Norsk sprogprofessor: Dansk sprog har et problem
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Norsk sprogprofessor: Dansk sprog har et problem

Danskerne er gennem de seneste 30 år blevet stadigt dårligere til at stave. Og det skyldes de sociale medier, hævder danske sprogfolk.

Men en norsk sprogprofessor har en noget anden forklaring: Det er ikke de sociale medier, men selve det danske sprog, der er problemet, siger han til forskning.no.

Baggrunden er en undersøgelse foretaget af Dansk Sprognævn, der efterfølgende afstedkom en bredside mod Facebook, Twitter, sms og e-mails fra sprognævnet.

Nævnets direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen, er sikker på, at de sociale medier og digitale kommunikationsformer er skyld i, at vi staver dårligere.

»I dag forventer man jo, at danskerne skal kunne beherske et meget bredt spektrum af medier og kommunikationstyper med en masse nye muligheder for at udtrykke sig. Samtidig oplever man også, at nogle af de nye medier begrænser f.eks. antal tegn,« siger hun til DR.

Vi forstår jer ikke

Men Kjell Berge, der er professor i nordisk sprog og litteratur ved Universitetet i Oslo, er helt uenig:

»Det er en helt absurd påstand, at sociale medier ødelægger skriftsproget. Danskerne burde hellere fokusere på det, der sandsynligvis er en vigtigere årsag til problemerne: den store kløft mellem dansk tale- og skriftsprog. Den afstand er blevet så stor, at det er vanskeligt for folk at vide, hvordan ordene staves. Og her er der sket dramatiske ting på to-tre generationer. Det var meget lettere at forstå en dansker i 1950’erne,« siger Kjell Berge til forskning.no.

Han siger, at ingen andre nordiske sprog end dansk har haft den samme udvikling. Heller ikke i Norge, der endda har to skriftsprog. Men det skyldes, at de ikke adskiller sig særligt fra det talte sprog, hævder Kjell Berge, der har været med til at udvikle nationale prøver i skrivning.

Nu er han, ifølge forskning.no, midt i et omfattende projekt, der går ud på at studere udviklingen i stavefærdigheder blandt norske elever, hvor han gennemgår 50.000 tekster skrevet af eleverne i løbet af fire års oplæring. Og han siger, at intet tyder på, at de sociale medier har en ødelæggende effekt på skriftsproget.

Se legendarisk video om det svære danske sprog:

Ja. Lad os bare gøre sproget demokratisk og slippe alle tøjler fem år for så at lade skriftsproget tilpasse sig talesproget. Efter et fem år googler vi stavemåderne på de 2000 mest brugte ord i det danske sprog, og den mest forekommende stavemåde får lov at bestå indtil næste revision som rutinemæssigt foretages hvert 10. År. Hermed sikres indlæringskurven mod overkomplekse stavemåder til gavn for bl.a udlændinge.

  • 1
  • 4