Norsk teknologiselskab udvikler 10 MW havvindmølle

Det norske selskab Sway Turbine har på en konference i Bremen mandag præsenteret firmaets nye 10 MW havvindmølle, ST10. Møllen er lidt anderledes end andre havvindmøller, da den består af færre komponenter, ligesom man har fundet alternativer til gængse materialer.

For eksempel indeholder møllens stator ikke jern, men kun kobber, hvilket er smart af flere årsager:

»Normalt er der en jernkerne i midten af statoren med kobber rundt om. Vores stator består kun af kobber. Fordelen er, at vi sparer vældig meget vægt og undgår magnetisk tiltrækningskraft mellem stator og rotor,« siger Sway Turbines administrerende direktør, Ingelise Arntsen, til Teknisk Ukeblad.

Den norske mølle har intet gear, og derfor er der færre komponenter, der kan gå i stykker, lyder det fra producenten, der også fremhæver det alternative design, der skulle gøre møllen 15-20 procent billigere end traditionelle havvindmøller.

»Vores løsning er unik. Med konventionel teknologi møder man en grænse, når man kommer op i 7-8 MW på grund af komponenternes størrelse. Men med vores design med to parallelle lejer kan man øge størrelsen til 10 MW eller mere,« siger Ingelise Arntsen.

Møllen skal kunne bruges både på bundfaste og flydende fundamenter. Planen er at bygge en fuldskalamodel med en rotordiameter på mindst 145 meter på havet ud for Bergen.

Dokumentation

Artikel i Teknisk Ukeblad

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den danske mangle på virklig innovative mølle udvikling er ris til vore egen røv

 • 0
 • 0

Jeg har deltaget i udviklingen af møllen og kan derfor tilføje et par ting som ikke omtales i artiklen.

 1. Vægten af turbinen med vinger, nacel etc er meget mindre end for tilsvarende konventionelle turbiner.

 2. off-shore installationer med denne turbine kan derfor udføres meget billigere.

 • 0
 • 0

Designet får mig altså til at tænke på den norske cykelsmed Theodor Fælgen fra ovennævnte film. Når de nu alligevel ikke har lavet møllen hvorfor så ikke en på 20MW, eller ville det være at stramme den for meget.

 • 0
 • 0

Jeg gaar ud fra at cykel hjulet i midten er generatoren. Denne placering betyder at man ikke kan have en typisk pitch control af vingerne via navet men maa have individuel motorstyring af hver vinge placeret udefor generator periferien. Det maa alt andet lige blive en kompliceret konstruktion der vil kraeve vedligehold og det er jo ikke ligefrem the nemmeste sted at faa adgang til paa en offshore turbine.

 • 0
 • 0

Jeg gaar ud fra at cykel hjulet i midten er generatoren. Denne placering betyder at man ikke kan have en typisk pitch control af vingerne via navet men maa have individuel motorstyring af hver vinge placeret udefor generator periferien. Det maa alt andet lige blive en kompliceret konstruktion der vil kraeve vedligehold og det er jo ikke ligefrem the nemmeste sted at faa adgang til paa en offshore turbine.

De fleste moderne møller har allerede individuel pitch-control, så det er ikke mere kompliceret end hos andre.

En af grundene er at man ændrer pitch når vingen er i "læ" foran tårnet.

 • 0
 • 0

Designet får mig altså til at tænke på den norske cykelsmed Theodor Fælgen fra ovennævnte film. Når de nu alligevel ikke har lavet møllen hvorfor så ikke en på 20MW, eller ville det være at stramme den for meget.

Prøver du at sige, at bare fordi det eneste de hidtil har præsteret, er at sætte en 13 m høj mølle ud på vandet Juli i år, som en prototype på et koncept som de sagde var klar i 2010 ( http://sway.no/?page=206&show=198&news=784... ) og samtidig sagde cirka det samme om deres mølle (klar mellem 2010-2012)

Og i øvrigt får alle deres penge fra mere eller mindre offentlige instanser i Norge - Så kan du sammenligne dem med Bjergkøbing Grandprix????

 • 1
 • 0

@Axel Borup Jensen - ja den findes kun i en virtuel udgave.

@Svend Ferdinandsen - en udgave på 20 MW ville ikke demonstrere mere end en på 10 MW som er den mindste størrelse man overvejer at lave med dette koncept. 20 MW lan sagtens lade sig gøre med møllens principper. De findes beskrevet i detaljer i en henvisning du kan finde i en omtale på hjemmesiden www.swayturbine.com - det drejer sig om en præsentation givet i Bremen.

@Lars Kuur Sway Turbine (www.swayturbine.com) er ikke det samme selsakb som SWAY (hjemmeside www.sway.no). Førstnævnte selskab har udviklet en ny mølletype og deltager ikke i udviklingen af tårnet, som er sidstnævnte selskabs opgave. Den vindmølle som er sat op på skalamodellen af det flydende tårn der testes (skala 1:7 såvidt jeg husker) er en konventionel vindmølle (italiensk fabrikat) som intet har at gøre med en prototype af SWAY Turbines koncept. Det flydende tårn (hængslet på bunden, svajende) kan bruges til mange andre typer af vindmøller i princippet. Og er derfor uafhængigt af Sway Turbines møllekoncept. Der er iøvrigt skudt en del penge ind i projekterne af private aktionærer i Sway Turbine, som har Statoil, Statkraft og Lyse Energi bl. a. som aktionærer. Så det med din påstand om den offentlige støtte er vist meget overdrevet.

 • 0
 • 0

@Ole Rasmussen Jea det ligger til højrebent at opskalere møllen til 20 MW. Vingerne, kan man se er ikke påvirket med samme store momenter i vingeroden som tilsvarende konventionelle møller. Da effekten er noget med kubiktallet af diameteren er det meget fordelagtigt at bruge SWAY Turnbines koncept ved endnu større møller - op til 20 MW.

 • 0
 • 0

... Der er iøvrigt skudt en del penge ind i projekterne af private aktionærer i Sway Turbine, som har Statoil, Statkraft og Lyse Energi bl. a. som aktionærer. Så det med din påstand om den offentlige støtte er vist meget overdrevet.

Statoil - 67 % statsejet Statkraft - 100% statsejet Lyse Energi - 100% statsejet

 • 0
 • 0

Dine påstande om udelukkende stasstøtte er helt fordrejet: Det er ukorrekt at Statoil er et statsselskab udelukkende - det er noteret på børsen. Jeg nævnte det for at illustrere at der findes kapitalstærke deltagere i ejerkredsen.

Lyse Energi er ejet af kommuner omkring Lysefjorden, som er interesseret i kommerciel afkastning.

De andre aktionærer er rent kommercielle.

Specielt de store aktionærer, som Inocean AS, Eystein Borgen AS og G-Group som ejer 60 % af aktierne - se aktionærliste med andele nedenfor.

Inocean AS 25.15 %

Eystein Borgen AS 22.27 %

Statoil New Energy AS 16.46 %

G-Group 12.91 %

Lyse Produksjon AS 12.29 %

Statkraft 2.62 %

Chevni AS 2.24 %

Bergen Group Rosenberg AS 2.20 %

Other shareholders 3.86 %

 • 0
 • 0

Det virker noget optimistisk at tro at man kan starte et helt nyt koncept med en 10MW mølle uden at have udført nogen form for praktisk test.

Grundideen virker umiddelbart som sund, men efter mine erfaringer er der ikke noget der ikke kan gå galt ved implementeringen.

Husk: Alt hvad der kan gå galt gør det, og meget der er helt sikkert fejler alligevel.

 • 0
 • 0

Der er færre komponenter i møllen end i konventionelle vindmølletyper - det gør det, alt andet lige, nemmere at lave en prototype.

Men mon ikke der bliver lavet diverse tests af komponenter, hvor man finder det påkrævet, før man bygger prototypen i stor skala.

 • 0
 • 0

Dit indlæg tyder på at du fuldstændigt mangler erfaring med udvikling af avancerede maskiner.

Min pointe er at I har tusindvis af mulige problemer og at I ikke har testet nogen af dem.

 • 0
 • 0

Jeg har ikke sagt noget om hvad der sker mht. test af turbinen før der bygges en stor prototype.

Prøv at nærlæse det jeg skriver.

Iøvrigt er jeg ikke den rette til at udtale mig om hvad Sway Turbine agter at gøre, da jeg ikke kender noget til testplaner eller andet som påtænkes. Jeg nævner blot det åbenlyse:

Der er færre komponenter end i andre turbiner

Naturligvis er der kritiske ting som man kan tænke sig til vil blive testet før man laver en stor prototype.

 • 0
 • 0

Der er færre komponenter end i andre turbiner

Der er ingen gear, men det er vel også det eneste?

Til gengæld skal man udvikle en generator som er fundamentalt anderledes end alle andre, jeg tænker her især på oplysningen om at statoren ikke indeholder jern.

 • 0
 • 0

Artiklen fra Wind Power Monthly er ligesom den der starter denne tråd meget fremadskuende, Sway turbinen findes kun som tegning, mens artiklerne får det til at lyde som om den næsten er i produktion, jeg vil blive meget forbavset hvis vi ser en produktionsklar turbine indenfor de næste 5 år.

Jeg kan kun se at den er simplere fordi den er gearløs, den foreslåede generator er muligvis simplere end en traditionel, til gengæld er den totalt uafprøvet. Den store diameter vil give mulighed for at udføre den med så mange poler at den kunne køre direkte nettilsluttet uden frekvensomformer, men effekten på 10 MW er så høj at intet normalt net er stabilt nok til det.

Alle andre elementer vil være lige så komplicerede som på traditionelle turbiner.

Generatoren minder i øvrigt slående om en forvokset udgave af dem som amatører bygger til deres hjemmelavede småmøller.

Jeg har lidt svært ved at tage projektet alvorligt, så vidt jeg kan se er der siden første gang Ingeniøren omtalte projektet i februar 2010 kun sket det at tegningen af møllen er blevet mere detalieret, dengang skulle den stå klar om to år. http://ing.dk/artikel/106397-verdens-stoer...

 • 0
 • 0

1."Artiklen fra Wind Power Monthly er ligesom den der starter denne tråd meget fremadskuende, Sway turbinen findes kun som tegning, mens artiklerne får det til at lyde som om den næsten er i produktion,"

Forkert. Der er lavet mange og seriøse beregninger med det mest avancerede software man har til vindmøller. Mange parametestudier er også udført.

2."Jeg kan kun se at den er simplere fordi den er gearløs, den foreslåede generator er muligvis simplere end en traditionel, til gengæld er den totalt uafprøvet."

Forkeet. Den er meget mere elegant på mange andre områder, som du har overset. a) vingerne får meget mindre moment ved vingeroden da de understøttes langt fra akslen. Det betyder meget større effekt for en given vingelængde. Kræfter og momenter overføres elegant til akslen. Meget bedre end i andre koncepter. b) Man undgår en nacelle som vejer godt til. c) Eksperter fra industrien har så sandelig fulgt denne udvikling, som du afskriver uden at sætte dig ind i tingene eller referere til de detaljer du kan finde i de artikler og præsentationer jeg har opgivet før i debatten.Mange anerkendte ingeniører har været engageret.

 1. "Jeg har lidt svært ved at tage projektet alvorligt, så vidt jeg kan se er der siden første gang Ingeniøren omtalte projektet i februar 2010 kun sket det at tegningen af møllen er blevet mere detalieret, dengang skulle den stå klar om to år. http://ing.dk/artikel/106397-v...orge"

Ja om du kan tage itngene alvorligt er jo spørgsmålet når du ikke kan referere til detaljerne i de mere indgående artikler og præsentationer som nu for første gang er offentliggjort.Sway Trurbine har ikke villet gøre det før. Når du siger at der nu kun vises en mere detaljeret tegning er det vel fordi kke har haft tid (?) eller opmærksomhed nok til at finde de detaljerede oplysninger som nu er gjort tilgængelige. Se www.swayturbine.com under menuen Technology hvor du kan finde et link til en præsentation i Bremen for nogle dage siden. Det er denne præsentation som er grundlaget for Ingeniørens artikel - som den er refereret på Sway Turbines hjemmeside. Hvornår møllen står klar er vel et spørgsmål om privat kapital som man gør opmærksom på andetsteds.

 • 0
 • 0

Jeg har desværre ikke haft mulighed for at svare dig før nu, og er egentlig ked af at jeg virker negativ over for projektet.

I mit første indlæg i denne tråd skrev jeg at der er mange gode ideer i konceptet.

Det jeg egentlig opponerer mod er at Ingeniørens artikel (som I selvfølgelig ikke er ansvarlige for), og Sway Turbines hjemmeside antyder at møllen nærmest er klar til produktion, mine erfaringer i branchen er at der (selv for et firma der har været med fra dengang standarden var 15 KW møller) er meget langt fra Ide til færdigt produkt.

Vi har: erfaringer, konstruktionsafdeling med hundredevis af ingeniører, håndværkere med erfaring i opbygning af prototyper, testcenter der nok har kostet lige så meget som Sway Turbines budget, produktionsapparat og serviceafdeling.

Derfor opponerer jeg mod "man kan da bare lige" tendensen.

 • 0
 • 0

Jeg tror ikke man kan sige der er tale om en "man kan da bare lige" attitude i Sway Turbines annonceringer.

Igen må du lige læse hvad der står - og ikke antage at det der ikke står der nok betyder at noget mangler.

Sway Turbine søger efter en partner som har industriel kompetence med produktion og som mangler teknologi på vindmøllefronten. Det er det man har gentaget gang på gang.

Det siger sig selv at færdiggørelsen af prototypen på fulde 10 MW så afhænger af hvornår partneren bliver fundet.

Prototypen i din optik ser ud til at være en fuldt færdig og køreklar turbine, hvor alle problemer er afklaret og løst. Naturligvis kan man ikke have en fuldt færdig prototype som er køreklar uden ar det tager tid og ressourcer at debugge problemer. På vejen dertil laves der så kritiske test af komponenter.

Det er dine formodninger om at det ikke er taget i betragtning som forbavser mig og at annoncringerne skulle tyde på en "man kan da bare lige" holdning.

Nedenfor er hjemmesidens udtalelser og interviews i pressen de sidste par år:

De siger udtrýkkeligt at man søger industrielle partnere med den baggrund som kræves for at producere dsse store maskiner, Det rimer jo slet ikke med dine antagelser om en "man kan da bare lige" holdning.

 1. oktober 2012:

“As a technology development company, we are proud to present the ST10 design which has been developed by our engineers together with some of the most competent partners in the industry. We are now in the process of identifying the best industrial partner to bring this product to the market”,

 1. november 2010 Wind Power Monthly interviw:

"The major part of the funding is in place, including substantial support from the government, so the prototype of the project will start for real now," Arntsen says. "The plan is to have the prototype complete by late 2012."

But for Arntsen, her immediate challenge, in addition to overseeing the prototype, is to bring in strategic partners to help with the next stage of development. "We now have to prove that it’s working full scale. "For the next step of the commercialisation we’re looking for industrial companies that have renewable ambitions but don’t have their own technology yet, or haven’t made their minds up what area they’d like go into whether it is solar or wind, etc."

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten