Norsk selskab vil levere kæmpe brintanlæg til britisk industriklynge

Saltend Chemicals får med Equinors nye brintanlæg muligheden for at skifte til brint som proces-energi og dermed reducere sin CO2 udledning betydeligt. Illustration: Px Group

Et industriområde omkring Humber floden i Midtengland, som har nogle af de højeste CO2-emissioner i industriområder i Storbritannien, vil gerne kunne reducere sin CO2-udledning til 0 i 2040 via udstrakt brug af brint.

Læs også: Plan om produktion af 10 mio. ton grøn brint i EU: »Det er en kæmpestor ambition. Men det er muligt«

Sidste år lancerede energiselskaberne Drax, norske Equinor og National Grid samt lokale selskaber en vision om dette, Zero Carbon Humber Alliance, og nu har Equinor meldt ud, at man vil bygge det første anlæg til storskala produktion af brint fra naturgas i kombination med kulstoffangst og -lagring (CCS).

Anlægget, der kommer til at hedde H2H Saltend og skal placeres i Saltend Chemicals Park nær Hull, omfatter en 600 MW termisk reformer (ATR), der kan omdanne naturgas til brint.

Lagres i Nordsøen

Anlægget udstyres med kulstoffangst, og CO2’en lagres i Nordsøen, mens den producerede brint vil give industrielle virksomheder i området muligheden for at udskifte fossile proces-energikilder med blå brint, ligesom det lokale gasfyrede kraftværk vil kunne køre på en blanding af brint (30 pct.) og naturgas.

Læs også: Norge satser en halv milliard på udvikling af CO2-fangst og -lagring

Tilsammen vil det årligt kunne reducere emissionerne fra Saltend Chemicals Park med næsten 900.000 ton CO2. I dag udleder virksomheder og kraftværk tilsammen 3,5 mio. ton CO2 om året.

I de næste projektfaser kan H2H Saltend udvides til at betjene andre industrielle brugere i parken og i hele Humber-området, hvor 55.000 arbejder alene i produktionssektoren, og hjælpe klyngen med at nå målet om nulemissioner inden 2040.

Procesdiagram for brintfabrikken, der fremstiller blå brint af fossil naturgas i modsætning til grøn brint, der baseres på 100 pct. vedvarende energikilder via elektrolyse. Illustration: Equinor

Budget på 8,2 mia. kroner

Ifølge pressemeddelelsen fra Equinor skal første fase af projektet også bane vejen for et storskala brintnetværk, der er åbent for både blåt brint (produceret fra gas med kulstofindfangning og oplagring) og grønt brint (produceret ved elektrolyse af vand og brug af vedvarende energi.

H2H Saltend udgør en del af Zero Carbon Humber Alliance's ansøgning om offentlig støtte i den anden fase af Industrial Strategy Challenge Fund, der blev offentliggjort den 23. juni 2020.

Læs også: Her lægger Nord Stream 2 rørene til en fossil fremtid

Derfor tager Equinor også forbehold for at man opnår denne støtte, inden man tager en endelig investeringsbeslutning i 2023 med en mulig produktionsstart i 2026.

Ifølge tu.no ligger omkostningerne til H2H Saltend-projektet tæt på 1 mia. britiske pund eller 8,2 mia. DKK.

Blå brint til private

I 2018 offentliggjorde Equinor, Northern Gas Networks og Cadent en rapport ved navn H21 North of England, der viser, hvordan blåt brint kan produceres og leveres til millioner af hjem og virksomheder i hele det nordlige England.

Ligesom Equinor også er partner i Net Zero Teesside-projektet, hvor man foreslår at bygge et nyt gaskraftværk med kulstoffangst og -lagring og udvide infrastrukturen til kulstoffangst og -lagring til andre nærliggende industrielle klynger.

Læs også: Klimarådet til regeringen: Vi når ikke klimamål uden CO2 fangst

I maj tog Equinor og dets partnere i øvrigt også endelig investeringsbeslutning om Northern Lights, Europas første kommercielle projekt til transport og opbevaring af CO2 ud for Norges kyst med forventet start inden 2024.

Også her afventer Equinor, at de norske myndigheder træffer en positiv endelig investeringsbeslutning omkring projektet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sort gas må være almindelig naturgas, så har vi blå brint lavet af naturgas med fangst af CO2 og endelig supergassen grøn brint lavet med elektrolyse. Hvis nu man tilstrækkelig langt væk lavede en PtX fabrik, som lavede flydende brændstof af brint og indfanget CO2, bliver det så gule brændstoffer?

  • 8
  • 2

Sort gas må være almindelig naturgas, så har vi blå brint lavet af naturgas med fangst af CO2 og endelig supergassen grøn brint lavet med elektrolyse. Hvis nu man tilstrækkelig langt væk lavede en PtX fabrik, som lavede flydende brændstof af brint og indfanget CO2, bliver det så gule brændstoffer?

De farver du omtaler, gælder for den pågældende gas:

Grøn brint: produceret ved elektrolyse fodret udelukkende med VE-strøm Blå brint: Produceret af fossile brændsler ved SMR, ATR eller POX med min 90% CO2 fangst, hvor CO2'en bliver deponeret: ca 1 kgCO2/kgH2 Grå brint: produceret af naturgas uden CCS: ca 8 kgCO2/kgH2 Brun: produceret af brunkul, uden CCS Sort: produceret af kul, uden CCS (meget almindeligt i Kina): ca 20 kgCO2/kgH2 Kilde: IEA - The Future of Hydrogen, 2019

Omkring brint produceret fra kul: ved forgasning og efterfølgende steam reforming, kommer hovedparten af brinten fra vand. Ilten i vandet binder sig til kulstof i stedet for brint, og efterlader "ren" brint.

Ved konventionel SMR skal brintn og CO2 også skilles fra hinanden, men det forgår ved en proces, som efterlader ren brint på den ene side, og CO2 + lidt brint på den anden side, og denne strøm anvendes som brændsel til SMR reaktoren sammen med naturgas. det er i hvert fald én måde at gøre det på.

SMR: steam methane reforming

ATR: auto-thermal reforming

POX: partial oxididation

  • 10
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten