Norsk rekrutteringskonsulent: Skriv gerne på dansk, når du søger job i Norge

Arbejdsforhold, løn og natur lokker danskere til Norge – men skal en norsk ansøgning se særlig norsk ud? Det spurgte vi Kristine Muri om. Hun er daglig leder af det norske rekrutteringsbureau Boos Bemanning og fortæller, at de danske ansøgere er mere end velkomne.

Hun har oplevet at modtage meget forskelligt i sin tid hos Boos Bemanning og er ikke i tvivl om, at ansøgningens udformning gør en stor forskel på, om ansøgerens kvalifikationer slår igennem.

»Jeg har oplevet at modtage mange sider med tegninger eller links til diverse projekter,« siger hun og fraråder, at man sender sådan noget med sin ansøgning.

Tværtimod skal informationerne være koncentrerede og så præcist som muligt give svar på følgende:

Hvorfor er du kvalificeret? Hvilken uddannelse og arbejdserfaring har du nytte af i jobbet? Hvad tilfører du virksomheden? Hvad er din motivation og dit mål med jobbet? Hvem er du som person og hvorfor passer du i stillingen?

Det er noget af en balancegang at få de rigtige ting med i cv og ansøgning.

»Generelt fortæller for mange cv’er for lidt,« siger Kristine Muri.

Ikke med henvisning til, at de er for korte, men at der ikke er information nok i det, som står. Hun anbefaler, at cv’et fylder maksimalt tre sider. Her skal de relevante erfaringer medtages og beskrives tilpas grundigt.

Når man er dansker, er det vigtigt at nævne, hvorfor man vil flytte til Norge. Man bør gøre det klart, at man selv og ikke mindst familien er afklaret med beslutningen.

Kristine Muri ser ikke manglende norsk-kundskaber som et problem.

»Så længe man er motiveret for at lære norsk. Det er vigtigst,« siger hun.

For vi kan jo sagtens forstå hinanden, og det tager ikke lang tid for danskerne at blive gode til norsk. Hun selv har heller ingen problemer med det danske:

»Fra danskere foretrækker jeg faktisk, at ansøgningerne er på dansk og cv’et på engelsk,« smiler hun.

Hun ved, at det kan være forskelligt i de forskellige virksomheder og rekrutteringsbureauer og anbefaler, at man undersøger det på forhånd.

I sidste ende er det ikke sproglysten, som ingeniørerne bliver ansat på. Det er deres kvalifikationer, og det er mindst lige så vigtigt, at de fremgår tydeligt.

»Vi sidder ofte med 25-40 cv’er vi skal læse igennem, og så er det rart hurtigt at kunne danne sig et overblik,« siger hun.

Derfor anbefaler Kristine Muri, at man skriver sine nøglekompetencer ud i tre punkter i ansøgningen. Punktformen er god, når man hurtigt skal skille ansøgningerne fra hinanden.

Søger man job i offshore-sektoren er det vigtigt at skrive, hvilke certifikater man har, og hvor længe de er gyldige.

Og både for kurser og uddannelse gælder, at det skal være let at gennemskue, hvilket niveau de er på. Nordmændene kender ikke nødvendigvis de danske uddannelsesinstitutioner fra hinanden. Hjemmesiden www.nokut.no kan hjælpe som godkendelseskanal til de norske uddannelsesniveauer.

Fakta: Syv gode råd

  • Undgå lange sætninger i ansøgningen. Lav tre punkter med nøglekompetencer.

  • Højst tre siders cv.

  • Obligatoriske oplysninger: navn, køn, fødselsdag, adresse, e-mail, telefonnummer, nationalitet, sprogkundskaber og evt. nuværende stilling.

  • Gør det let at forstå, hvilken uddannelse du har – tjek på nokut.no.

  • Medtag kurser som f.eks. offshore-certifikater samt deres gyldighed.

  • Skriv kendskab til software og angiv dit niveau – og gør det samme med sprog.

  • Sæt referencer til sidst enten med navn, titel, firma, telefonnummer og e-mail, eller skriv, at de må vende tilbage for at få referenceoplysninger tilsendt.