Norsk øvelse afslører at simpel GPS-jamming slår helikoptere og skibe ud af kurs

Plus23. februar kl. 05:0710
Norsk øvelse afslører at simpel GPS-jamming slår helikoptere og skibe ud af kurs
I Norge har flere redningshelikoptere været i vanskeligheder, fordi GPS-signalerne er blevet jammet – især i områder, der grænser op mod Rusland. Selv mindre GPS-jammere kan blokere GPS-signaler højt over jorden. Illustration: Casper Jepsen.
Selv små GPS-jammere med en effekt på blot 20 watt kan ødelægge GPS-signaler i flere kilometers omkreds.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Der er sket en hændelse.«

Så alvorlig lød beskeden fra de norske tele- og vejmyndigheder til en stor gruppe forskere, produktudviklere og embedsmænd, da de sidste år var samlet på den lille ø Andøya i det nordligste Norge til en ugelang øvelse i GPS-jamming.

Det gav kortvarigt et lille gib i maven på Casper Jepsen, specialkonsulent i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI), og Søren Skaarup Larsen, ph.d.-studerende ved DTU Space.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
26. februar kl. 17:31

Jeg mener Baldur Norddahl på et tidspunkt fortalte, at blandt andet vores GSM master er afhængige af tidssynkronisering, som de ofte får via GPS.

Det var rigtigt for år tilbage, men i dag er alle master synkroniseret over backhaul.

Har vi overvejet om vores infrastruktur er sikker nok? Måske, kan det være mere vigtigt, end mange andre udgifter til forsvaret? Hvis vores infrastruktur er smadret, så kan være svær at forsvare sig mod noget.

Det er det som er nøglespørgsmålt i debatten, og også det der ligger bag det norske forsøg. Svaret er formodentlig nej, dvs. vi er ikke sikret godt nok.

Tilbage i 2017 lavede London Economics en analyse af "The economic impact on the UK of a disruption to GNSS". I den rapport kan man læse følgende konklusion:

The economic impact to GNSS-reliant present-day UK of a loss of GNSS has been estimated at £5.2bn over a five-day period, comprised of £1.7bn in lost GVA and £3.5bn in lost utility benefits.

Det er vel at mærke ved et udfald på kun 5 dage, og tallet er næppe blevet mindre på de 6 år der er gået siden beregningen.

9
26. februar kl. 17:27

Forståeligt at jammere, der udfører samfundsskadelige aktiviteter er ulovlige. Men hvordan beskytter man sig egentligt mod signaler inden for egne 4 vægge? Uden at gribe til ulovligheder.

Siden efteråret har jeg i egen bolig, delvist også i hybridbilen og lejlighedsvist også i butikker oplevet hyppige fysisk ubehagelige påvirkninger (ala mix af elektriske stød og vibrationer). Da radaren i hybriden af og til giver mig et rap over fingrene, der minder meget derom, tænker jeg på det som radar-effekter - uden at vide det. Gør svimmel, giver ekstrem uro i kroppen og lokale smerter, der hvor påvirkningen er stærkest.

('Sjovt nok' begyndte det lige efter P erklærede hybridkrig).

8
26. februar kl. 17:04

Anti jamming af GPS</p>
<p>Der findes flere forskellige systemer til fjernelse af jamming signaler fra GPS. De udnytter at jamming signalerne typisk kommer fra et enkelt punkt (antenne), og at man ved at udsende signaler i modfase i retning af punktet kan fjerne det tilstrækkeligt til, at man kan få brugbare signaler igennem.</p>
<p>Et af de få civile ikke-ITAS systemer til det formål - GPSdome - kan ses her: <a href="https://gpsdome.nl/products">https://gpsdome.nl/products</a></p&gt;
<p>Med hensyn til spoofing klarer man sig i militære anvendelser med L2 med hemmelig spread key og krypteret signal.

Et er at det er muligt at sikre mod jamming - men er de vigtige dele af vores infrastruktur sikret mod jamming?

Jeg mener Baldur Norddahl på et tidspunkt fortalte, at blandt andet vores GSM master er afhængige af tidssynkronisering, som de ofte får via GPS. Og der er sikkert også meget andet vigtigt, der afhænger af GPS.

Samtidigt taler vi om selvkørende biler der navigeres med GPS, der er foreslået at togs sikkerhedssystemer erstattes med GPS baserede systemer, vores kriminelle overvåges med GPS, og forsvaret bruger GPS når de styrer deres bomber og missiler...

Har vi overvejet om vores infrastruktur er sikker nok? Måske, kan det være mere vigtigt, end mange andre udgifter til forsvaret? Hvis vores infrastruktur er smadret, så kan være svær at forsvare sig mod noget.

7
24. februar kl. 09:12

Gps' store følsomhed for jamming har nærmest altid været kendt. Tjek bare op på Alibaba og lignende sites for gps jammers.

Det er korrekt. Jeg lavede faktisk tilbage i 2019 en vidoe om GPS jamming. Den ligger her: https://www.youtube.com/watch?v=ApyvmCiGvyc

Og den GPS jammer jeg viser er netop indkøbt fra Alibaba. I videoen fremgår det også tydeligt, hvor meget mere følsomme GPS modtagerne er blevet siden de første GPS modtagere kom på markedet. Og så viser jeg hvordan man med en app kan snyde GPS API'et i telefonen og sætte sin position vilkårligt.

6
24. februar kl. 09:01

Gps' store følsomhed for jamming har nærmest altid været kendt. Tjek bare op på Alibaba og lignende sites for gps jammers. Det er meget meget sværere at Jamen loran og hvis man prøver kræver det en sender med vel over 100kW i peak. Den finder man altså ret hurtigt 👍

5
23. februar kl. 23:06

Der findes flere forskellige systemer til fjernelse af jamming signaler fra GPS. De udnytter at jamming signalerne typisk kommer fra et enkelt punkt (antenne), og at man ved at udsende signaler i modfase i retning af punktet kan fjerne det tilstrækkeligt til, at man kan få brugbare signaler igennem.

Et af de få civile ikke-ITAS systemer til det formål - GPSdome - kan ses her: https://gpsdome.nl/products

Med hensyn til spoofing klarer man sig i militære anvendelser med L2 med hemmelig spread key og krypteret signal.

3
23. februar kl. 12:23

Det virker som om der slet ikke er en plan

der fattes sikkert også nogle 'monetos'!?

Et muligt investeringsområde for 'techgiganterne', Soros mfl. (og måske mere '(verdens)samfundsnyttigt', end hvad de ellers fra tid til anden kaster sig ud i!)?

2
23. februar kl. 11:01

GPS sårbarhed for jamming var kendt allerede da Loran C blev afviklet, og det skortede ikke på advarsler. Allerede før invasionen i Ukraine var der jævnligt jamming og spoofing af GPS-signaler, mest fra lastbiler og - også tidligere - fra Rusland.

Omfanget af GPS/GNSS-forstyrrelser er selvfølgelig taget stærkt til i omfang, fuldkommen som forventet fordi der er en militær konflikt.

Det underlige er, at man stadig ikke hører nogen officielle udtalelser om hvad vi skal gøre for at blive mindre afhængige af GNSS. eLORAN er et godt bud, bl.a. fordi det er stort set umuligt at jamme. Men det vil tage mange år før et alternativ til GNSS kan være bredt tilgængeligt, så det er da med at få fart på. Det virker som om der slet ikke er en plan.

1
23. februar kl. 05:36

Desværre slukkede man for loran c for år tilbage da man ikke havde noget at bruge det til for man havde jo gps. Nu er USA igang med e loran som er en efterfølger til loran c, netop fordi de har set jamming af gpd mm som et voksende problem. Kunne fint være basis for en opfølgende artikel