Norsk rapport: Brandfarlige elbiler kræver sprinkleranlæg i parkeringskældre
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Norsk rapport: Brandfarlige elbiler kræver sprinkleranlæg i parkeringskældre

En brand i en elbil er kompliceret og kan tage op mod en time at slukke, hvilket er en særlig udfordring i et lukket rum som en parkeringskælder – både på grund af røg og på grund af faren for, at branden spreder sig til omkringstående elbiler.

Derfor anbefaler en ny rapport fra SP Fire Research et minimumskrav om at installere sprinkleranlæg i parkeringsanlæg og derudover minimumsafstande mellem biler samt en vurdering af, om elbiler skal parkeres nær udgangen. Det skriver Teknisk Ukeblad.

Rapporten er bestilt af Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggekvalitet (DiBK), fordi DSB regner med at se flere elbiler på de norske veje fremover. Antallet ventes at passere 100.000 i år.

»Elbilbestanden er meget ny, så der sker ikke meget med disse biler. Det er først, når antallet øges, og bilbestanden ældes, at de store tals lov bliver gældende. Så kan der komme udfordringer med disse biler,« siger Josten Ween Grav, chefingeniør hos DSB, til Teknisk Ukeblad.

Risiko for dominoeffekt

Elbilers lithiumbatterier har en særlig risiko for at udvikle en såkaldt thermal runaway, hvor cellerne antændes i en kædereaktion. En kemisk reaktion i batteriet producerer ilt, der gør det umuligt at kvæle branden. Den kan opstå på grund af en ydre påvirkning - hvorfor rapporten anbefaler minimumsafstand mellem bilerne og sprinkleranlæg.

»Hvis det begynder at brænde i bilerne rundt om, vil opvarmning af elbilen kunne skabe en thermal runaway. Thermal runaway starter ved 130-180 grader, og sprinkleranlægget vil være egnet til at forsinke temperaturstigningen og give brandvæsnet et bedre udgangspunkt,« siger Josten Ween Grav.

Hvis først en thermal runaway opstår, er det svært at få has på branden.

Rapporten peger på en amerikansk undersøgelse, der viser, at en brand i en elbil tager mellem 36 og 60 minutter at slukke. En brand i en benzinbil kan slukkes på 5 minutter.

Norsk elbilforening: Rapport skaber unødvendig frygt

Den norske Elbilforeningen mener, at rapporten opildner til overdreven frygt for brand i elbiler.

»Anbefalingen er baseret på, at vi har for lidt viden om brandudvikling i en elbil. Det kan være, at beboerforeninger laver et forbud for at være på den sikre side,« siger Peter Haugneland, kommunikationschef i Elbilforeningen, til Teknisk Ukeblad.

Han efterlyser mere viden om emnet og understreger, at der ikke findes statistik, der viser, at elbiler oftere bryder i brand, eller at brandene er farligere end andre bilbrande.

»Vi må ikke overdrive risikoen. Der brænder trods alt mange benzin- og dieselbiler i løbet af et år, og der er ingen, der foreslår et forbud med dem,« uddyber han.

Mere viden efterlyses

I øjeblikket udvikler DSB et instruktionssystem, der giver information om biltype og batteriteknologi, for at give brandvæsnet mere viden til at slukke elbilbrande.

Mangel på viden er ifølge rapporten et gennemgående problem. Ud over at se på brande i elbiler skeler den også til gasbiler.

Konklusionen er, at der er ukendte problemstillinger med hensyn til brandsikkerhed for både elbiler og gasbiler - specielt i lukkede rum.

Vi har rigelig viden om skadevirkningerne ved konventionelle brændstof-biler. De sviner helt overdrevet og der er ufattelige mængder af leve-år der går tabt pga. dem. Nu har vi tilstrækkelig viden til at begrænse dem i tætbefolkede områder.

I den anden hånd har vi el-biler hvor vores viden er begrænset. Vi ved ikke hvor mange tunghør mennesker der vil blive kørt ned af dem. Vi ved ikke om de brænder oftere og vildere. Vi ved ikke om de på anden vis har uhensigtsmæssige sider.

På baggrund af ovenstående, er det vanskeligt at forstå, hvorfor vi skal lave ekstra tiltag for at sikre mod el-bilerne. Prøv nu at agere på den viden vi allerede har i overflod. Det andet virker fjollet og ude af proportion.

  • 6
  • 4

Som skrevet i en af kommentarerne under "Ny testprocedure skaber usikkerhed om elbilers forbrugstal", gemmer det sig nok en lille aversion imod el-biler. Det kunne godt klæde Ingeniøren at være have en lidt mere neutral holdning. Men der er vel også store interesser i at bevare det bestående (læs: servicekrævende forbrændingsmotorer vs. el-motorer)

  • 3
  • 6

Vores forhold til forbrændingsmotoren og hvad hertil hører er historisk betinget. Var benzinbilen blevet introduceret i dag havde den næppe fået en varm velkomst og dieselbiler var forhåbentlig blevet forbudt.

Det er naturligt og rimeligt nok at være lidt i defensiven overfor nye teknologier. Især når de implementeres så hurtigt som det er tilfældet i disse år.

Jeg synes det er urimeligt at påråbe negativ særbehandling af elbiler... er trodsalt afgiftsfritaget (nu kun næsten).
Det er evident at brand i batteribiler er forekommende og væsentligt mere besværlige at håndtere en tilsvarende i en ICE bil. Brande i traditionelle (parkerede) biler skyldes forøvrigt næsten altid elektriske fejl.

  • 3
  • 1