Norsk projekt i Sydkorea skal banke prisen på flydende havvind i bund
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Norsk projekt i Sydkorea skal banke prisen på flydende havvind i bund

Illustration: Equinor

Torsdag offentliggjorde Equinor (tidligere Statoil) sammen med Korea National Oil Corporation (KNOC) og energiselskabet Korea East-West Power et konsortium, der skal udvikle verdens største flydende havvindpark, Donghae 1, ud for Ulsan i Sydkorea.

Havvindmølleparken skal være på 200 MW, og konsortiet vil gennemføre en forundersøgelse af projektet. Den inkluderer brugen af Donghae-platformen, som ligger lige i nærheden på et naturgasfelt, som tranformatorstation.

Læs også: Sydkorea vil opføre verdens største park med flydende vindmøller

»Mange aktører, der har ventet på dette«

Ifølge Jon Dugstad fra Norwegian Energy Partners er nyheden ikke særlig overraskende med tanke på samarbejdet med KNOC, som allerede var meldt ud. Han mener samtidig, at der hurtigt kan opstå et netværk for flydende havvind ud for Ulsan i Sydkorea.

»Ulsan har blandt andet en plan om at udbygge med 1 GW flydende vind og har aftaler med flere aktører, blandt andet Shell, som har etableret sig i området,« siger Jon Dugstad.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet har Equinor store ambitioner inden for flydende havvind. Og idet teknologien, i modsætning til bundfast havvind, er i startfasen, kan projekter som Donghae 1 være meget vigtige for den fremtidige udvikling af industrien.

»Der er mange aktører, der har ventet på det her - på, at der bygget et anlæg, som har en stor kapacitet. Det kan være med til at udvikle flydende havvind fremadrettet og vil få prisen på teknologien ned,« siger Jon Dugstad, som er direktør for Wind & Solar i Norwegian Energy Partners.

Det samme mener hans kollega David S. Ottesen.

»Projekter af den her størrelse kan være med til at få omkostningerne ned. Desuden har Sydkorea store ambitioner, hvad angår flydende vind, og man kan nok også regne med, at der vil være ulighed for støtteordninger,« siger David S. Ottesen.

Equinor: Det handler om at opnå tilpas stor skala

Eskil Eriksen fra kommunikationsafdelingen i Equinor siger til Teknisk Ukeblad, at de stadig kun er i den tidlige fase af projektet.

»Men hvis partnerskabet bliver en succes, vil det være et vigtigt projekt. Vi og leverandørindustrien har brug for at samle erfaringer med større flydende havvindprojekter, så teknologien kan blive konkurrencedygtig med for eksempel bundfast havvind. Derudover er Asien et spændende marked for flydende havvind. Både Sydkorea og Japan har ambitioner om vedvarende energiproduktion, hvor flydende havvind kan være et af alternativerne,« siger han.

Eskil Eriksen fremhæver ligesom David S. Ottesen og Jon Dugstad, at der vil komme muligheder for at sænke omkostningerne ud af det her.

»I udviklingen af en industri for bundfast havvind i Storbritannien så vi, at industrien formåede at forbedre sig og reducere omkostningerne fra projekt til projekt. Det handler om at komme op i en tilpas stor skala i udbygningerne, til at man kan industrialisere og standardisere løsningerne. Vi tror, at denne udvikling også er mulig inden for flydende havvind, hvis vi får udbygningerne op i skala,« forklarer han.

Over 20 års erfaring

Desuden er Sydkorea et land, hvor Equinor har lang erfaring og godt kendskab til aktører i industrien.

»Vi har over 20 års erfaring med at samarbejde med industrien i Sydkorea, og det er helt klart en fordel, at vi har folk, som kender landet godt,« siger han.

Teknisk Ukeblad har fulgt udviklingen inden for flydende havvind tæt og skrev i marts om Equinors forretningsudvikler for flydende havvind, Arne Eik, og selskabets mål for fremtiden:

»Inden 2026 håber vi at have projekter i gang mellem 200 og 500 megawatt,« udtalte Arne Eik under Oslo Offshore Wind Days.

Hvis en park af denne slags tager de største turbiner, som produceres i dag (10 MW), i brug, vil det betyde en park på mellem 20 og 50 vindmøller. Det er noget af et spring i sammenligning med største flydende park, der eksisterer i dag, Hywind i Skotland, som består af blot 5 flydende møller.

Artiklen er fra tu.no

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten