Norsk supermarked indfører pantmaskine til batterier
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Norsk supermarked indfører pantmaskine til batterier

Batterimaskinen sorter også batterier - ved hjælp af et kamera og et såkaldt deep learning-program. Illustration: Coop.no

Når kunderne i få udvalgte Coop-butikker i Norge afleverer brugte batterier i en særlig pantmaskine, får de en krone pr. batteri på en værdikupon til at købe nye batterier for.

Pantmaskinen er – ifølge Coop.no – den første af sin art i verden, og forsøget skal vise, om penge lokker kunderne til at stoppe med at smide batterier i skraldespanden.

Norge har i forvejen ligesom Danmark en velfungerende pantordning for flasker. Men ifølge en undersøgelse gennemført af YouGov og betalt af Coop Norge og batteriproducenten Energize kaster over hver fjerde nordmand batterier i skraldespanden.

Det kan den ny pantmaskine måske ændre på.

Politikerne har talt for nye pantordninger

»Det vigtigske for os er at øge bevidstheden om batteri-retur hos kunder og teste teknologien,« siger Coops kommunikationschef, Lise Mette Kjellberg, til Tek.no.

Men hvis det skal være et tilbud i alle dagligvarebutikker, kræver det en fælles standard.

»Flere politiske partier har talt for brug af panteordningen på andre produkter end flasker og aluminiumsemballage. Hvis myndighederne og branchen går sammen og bliver enige om en fælles ordning, vil Coop være positiv over for det,« siger hun.

Danskere kasserer fire ud af ti batterier

Ifølge en undersøgelse, som Ingeniøren skrev om i 2015, bliver fire ud af ti batterier i dag i Danmark smidt i skraldespanden og ender dermed på forbrændingen.

Læs også: Danskerne smider fire ud af ti batterier direkte i skraldespanden

Selv om mængden kun udgør cirka en halv procent af det samlede affald, står batterierne for 28 procent af miljøbelastningen ved forbrændingen. Og hele 96 procent af de tabte ressourcer fraregnet det biologiske affald.

Afhængig af batteritype indeholder de tungmetaller som kviksølv og cadmium, og selv om røgrensning fanger over 99 procent, udledes der stadig tungmetaller til miljøet.

Samtidig kan man ikke genanvende de brugte batteriers metaller som f.eks. platin. Og Danmark har et mål om, at 55 procent af batterierne skal indsamles i 2018.

Miljøautomat ved dagligvarebutik

Coop i Danmark er i forvejen involveret i en ordning kaldet Miljøautomaten i Frederikssund Kommune. Her kan kunderne i SuperBrugsen aflevere miljøfarligt affald, der har været strøm i, som batterier, elsparepærer, legetøj, gamle mobiltelefoner og opladere i en automat.

Den udløser dog ikke pant, men skal derimod gøre det let at komme af med elektronikaffaldet.

Og informationsdirektør Jens Juul Nielsen i Coop i Danmark siger også til Ingeniøren, at man ikke har nogen planer om at kopiere Coop i Norges forsøg med pantmaskinen til batterier.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når vi snakker supermarkedsbatterier, så er de fleste batterier der smides ud nok sandsynligvis alkalinebatterier, bestående af zink og manganoxid med en elektrolyt af kaliumhydroxid.

Selvfølgelig skal alle batterier genanvendes, men det virker som om fokus her ligger på de almindelige alkalinebatterier, som vel ikke er dem der forurener med tungmetaller?

  • 3
  • 0

Og så skal der en tydelig markering på ALT med batterier, som fortæller at man får fem eller ti kroner tilbage for batteriet (ikke én skide skaldet krone).

Man glemmer nok, at der i dag er engangslegetøj med knapcellebatterier, bolde som blinker når den hopper, støvler der lyser når man går, ænder som kvækker når de kommer i vand, der er fødselsdagskort med musik og lagkagelys der kan synge. Alt er forsynet med disse knapcellebatterier, og de fleste tænker overhovedet ikke over det før de smider det i dagrenovationen. Mange ved slet ikke at der er et batteri indeni.

Det er simpelthen en miljøkatastrofe, at alle de batterier (og så den værste slags, for at det ikke skal være løgn) bare ryger ud i naturen.

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten