Norske fregatter hårdt angrebet af skimmelsvamp

7. april 2020 kl. 11:583
Norske fregatter hårdt angrebet af skimmelsvamp
KNM Fridtjof Nansen er én af fire tilbageværende norske fregatter, der alle er hårdt angrebet af skimmelsvamp. Illustration: Jakob Østheim / Forsvaret.
Fire norske fregatter er så hårdt ramt af fugt og skimmelsvamp, at op mod 70 procent af besætningen klager dårligt helbred. Ledelsen lover strakstiltag og undersøger, om ventilationssystemet skal bygges om
Artiklen er ældre end 30 dage

Besætningerne på det norske forsvars fire tilbageværende fregatter bliver angrebet af fjende, der har sneget sig ind bag paneler og ind i madrasserne. Fregatterne er nemlig plaget af høj luftfugtighed, som har givet skimmelsvamp optimale vækstbetingelser. Det skriver det norske medie ABC Nyheter, som har fået aktindsigt i Sjøforsvarets egne undersøgelser af problemerne på fregatterne.

Læs også: Forskere finder mykotoksiner i indendørsluft

På en af fregatterne, KNM Fridtjof Nansen, har 70 procent af besætningen svaret, at de har symptomer, som svarer til de symptomer, der ses hvis man er udsat for skimmelsvamp.

»Jeg vågner og går rundt hver dag med ondt i hovedet, hoste, slim i halsen, generel træthed, lejlighedsvis feber og tilstoppet næse. Jeg har ikke haft én dag uden mindst et af disse symptomer,« skriver en anonym befalingsmand således i Sjøforsvarets egen undersøgelse.

Alle fregatter ramt

Problemene findes på alle de fregatter, som det spanske værft Navantia har leveret til Norge. Én af fregatterne, KNM Helge Ingstad, sank i november 2018, men de fire tilbageværende fregatter er ifølge ABC Nyheter alle plaget af skimmelproblemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Fregat kollideret med tankskib: 385.000 liter diesel skal pumpes ud

Fregatterne blev leveret i 2006 og problemerne blev identificeret i 2016. Men de er stadig ikke løst. Nu lover chefen for Sjøforsvaret, Rune Andersen, at der skal ske noget. I første omgang skal fregatterne hovedrengøres, og samtidig vil han have undersøgt, om problemet kan løses ved en ændring af ventilationssystemerne.

Læs også: Norsk havarikommission finder svaghed – kan findes i alle norske fregatter

Rengøring har imidlertid ikke været tilstrækkelig indtil nu. Ifølge ABC Nyheter har man således på KNM Fridtjof Nansen allerede gennemført omfattende rengøring og udskiftet alle madrasser. Alligevel regner man med at skulle skifte det hele en gang til.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
7. april 2020 kl. 17:56

Kan nogen af jer svare på om man effektivt og sikkert kan dræbe den skadelige del af skimmelsvamp med ozon generatorerer? De kunne bruges jævnligt på skibene og løse problemet indtil en permanent løsning var fundet? Jeg overvejer personligt at købe en billig generator til at rense de rum der kan have problemer, f.eks. kælder og værksted, men også i værelser for at dræbe støvmider. De kan købes og lejes på danske hjemmesider. Det kan også købes billigt fra Kina, enten som en generator eller som en pære der udskiller ozon. (https://www.aliexpress.com/item/4000808014227.html) Og ja, jeg ved de skal bruges varsomt. Man skal ikke være i rummet mens den kører og man skal lufte godt ud bagefter...