Norsk studie: Flere miljøgifte i vildlaks end i opdrættet laks

Sæt bare tænderne i norske laks – hvad enten der er tale om en vild eller opdrættet af slagsen – lyder resultatet i et studie. Illustration: AquaBounty

»Jeg troede egentlig, at der er flere miljøgifte i opdrættede laks end i vildlaks. Men nu viser det sig, at jeg tager fejl.«

Det siger Anne-Katrine Lundebye, seniorforsker ved Nasjonalt Institut for Ernærings- og Sjømatforskning NIFES til forskning.no.

Læs også: Laksefisk i havbrug spreder parasitter i uhørt omfang

Hun har lavet Norges største studie af indholdet af miljøgifte og næringsstoffer i vildlaks og opdrættet laks baseret på 100 af hver slags.

Studiet viser, at opdrættet laks har lavere værdier af klorholdige giftstoffer, PCB, bromerede flammehæmmere og de fleste sprøjtemidler end vildlaks har.

Føde er udslagsgivende faktor

Ifølge Anne-Katrine Lundebye hænger forskellen sammen med, hvilken føde laksen indtager.

»Det kan vi kontrollere i opdrættede fisk, men i naturen varierer det selvsagt, hvad fisker æder,« siger hun.

Læs også: Vildlaksen bliver sat i genbanken

Således indeholder fiskefoder i dag mindre fiskeolie end tidligere, og det var netop på grund af fiskeolien, at der kom mange uønskede stoffer med i foderet.

Trods forskellene har både vildlaksen og den opdrættede laks lave værdier af miljøgifte og langt under grænseværdierne.

Studiet viser endvidere, at den vilde laks har flere næringsstoffer, såsom jern, zink og selen og et gunstigere forhold mellem omega-3 og omega-6, end de opdrættede laks.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det væsentlige er nok, at vildlaks har en lavere tilvækst end opdrættede laks. Eller vilde laks er længere om at opnå den samme størrelse, derfor når at optage mere. Fedtsyre sammensætningen afspejler at opdræt jævnt er i god stand uden at behøve at bevæge sig i samme grad som vildlaks.

  • 2
  • 0

Det kommer vel i høj grad an på hvor disse vildlaks kommer fra! Jeg køber f.eks. aldrig fisk fra Østersøen af samme årsag. Og hvad med farvestoffer som tilføjes foderet, for at gøre kødet rødt, antibiotika og andet medicin? Det finder du ikke i vildlaksen.

Jeg er ikke overbevist om at opdrøttet laks er det sundeste at sætte tænderne i.

  • 4
  • 2

Fisk fra Østersøen vokser hurtigere end dem fra f.eks. Nordatlanten og det giver mindre tungmetaller. Polar-torsken er en af disse fisk, som er ramt af forureningen og laksen er muligvis også.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten