Det norske FM-net genopstår – i Malawi

Til et varmere sted: Frank Grandalen, Norkrings systemspecialist i FM, er ansvarlig for, at det rigtige udstyr pakkes i den container, der skal sendes til Malawi. Illustration: Norkring

Indførelsen af digitalradio har gjort FM-sendere og radioapparater overflødige. I Norge fandt man dog en anvendelse for de FM-sendere, der endnu havde mange gode tekniske år i sig, før de egentlig behøvede udskiftning.

Tilsammen var der mere end 2.000 sendere på de forskellige kanaler. Store og små. I dag er de erstattet af DAB+-sendere, der hver især sender fra 12 til 16 kanaler i stedet for én.

Sammen med bistandsorganisationen Plan Norge har broadcast-operatøren Norkring nu bidraget til at etablere et FM-net i Malawi rettet mod børn og unge. 14 af de nyeste FM-sendere i mellemeffektklassen med antenner og andet nødvendigt udstyr er blevet sendt til det afrikanske land.

Børneægteskaber blev sidste år forbudt i Malawi, men viden om det spreder sig ikke som i vores verdensdel. Derfor er radio et så vigtigt hjælpemiddel for at oplyse ungdommen

Norkring har også sat turbo på forsendelsen af udstyr til et lydstudie og et såkaldt radio link-hop, som skal få signalerne fra studiet til det første sendepunkt, som ligger fem-seks kilometer væk.

»Tidligere har vi været sponsor for det arbejde, som Plan udfører i Zimbabwe. Der handlede det også om at få information ud til børn og unge i et land, hvor adgangen til mobilnet og tv er dårlig, men hvor radio spiller en stor rolle. Da behovet for det samme dukkede op i Malawi, samtidig med at vi er i gang med at pille FM-senderne her i Norge ned, kom ideen med at at involvere os mere end før. Derfor bidrager vi også med både kompetence, folk og udstyr og ikke bare penge. Det matcher også Telenors motto, som er 'Empowering people',« siger adm.dir. i Norkring Torbjørn Teigen med reference til Norkrings ejer.

De bedste sendere

»De sendere, vi har taget fra og sender derned, er de nyeste, vi havde i FM-nettet. De er fra 2010 og har været brugt i P4’s nye net, efter at de fik deres tilladelse tilbage. Et par af dem er også fra P5's storby-net. Udover disse var det norske net ganske gammelt, og de ældste sendere var fra 1970'erne,« siger ingeniør i Norkring Frank Grandalen.

Han har også været i Malawi for at se på udformningen af nettet og være konsulent for montørerne.

Oplysning på FM: Radio Timweni vil med FM-udstyret fra Norkring nå ud til flere børn og unge med information om deres rettigheder. Kanalens værter er selv børn og unge. Illustration: Norkring

»De norske sendere vil øge dækningen fra Radio Timweni i Malawi fra 60 til næsten 100 procent. Det gør en stor forskel i et land med en ung befolkning og næsten 17 millioner indbyggere. Radio Timweni er en børne- og ungdomskanal, som skal sprede musik og underholdning tilsat en god portion videnskab.«

Imod børneægteskaber

Bedre dækning: De let brugte FM-sendere fra Norkring vil øge Radio Timwenis dækning til næsten 100 procent. Illustration: Norkring

»Børneægteskaber blev sidste år forbudt i Malawi, men viden om det spreder sig ikke som i vores verdensdel. Derfor er radio et så vigtigt hjælpemiddel for at oplyse ungdommen. Det er meget almindeligt, at piger bliver giftet bort helt ned til 12-års alderen, og så holder de op med at gå i skole. Heldigvis har Radio Timweni, som sender 24/7, rigtig mange lyttere. Vi håber, at vi kan få helt bugt med børneægteskaber inden 2030 ved at sprede viden til de unge på denne måde,« siger rådgiver for virksomheder i Plan Norge Marius Mollum.

Norkring står for alt, inklusive transport af materiellet til Malawi. De vil også være med til at sætte de første sendere op samt oplære lokale montører og folk fra radiokanalen. Plan ejer det udvidede FM-sendenet og vil udlåne det gratis til Radio Timweni.

Artiklen er fra tu.no