Norsk politi vil jamme mobilnettet for at fange forbryderne

Mobiltelefoner er med til at gøre lovens lange arm kortere, end hvad godt er, når skrappe lovovertrædere skal fanges i en intens jagt. Det mener norsk politi, som agter at anvende støjsendere for at komme samtalerne til livs, så forbrydere ikke kan koordinere flugtruten.

Politiets planer er kun kommet offentligheden for øre, fordi avisen Aftenposten har fået fingre i et fortroligt brev.

Den norske telebranche er stærkt oprørt. Telenors dækingsdirektør brokker sig over, at ingen vil fortælle, præcis hvilken indflydelse støjsenderne vil få på mobildækningen, samt hvor ofte politiet forventer at anvende dem.

I brevet står, at når jammingen slås til, vil de blokere for de frekvensområder, som mobiltelefonerne anvender. Blokeringen betyder, at der ikke kan ringes fra mobiltelefonerne, ligesom opkald til telefonerne vil blive mødt med en besked, om at telefonen er uden for dækningsområdet.

Da støjsenderne kun sender på specifikke frekvenser, vil politiets egen kommunikation ikke blive berørt.

Ulempen ved at anvende støjsendere er, at alle mobiltelefoner i området vil blive ramt, således at andre heller ikke kan føre mobilsamtaler. Samtidig kan der heller ikke foretages alarmopkald fra telefonerne.

Det er også meningen, at norsk militær og kriminalforsorgen i Norge vil anvende teknologien, så at det også bliver umuligt at anvende mobiltelefoner i fængslerne.

Også i Danmark har politiet med en dommerkendelse i hånden mulighed for at anvende jammere i jagten på terrorister.

»I Danmark er det generelt ikke tilladt at anvende jammere, men i forbindelse med indførelsen af terrorpakken kan politiet i særlige tilfælde efter en retskendelse anvende jammere,« oplyser Rikke Rosenmejer fra IT- og Telestyrelsens frekvenskontor.

Emner : Mobil
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Selvfølgelig er det et voldsomt middel, men i en specifik situation er det fair nok med proportionale sideeffekter.

I praksis er der nogle meget vigtige udestående diskussioner om, hvordan vi ønsker at indrette det fremtidige digitale samfund. Pt. er det sat op som en destruktiv kamp mellem politi og krimelle, som alle i samfundet taber grundet voksende usikkerhed (både teknisk og mentalt) hvormed der skabes mere kriminalitet og social uro.

Men dette er næppe et kritisk punkt

Hvis man har mistanke om en bombe vil blive fjernudløst, så er det bare om at blokere frekvenserne, men huske at bombemagerne også kan tænke sig til at jamming=afsløring og indbygge en nød-udløser hvis jamming detekteres eller forbindelsen ikke kan etableres.

Man må selv forholde sig til brugen for f.eks. at blokere for koordinering i forbindelse med demonstrationer.

Ligesom man må forvente at politiets frekvenser også vil blive jammet - se f.eks. et eksempel http://machinegunkeyboard.com/?p=165

  • 0
  • 0

Jeg synes at det er den helt forkerte tekniske løsning politiet lægger op til. I stedet for at jamme radiosignalet som også forhindrer opkald til 112, hvorfor så ikke bare få alle mobil masterne i området til at spærre for alle andre opkald end opkald til 112?

  • 0
  • 0

Det skulle da være en smal sag for teleselskaberne simpelt hen at stoppe routing af samtaler mellem bestemte grupper af mobilnumre indenfor, eller til og fra, bestemte geografiske områder. Myndighedernes egne opkald (og måske andre udvalgtes) vil så kunne kunne gå igennem uhindret. Der er selvfølgelig ingen grund til at lade den som foretager opkaldet vide hvorfor opkaldet ikke når igennem - enten ved hjælp af ringetonen eller optaget signalet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten