Norske Anita skal snuse for astronauter
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Norske Anita skal snuse for astronauter

Illustration: ESA/NASA

Hvis der opstår farlige gasser på den internationale rumstation ISS, kan det have fatale konsekvenser for astronauterne, som er fanget og ikke bare lige kan åbne et vindue. Derfor er det vigtigt, at eventuelle gasser registreres hurtigst muligt.

Til det formål er et norsk forskerhold fra den uafhængige forskningsinstitution Sintef ved at klargøre en 'næse' ved navn Anita, som kan registrere gasser og advare astronauterne, hvis de er til skade for deres helbred. Det skriver Gemini.no, der udgives af Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Sintef.

Tidlige varsler er alfa omega

Scott Hovland er leder af ESA’s enhed for forskningsudstyr og teknologi, som bruges på rumstationen ISS. Han understreger vigtigheden af, at man kan reagere hurtigt, når noget ikke er, som det skal være:

»Tidlige varsler om forurening er vigtige, da det giver astronauterne mulighed for at iværksætte modtiltag ved gaslækager eller svigt i luftrensningen. Dertil er Anita-teknologien i stand til at opdage gasser, som vi aldrig havde forventet at finde i indemiljøer i verdensrummet. Dette er en vældig vigtig egenskab,« siger Scott Hovland til Gemini.no.

Om målingerne

Anita benytter infrarød stråling til at identificere gasserne. Hver gas har nemlig sine egne egenskaber på den infrarøde skala. Så Anita sender infrarøde stråler gennem gasser og videre til en detektor.

Da forskellige gasser absorberer infrarøde stråler i forskellig grad, kan Anita skelne mellem gasserne, når systemet måler i spektrene. Og ved hjælp af avancerede simuleringer og statistiske analyser, som er udført på forhånd, kan 'næsen' identificere og bestemme koncentrationen af gasarter, sjældne såvel som almindelige.

Anita skal tilføjes til det overvågningsudstyr, som allerede bruges på ISS, og som er baseret på gaskromatografi og massespektrometri.

Falske alarmer kan være katastrofale

Scott Hovland understreger over for Gemini.no, at det har store konsekvenser, hvis ikke Anitas målinger er præcise:

»Det er vigtigt, at vi undgår falske alarmer. Skulle en evakuering af ISS blive resultatet af en fejlmelding, ville store summer gå til spilde uden nytte, og astronauterne vil få en risikofyldt afrejse uden grund,« siger han.

En tidligere udgave af Anita blev sendt afsted med Nasa for ti år siden. Her blev det bevist, at systemet kunne registrere gasser, som de andre instrumenter ikke var i stand til at opdage.

Siden da har man modificeret og optimeret Anita, og foreløbig er planen, at systemet skal installeres på ISS i 2020. Derudover er det ESA's ønske, at teknologien skal bruges i mulige fremtidige rumlaboratorier omkring månen.