr almindeligt anvendt frekvens, nemlig 868,3 MHz. Hvert smarthus har sin egen miniserver, og de kommunikerer ikke med hinanden. De trådløse Loxone-komponenter optræder som noder i et mesh-netværk. Det vil sige, at hver komponent kan videreformidle en besked fra en anden komponent til den næste.

»Løsningen blev udskiftet til Loxone Air, der erfaringsmæssigt er et meget stabilt system, som vi har benyttet på skoler, sygehuse og i andre boliger rundt om i landet. Vi har aldrig oplevet lignende problemer, og importøren melder om det samme,« skriver Isoreflect i en e-mail til Nkom.

Hvad fungerede, og hvad fungerede ikke?

Belysningen kommunikerede via Loxone Air og blev slået ud under hændelsen i slutningen af november sidste år.

Enocean-afbryderne styrede lysene og persiennerne og blev også slået ud, eftersom de bruger samme frekvensbånd som Loxone Air. Derudover er hvert hjem udstyret med fem mobile stikkontakter, som heller ikke kunne slås til eller fra. Disse kunne imidlertid fjernes fra strømudtaget, således at man fik adgang til strøm. Øvrige funktioner i huset fungerede, da de var baseret på kablet kommunikation.

Erik Braatnes fra Autobolig understreger, at kommunikationen i Loxone Air er krypteret og næsten umulig at påvirke på anden måde end ved at blokere den trådløse kommunikation, som det skete i november.

Mats Maurer Pettersen fra Filago skriver til TU, at Loxone blev valgt »da det er en stor og anerkendt leverandør i dette marked«.

Har ikke solgt trådløst system tidligere

Loxone kommer både i en kablet og en trådløs version (deraf tilnavnet Air). Thomas Bentzen fortæller til TU, at det er den kablede version, de har installeret på skoler og hospital, ikke den trådløse.

Har I installeret den trådløse version, Loxone Air, andre steder?

»Nej, vi har kun brugt den i økolandsbyen og i mine to seneste boliger. Jeg er meget tilfreds med systemet. De trådløse trykafbrydere fra Enocean bruges i et stort antal bygninger uden problemer,« siger Thomas Bentzen.

Autobolig, som er importør af Loxone i Norge, anbefaler kablede løsninger frem for trådløse, når man har mulighed for det.

»I projektet i Hurdal blev det valgt at udskifte en del komponenter til Loxone. Disse komponenter blev købt af os som importør af Loxone. Autobolig har ikke været med i nogen beslutninger om, hvilken slags infrastruktur der er blevet valgt eller i hvilket omfang. Når vi er en del af planlægningen fra begyndelsen, så anbefales kablede løsninger - de er mere robuste og driftssikre, og du slipper for batterier,« siger Braatnes fra Autobolig.

»Kablede løsninger er naturligt nok ikke mulige at benytte i boliger, som allerede er opført, uden meget store indgreb. I sådanne tilfælde benyttes trådløs kommunikation. Loxones trådløse komponenter har ry for at være de mest driftssikre på markedet, og det er også noget, vi som distributør er meget opmærksomme på,« siger Erik Braatnes.

Han understreger, at alle trådløse systemer, som benytter samme frekvensområde, er i risiko for, at signalerne kan blokeres.

»Det vil være præcis det samme for andre lignende produkter,« siger han.

Per Eirik Heimdal fra Nkom siger, at der er en risiko for, at trådløst udstyr kan blive udsat for interferens.

»Hvis der er systemer, man er ekstremt afhængig af, kan kablede løsninger være det bedste. Der findes utrolig mange potentielle støjkilder – for eksempel LED-lys. Så længe der er tilstrækkelig afstand til støjkilden, går det nok - men placerer du udstyret i nærheden af hinanden, kan du få problemer. Men i 99,9 procent af tilfældene går det jo fint,« siger Per Eirik Heimdal.

Kan gå konkurs

Utilfredsheden blandt beboerne i økolandsbyen og hændelsen i november har sat Isoreflect i en vanskelig situation.

»Vi har brugt millioner af kroner på forbedringer af systemet i løbet af efteråret, og så sker dette, før betalingen er faldet. Vi knækker altså ryggen, når kunden tilbageholder betalinger som følge af utilfredse og trætte beboere,« siger daglig leder Thomas Bentzen.

Han ønsker ikke at udtale sig nærmere om forhandlingerne med Filago, men siger, at situationen truer selskabet.

»Vi kan simpelthen gå konkurs, hvis ikke vi bliver enige,« siger Thomas Bentzen.

Isoreflect-chefen beklager, at kommunikationen omkring, hvad der er blevet solgt, ikke har været tilstrækkelig.

Hurdal Økolandsby
Hurdal Økolandsby er, ifølge indbyggerne selv, Norges første økolandsby.

Landsbyen er delt i tre.

Én del er aktivhusene omtalt i denne artikel. Aktivhusene er lavet af træ, diffusionsåbne (pustende), med naturlig ventilation, brændeovn og solcellepaneler.

Del to er en gård og del tre et økologisk erhvervsfællesskab med blandt andet landhandel, bageri og en multisal.

»Vi tager ansvar for det. Nu har vi et system, som fysisk er leveret og kan tilpasses efter den enkeltes ønske. Hvis du ikke er interesseret i ny teknologi, er du heller ikke interesseret i at lære, hvordan det fungerer. Vi har også kunder i økolandsbyen, som er tilfredse,« siger Thomas Bentzen.

Mats Maurer Pettersen fra Filago vil ikke kommentere kontraktforholdene med leverandører, herunder forhandlinger om afregninger.

Kræver tilvænning, men tilfører værdi

I en e-mail til TU skriver Mats Maurer Pettersen, at man valgte aktivhuse og smarthuse, fordi »det er et produkt, hvor vi har valgt fokus på miljø (CO2-aftrykket) og indeklima. Hvis kunder har individuelle behov, for eksempel i forbindelse med stråling, så forsøger vi at løse dette i en tilvalgsproces«.

Det er netop for at opnå mindst mulig stråling, at Isoreflect installerede trådløse, batteriløse afbrydere af typen Enocean. Det er disse afbrydere, beboer Petter Steen udtrykte frustration over tidligere i artiklen.

»De udsender kortfattede trådløse beskeder og har et magnetisk felt, som er meget mindre end almindelige afbrydere. Dette er for at imødekomme beboernes fokus på radiostøj,« siger Thomas Bentzen fra Isoreflect.

»De kræver lidt tilvænning, særligt hvis du går fra elektroniske kontakter, som kun kræver et lille klik.«

Elektroniske afbrydere sender til gengæld signaler ud endnu flere gange og er afhængige af elkabel eller batterier, siger Thomas Bentzen.

Han mener, at husene falder i værdi, hvis man fjerner smarthussystemet.

»Vi skal respektere, at der er tale om 33 familier med forskellige meninger om, hvordan et hus skal fungere. Lige nu installeres der elmålere (AMS-målere) i hele Norge. Det vil afstedkomme betydeligt større efterspørgsel på systemer, som regulerer energiforbruget. Der er store forandringer på vej for prisstrukturen ved køb og salg af el. Dette er et fremtidssikret system. Når elregningen kommer om et års tid, tror jeg, at flere vil se værdien af systemet frem for et konventionelt elektrisk anlæg,« siger Thomas Bentzen.

Har vurderet politianmeldelsen

Som en opfølgning på skiftet af smarthussystemer sidste efterår har Filago gennemført en brugerundersøgelse.

»Nu skal vi sammen med leverandøren af systemet gennemgå resultaterne fra undersøgelsen og se, om det er funktionsafvigelser eller utilstrækkelig brugeroplæring, som er baggrunden for de af tilbagemeldingerne fra kunderne, som er negative,« skriver Pettersen til TU.

Både importøren, Autobolig, og leverandøren, Isoreflect, synes, det er underligt, at problemet forsvandt blot få minutter før, Nkom kom forbi. Ingen af dem vil dog forfølge det nærmere.

»Vi har overvejet, om vi skulle politianmelde det, men systemet kom op igen uden problemer. Hvis det havde været en vedvarende problemstilling, ville det have været let at finde støjkilden og evt. politianmelde. Derudover har vi fundet løsninger for at forhindre, at noget lignende kan ske i samme omfang igen,« siger daglig leder Thomas Bentzen.

Bytter frekvenser på serveren

Løsningen går ud på, at kommunikationen i husene bliver fordelt på flere frekvenser. Håbet er, at man dermed undgår, at alle husene bliver påvirket samtidig af radiostøj. Thomas Bentzen håber, de bliver enige med Filago, så de kan opdatere smarthusene med de nye indstillinger så snart som muligt.

Per Eirik Heimdal fra Nkom siger, at der, så vidt han ved, ikke har været nogen bevidst jamming af radiosignaler. Sektionslederen siger, det ikke er sikkert, at et frekvensbytte vil være nok til at forhindre lignende problemer i fremtiden.

»Det kommer an på, hvor stor forskel der er på de forskellige frekvenser. Hvis nogen skulle jamme et signal med vilje, kunne de jamme hele bredbåndet. Så kan man spørge, hvor meget det hjælper med minimale frekvensforskelle. Frekvensbytte kan være et godt tiltag, men er ikke nødvendigvis optimalt,« siger Per Eirik Heimdal.

Artiklen er fra tu.no

23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
1. februar 2018 kl. 12:02

Der skal være noget value added.
De mest almindelige er</p>
<ul><li>Det er muligt at slukke alt lys i huset fra et sted.</li>
<li>Det er muligt at slukke alt lys i værelset med en knap. (og ligeledes tænde)</li>
<li>Dagslys kan slukke alt lys i huset.</li>
<li>Der er en større frihed med hvor kontakterne sidder.</li>
<li>det samme lys kan tændes og slukkes fra alle de kontakter man har lyst til.

Enig, og alle de faciliteter har det system, jeg beskæftiger mig med, incl. synkroniseret korrespondancetænding med lysdæmpning og et vilkårligt antal kontakter. Desuden er dagslysstyringen kontinuert varierende efter det aktuelle lysindfald (over en vis slukgrænse), og den prøver at bevare en given farvenuance. Man kan lave dagslys- og anden styring i op til 255 grupper, så man kan tænde og slukke for forskellige "scener" og kan styre efter det aktuelle lysindfald på den pågældende side af bygningen.

Jeg kan yderligere tilføje nogle vigtige value-for-money punkter:

  • WAF, som omtalt ovenfor.
  • Mulighed for i en periode at kunne køre off-grid med batteribackup og evt. solceller for alle lavvoltenheder som f.eks. lys, IT og alarmsystemer. Et A+++ mærket køleskab og dybfryser bruger kun omkring 35 W tilsammen i gennemsnit, så selv den slags vil i fremtiden være realistisk at integrere. Tænk på, hvordan man i vores samfund vil være stillet i en krigs- eller krisesituation uden strøm og benzin! Ingen vand, ingen mad, ingen kommunikation, ingen lys.
  • Langt billigere lamper, da hele 230 V converteren spares. Det vil mere end halvere prisen på styrbare lyskilder og gøre dem meget mindre og mindre brandfarlige.
  • Meget simpel gør-det-selv montering af alarmsystemer, da sensorer og alarmmeldere bare sættes i et vilkårligt udtag. En lynhurtig kommunikationshastighed sikrer, at ethver forsøg på sabotage opdages på brøkdele af et sekund og ikke først efter måske 10 minutter som ved trådløse, batteridrevne systemer, der polles så langsomt for ikke at slide batteriet ned. Så behøver man bare en trådløs alarmoverførsel til naboerne i kvarteret for at kunne lave en super effektiv nabohjælp/naboovervågning uden at skulle betale abonnement til alarmselskaber.
22
1. februar 2018 kl. 11:04

Er muligvis en dinosaur, men jeg begriber ikke fascinationen af at gøre simple ting kompliceret.

Der skal være noget value added. De mest almindelige er

  • Det er muligt at slukke alt lys i huset fra et sted.
  • Det er muligt at slukke alt lys i værelset med en knap. (og ligeledes tænde)
  • Dagslys kan slukke alt lys i huset.
  • Der er en større frihed med hvor kontakterne sidder.
  • det samme lys kan tændes og slukkes fra alle de kontakter man har lyst til.

En feature som jeg specielt selv har lavet er central lås i huset.

21
1. februar 2018 kl. 10:41

Årsagen er da kendt samt utrolig simpel. WAF-faktoren er tårnhøj ifm. alt trådløst.

Nej, den er ikke større end i en traditionel elinstallation.

Vi får først en tårnhøj WAF-faktor (Woman Acceptance Factor), når vi slipper af med alle de talrige konverter- og ladebokse med tilhørende kaos af stikkontaktdåser og kabelspaghetti, der ligger og flyder på gulvet i de fleste hjem, så der ikke kan støvsuges. Dem kan man netop slippe af med med et supplerende 20 Vdc net, som selvfølgelig skal være pænt bygget ind i væggene på nøjagtig samme måde som traditionelle elinstallationer - blot ikke med store, kedelige, grå LK stikkontakter uden WAF, men med små fikse 20 V udtag og evt. elegant touch-betjening med lysindikering.

19
1. februar 2018 kl. 09:53

Er muligvis en dinosaur, men jeg begriber ikke fascinationen af at gøre simple ting kompliceret.

18
31. januar 2018 kl. 23:10

Ja, jeg fatter heller ikke hvorfor; men alle, der har med IoT og smarthouse løsninger at gøre, vil jo tilsyneladende den vej. Forstå det, hvem der kan.

Årsagen er da kendt samt utrolig simpel. WAF-faktoren er tårnhøj ifm. alt trådløst.

Test blot at skulle lægge eller trække nogle ledninger i dine omgivelser, lyt til svar samt foreslå evt. en trådløs mulighed (og uanset om du tilmed nævner de kendte kvalitetsforringelse :)

15
31. januar 2018 kl. 21:08

jeg har en del lamper og elradiatorer tilkoblet zwave, dette styres af en RPI server med domoticz, stikkontakterne virker som gammeldags, så de tænder eller slukker lampen, jeg kan så udover dette tænde eller slukke via webinterfacet på denne RPI der kører Domotics/webserver. hvis serveren går ned, vil lyset naturligvis ikke blinke men derimod virke som det har gjort hele tiden. Min elradiatorer styres af et zwave relæ med indbygget temperatur sensor, Hvis Domoticz webserveren går ned, ja så kan jeg ikke styre elradiatorerne, men til gengæld så holder min luft/luft varmepumpe huset lunt.

Så der er i Norge "bare" valgt et dumt system der vil blinke når system mister forbindelsen til serveren - Det virker som om producenten ikke har testet deres produkt i en fornuftig usecase

14
31. januar 2018 kl. 18:30

Det arbejde er faktisk ikke så stort, hvis netværket installeres fra starten, og i mange tilfælde kan det være lettere at bygge om i end traditionelle elinstallationer.

Ja, hvis man laver en nyinstallation, men trådløse "dimser" kan tilsluttes det eksisterende net. Selv i et gammelt hus med få stikkontakter, og et støre netværk af forlængerledninger. I Norge hvor man har elvarme, slipper man ikke et 230 V net, der kan levere den nødvendige effekt. Med et 230 V netværk kan man tilslutte alle de trådløse "dimser" man ønsker, efterhånden som de kommer på markedet. Eller man kan lade være, og gå en runde i huset for at tænde/slukke lys.

13
31. januar 2018 kl. 17:08

IHC har da haft trådløse kontakter i mange år. Derfor kan de undre at teknologien er så umoden som det her. Men en klar showcase for at vi er følsomme overfor at vores trådløse enheder virker. Hvis nogen jammede Wifi frekvenserne, så ville der lyde stor jammer.

12
31. januar 2018 kl. 14:25

Prøv at tænke på hvilket arbejde det kræver at flytte afbryderen til et lampested fra en dør til en anden. Eller hvordan man laver en lysdæmper der kan styre alle lamper i et stue, så man kan dæmpe dem både enkeltvis og fælles, uden at påvirker rummets TV, mens man i øvrigt skal kunne flytte rundt på TV og lamper i husets levetid.

Det arbejde er faktisk ikke så stort, hvis netværket installeres fra starten, og i mange tilfælde kan det være lettere at bygge om i end traditionelle elinstallationer.

I en traditionel elinstallation har man punkt-til-punkt forbindelser mellem kontakter og lampeudtag. Det betyder, at man ved lavenergihuse, hvor man ofte har en ubrudt dampspærre fra væg til væg og forsænket loft, må rive lofterne ned for at lave om, hvis man da ikke vil bryde dampspærren fra oven og gå igennem hele isolationen. Man kan så investere i dyre trådløse lampefatninger eller pærer, som f.eks. Philips Hue; men det betyder så til gengæld, at man skal have 230 V på konstant (tændt for kontakten) og så acceptere konstante konvertertab og en vis brandrisiko pga. den ofte meget lave kvalitet.

I et omega-formet net, som jeg arbejder med, forbinder man bare alle enheder til det sammen net og kan så tilslutte lamper, alarmsystemer, aktuatorer etc. i et vilkårligt udtag uden at skulle lave noget om, og man kan styre alle enheder fuldstændig, som man vil. F.eks. har man en særdeles avanceret lysdæmper med op til 5 farver og integreret korrespondancetænding i hver eneste enhed. LED-controlleren er faktisk så avanceret med bl.a. enkeltstyring og gruppestyring, at den kan køre professionelt scenelys på samme måde og hastighed som DMX512, så hvad er det lige, du mener, at man ikke kan med hensyn til lysdæmpning og med hensyn til at flytte rundt på tingene? Så snart nogle ganske få registre er sat i en enhed, hvilket man også skal i en trådløs løsning, kan man da bare flytte den til nye tilslutningssteder uden at ændre på noget som helst.

11
31. januar 2018 kl. 14:09

Prøv at tænke på hvilket arbejde det kræver at flytte afbryderen til et lampested fra en dør til en anden. Eller hvordan man laver en lysdæmper der kan styre alle lamper i en stue, så man kan dæmpe dem både enkeltvis og fælles, uden at påvirker rummets TV, mens man i øvrigt skal kunne flytte rundt på TV og lamper i husets levetid.

Jeg tror ikke rigtig du har forstået hvad det er Carsten argumenter for.

Det kan sagtens laves trådet og smart på samme tid - men det kræver bare en helt anden tilgang end den oldnordiske installatørtankegang.

det er en af grundene til at f. eks. vaskemaskiner i dag leveres med tilslutning til 230 V enkeltfase.

Nah, den primære grund er at det er langt billigere at producere den til 230V.

10
31. januar 2018 kl. 13:57

Det ser efterhånden ud til, at hvis noget kan gøres trådløst, så gør man det - fordi man kan.

Ved at gøre tingene trådløse spare man en masse elektriker arbejde, og det bliver relativt enkelt at ændre på installationen. Ofte er installationsomkostningerne støre end mange af de "dimser" der skal installeres, det er en af grundene til at f. eks. vaskemaskiner i dag leveres med tilslutning til 230 V enkeltfase. Prøv at tænke på hvilket arbejde det kræver at flytte afbryderen til et lampested fra en dør til en anden. Eller hvordan man laver en lysdæmper der kan styre alle lamper i en stue, så man kan dæmpe dem både enkeltvis og fælles, uden at påvirker rummets TV, mens man i øvrigt skal kunne flytte rundt på TV og lamper i husets levetid.

9
31. januar 2018 kl. 13:50

Da man alligevel skal have effekt for at drive diverse lamper og aktuatorer, kan man efter min mening lige så godt bruge de samme kabler til også at kommunikere over i et multimasternet og så vælge en passende spænding som f.eks. 20 Vdc

Hørt - du har været på banen før, men det gør det ikke mindre korrekt.

Det er fuldstændig tåbeligt at man i 2018 stadig bygger huse efter over 100 år gamle dogmer fsva. installationer, og så efterfølgende plastrer noget trådløst Internet of Trash ned over det.

Men måske det er sporerne fra IHC som stadig skræmmer.

8
31. januar 2018 kl. 13:43

Det ser efterhånden ud til, at hvis noget kan gøres trådløst, så gør man det - fordi man kan.

Ja, jeg fatter heller ikke hvorfor; men alle, der har med IoT og smarthouse løsninger at gøre, vil jo tilsyneladende den vej. Forstå det, hvem der kan.

Denne artikel er et godt eksempel på hvor upålideligt, det er, og hvor galt, det kan gå - måske lige bortset fra, at det måske nok ville være endnu værre, hvis det hele var styret af en hacker i stedet for bare at føre sit eget liv :-)

Da man alligevel skal have effekt for at drive diverse lamper og aktuatorer, kan man efter min mening lige så godt bruge de samme kabler til også at kommunikere over i et multimasternet og så vælge en passende spænding som f.eks. 20 Vdc, som passer langt bedre end 230 Vac til de behov, LED-pærer og småmotorer har, og desuden passer med USB Power Delivery og Qualcomms Quickcharge, så netværket også kan bruges til opladning og drift af diverse IT udstyr. Så er der heller ingen problemer med stråling for dem, der måtte være bange for det, ingen problemer med elektromagnetisk converterstøj fra talrige 230V convertere, ingen problemer med responstiden, som let kan bringes under 1 ms, og pålidelighedsniveauet kan let bringes helt op på industriniveau og endda sikkerhedsniveau i henhold til IEC 61508 SIL 3. Desuden er et sådant netværk meget billigere at drive fra små solcelleanlæg med batteribackup end at skulle ofre dyre invertersystemer og lege elværk og kan dermed være attraktive for dem, der gerne vil være lidt "grønne" uden at ofre en formue på det.

Sjovt nok arbejder jeg netop med den slags systemer :-)

7
31. januar 2018 kl. 13:30

Altså det er jo fair nok, hvis systemet ikke kan kontakte enhederne, men der står beskrevet at lyset blinkede.

Det står sådan set i artiklen:

Støjkilden blokerede kommunikationen mellem de trådløse smarthuskomponenter og gjorde, at lysene ikke fik noget svar fra serveren. Efter et stykke tid vil lysene forsøge at nulstille sig for at få kontakt med serveren og vil dermed blinke, fortæller Thomas Bentzen fra leverandøren Isoreflect.

Man kan så diskutere den åndelige habitus hos den som laver sådan en løsning, i stedet for der bare gives en alarm for manglende kommuniktion, men aktuel status ellers fastholdes.

6
31. januar 2018 kl. 13:23

Altså det er jo fair nok, hvis systemet ikke kan kontakte enhederne, men der står beskrevet at lyset blinkede. En ekstern støjkilde bør vel på ingen måde kunne styre lyset, men kun evt. blokere for at man selv kan. Det lyder lidt rigelig lowtech til at køre trådløst.

Og ja - et helt nybygget hus? Hvorfor ikke trække kabler, når man alligevel har lagt el ind?

3
31. januar 2018 kl. 12:44

Citat fra artiklen: "Løsningen går ud på, at kommunikationen i husene bliver fordelt på flere frekvenser. Håbet er, at man dermed undgår, at alle husene bliver påvirket samtidig af radiostøj."

Hjælper denne løsning ret meget?

Vil en tilstrækkelig kraftig (støj)sender ikke ramme et bredt frekvensområde?

Grunden til at jeg spørger er at mine 40 år gamle erfaringer med radioovervågning viste at når vi selv kommunikerede på vor VHF-radio blev mange andre frekvenser (som vi overvågede) også lagt død.

2
31. januar 2018 kl. 12:34

Ud fra beskrivelsen af det trådløse system skulle den forhåndenværende situation være noget nær umulig

Gammel, men stadig anvendelig regel: hvis det skete, må det være muligt. Q.E.D.

1
31. januar 2018 kl. 12:29

Det ser efterhånden ud til, at hvis noget kan gøres trådløst, så gør man det - fordi man kan. Hvad kan der ske, når hele Danmarks jernbanenet blive trådløst styret. Der skal ikke meget fantasi eller elektronikviden til, for at jamme trådløse systemer, og hvis signalerne ikke virker, kører der ingen tog.