Norsk energigigant stopper udviklingen af flydende vindmølleprojekt

Plus23. maj kl. 11:246
havvindmølle equinor
Norges første flydende havvindmøllepark skulle have ligget 65 km ud for Bergen og via en landkabel forsyne en række naturgasproduktionsplatforme. Illustration: Equinor.
Der er ikke længere en dato på, hvornår det store havvindmølleprojket Trollvind ud for den norske kyst, skal stå færdig.

Havvindmølleprojektet Trollvind i den norske del af Nordsøen skulle have været energiselskabet Equinors prestigeprojekt for flydende havvind. 

Den endelige investeringsbeslutning var planlagt til i år og med forventet byggestart i 2027.

Men nu har Equinor besluttet at udsætte projektet på ubestemt tid. 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
24. maj kl. 08:12

Equinor har en større portefølje af havvindmølleparker, blandt andet Hywind Scotland, som pudsigt nok er en flydende vindmøllepark.https://www.equinor.com/energy/offshore-windJeg tror nok man kan sige at Equinor "kan finde ud af det". Mit gæt herfra er at en kommerciel virksomhed har taget en kommerciel beslutning. Set udfra et ønske om hurtig omstilling tror jeg ikke det forsinker noget, der er vinddevelopere og kapital nok.

2
23. maj kl. 15:04

Tror at Tri-pod konstruktionen også er et dårligt design. Det er indlysende at bølgebevægelsen udsætter hele konstruktionen for store dynamiske påvirkninger. Hvor tårnet belastes for hver passage af en bølge. Oven i det kan der måske ? komme en stor gyro-virkning fra de roterende komponenter. Men måske ikke et problem med den lave rotationshastighed ? (Har ikke regnet på det). Forstår ikke hvorfor man ikke bare satser på en Mono-pæl, med en stor kontravægt i bunden. Det er billigere og giver betydelig mindre dynamisk kraftpåvirkning af møllens tårn.

3
23. maj kl. 15:21

Forstår ikke hvorfor man ikke bare satser på en Mono-pæl, med en stor kontravægt i bunden

Jeg har set en præsentation fra Stiesdal. Pointen med tripod og asymmetrisk montage er, at man kan montere møllen fra en mole, og med brug af en relativt konventionel kran. Efter montage kan hele strukturen slæbes til havs. Det er faktisk ret genialt når man tænker over det.

En monopæl derimod, skal først rejses på dybt vand. Herefter skal møllen sættes på toppen. Sådan et logistikcirkus koster dyrt, fordi det kræver specialskibe og godt vejr (samtidig)

Så vidt jeg ved er stabilitet ikke det store problem. Jeg mener at man bruger rotoren aktivt til at stabilisere møllen under drift. Er der nogen der ved mere om dette?

1
23. maj kl. 13:38

Mon Equinor har regnet sig frem til, at risikoen for at investeringen aldrig kommer hjem er for stor nu, da landende omkring Nordsøen har sat overliggeren for havvind op til 300 GW i dette havområde.

Man har vel regnet sig frem til at 1 GW offshore vind på faste fundamenter i Nordsøen vil være billigere at bygge og vedligeholde sammenholdt med 1 GW offshore vind på flydende fundamenter.

https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/north-sea-countries-aim-for-300-gw-of-offshore-wind-energy-by-2050/

4
23. maj kl. 15:37

Mon Equinor har regnet sig frem til, at risikoen for at investeringen aldrig kommer hjem er for stor nu

Det projekt var vel i bund og grund grøntvaskning og man har indset, at man ikke får grønvask nok for pengene jeg at sætte møller op iblandt andre møller. Der er ikke rigtig nogen energiproduktion der prismæssigt kan konkurrere med en GE gasturbine der kører på overskudsgas direkte fra hullet. Kender ikke størrelsen af de turbiner der allerede står ude på de specifikke felter, men mon ikke de er i xxxMW klassen?

Noget helt andet er, at Equinor (og den Norske stat) i mine øjne har en moralsk forpligtelse til at fremme VE for at off-sette noget af al den skade Norske fossiler har forvoldt verdenen. Penge har de jo nok af. Men sådan er der så meget.......