Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Norsk datacenter skal genanvende overskudsvarme

Illustration: DigiPlex

Få kilometer fra Oslo midtby, i Ulven-kvarteret, ligger et datacenter drevet af det norske firma DigiPlex. Samme virksomhed driver to andre centre i Norge, et ved Stockholm og et i København. De drives alle med strøm fra vedvarende energi.

Desuden skal centret i Ulven ved Oslo, i samarbejde med Fortum Oslo Varme, levere fjernvarme, der svarer til forbruget for omkring 5.000 husstande.

Det imens Apple er ved at opføre et datacenter ved Viborg, hvor ambitionen om at genanvende overskudsvarmen endnu ikke har materialiseret sig.

Ifølge Pål Rune Viken, Site Manager for Digiplex Norway, køles datacentrets serverrum med luft, så temperaturen holdes på omkring 24-25 grader i rummet. Luften bruges til at opvarme vand, og det er her, at overskudsvarmen trækkes ud af systemet.

Vandet når en temperatur på ca. 17 grader. DigiPlex leverer det derefter videre uden at kræve betaling for det til Fortum Fjernvarme, Fortum hæver derefter temperaturen til mellem 60 og 80 grader med varmepumper og vandet bruges som varmekilde i fjernvarmenettet.

»En lang række store virksomheder, men også slutbrugerne, ser det som meget vigtigt, at datacentre tager højde for klima og miljø i deres drift. Så det er vigtigt, at vores datacentre ikke belaster miljøet,« siger Gisle Eckhoff, CEO for DigiPlex

Centret har et kontinuerligt strømforbrug på 5 MWh og DigiPlex forventer, at de vil kunne levere varme svarende 25GWh om året. Omkring 57 procent af energien sendes altså videre som lunkent vand.

DigiPlex ønsker ikke at oplyse, hvad fjernvarmeprojektet vil komme til at koste.

Vedvarende energi på certifikat

Alle DigiPlex' centre dækker deres strømforbrug med købte certifikater for strøm produceret med vedvarende energi. For tiden betyder det, at strømmen kommer fra norske vandkraftværker.

»Den ekstreme digitalisering gør, at der er stor interesse for at udvikle Net-zero datacentre, som altså ikke bruger andet end vedvarende energi, ikke udleder CO2 og genanvender så meget energi som muligt,« siger Gisle Eckhoff

Men det er vel ikke net-zero, hvis i ikke selv tilføjer ny energi til nettet, men bare nøjes med at trække på den produktion, der allerede er?

»Vi køber alt vores energi fra den grønnest mulige løsning, det er strategien. I Norge er det ligetil, ved at købe strømcertifikater på grøn strøm fra vandkraftværker.« siger Gisle Eckhoff

»Vedvarende energi er “it” i Norge – stort set alt strøm kommer fra vandkraft. Strategien er at vi skal bruge vedvarende energi fra hvor det er grønnest, og vi har på nuværende tidspunkt ingen planer om at bygge vindmøller eller producere vores egen vedvarende energi,« siger han

DigiPlex vil ikke udelukke, at vedvarende energi kan købes lokalt i fremtiden, men gør det ikke nu.

Storbyer og kunder med forskelligt behov

DigiPlex har lagt sine datacentre ved storbyer. Her er de fleste kunder og der er god data-infrastruktur. Det hjælper til at give så lav latency (forsinkelse) som muligt, hvilket markedet efterspørger.

»DigiPlex har en god placering, og en god sammensætning af kunder. De har ret forskellige forbrugsmønstre, men det betyder, at den samlede databrug er ret stabilt fordelt over hele døgnet. Det bliver strømforbruget derfor også,« siger Pål Rune Viken

DigiPlex regner også med, at det vil være tilfældet, når datacentret i Oslo skal udvides. Ifølge DigiPlex er markedet i stor udvikling – særligt i Danmark.

»2020 planerne er, at der skal ekspanderes i Danmark. Der er allerede kontakt til kunder, så vi kommer nok til at opføre mindst endnu et datacenter i Danmark,« siger Gisle Eckhoff

»Vi ved endnu ikke hvor, men vi er i dialog med kunder og myndigheder om mulighederne. I hvert fald er vi helt sikre på, at væksten på behovet for datalagring vil stige,« siger han

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ingeniørens journalister bør være mere velinformerede inden de skriver en artikel som denne "Mens Danmark nøler: Norsk datacenter skal genanvende overskudsvarme".

Det nok mest kendte projekt under udvikling er Fjernvarme Fyns spildvarme projekt, hvor spildvarme fra et Hyper Scale Datacenter tranformeres til fjernvarme til gode for knap 7.000 forbrugere. Det er ikke set større i Europa, hvorfor det ikke bør glemmes i denne forbindelse.

At der ikke er flere Hyber Scale Datacentre der udnytter spildvarmen er oftes disse virksomheders utrolig risikobevidste tilgang til "en udefra kommende forsyning's" mulige påvirkning af datacentrets drift.

En anden måske mere vigtig årsag til at spildvarmen ikke udnyttes, er at disse datacentre etableres i så stor afstand fra de store byer at transmissionsledningen vil give en dårlig business case. Ikke mange danske byer kan aftage så store mængder spildvarme som disse datacentre udleder. Det samme er gældende for de fleste andre datacentre i Europa, her tænker jeg specielt på de store virksomheders datacentre i Irland, hvor afstanden til større byer er for stor, og byerne har ikke et tilstrækkelig stort fjenvarmenet til at kunne aftage denne spildvarme.

Men helt sikkert vil der komme flere tilsvarende projekter som Fjernvarme Fyns spildvarmeprojekt, det vil bare hjælpe gevaldigt såfremt de blev placeret tættere på de større byer.

Digiplex projektet i Norge er i Datacenter sammenhæng et mindre anlæg med et el-forbrug på 5MW. Oslo er effektiv dækket af fjernvarme, og nettet vil sagtens kunne modtage varmen (6,3-6,5 MW) fra Digiplex.

  • 4
  • 2

"Vandet når en temperatur på ca. 17 grader. DigiPlex leverer det derefter videre uden at kræve betaling for det til Fortum Fjernvarme, Fortum hæver derefter temperaturen til mellem 60 og 80 grader med varmepumper og vandet bruges som varmekilde i fjernvarmenettet."

For det første ved jeg ikke hvor megen vandbåren fjernvarme der findes i Norge eller i Oslo, men det må være ret småt. Måske det endda er opvarmet via el. For det andet så lyder 17 grader som væsentligt lavere end returvandet i et fjernvarmesystem.

Hvorfra får Digiplex vand ved væsentligt lavere temperatur end 17 grader?

  • 0
  • 1

For det første ved jeg ikke hvor megen vandbåren fjernvarme der findes i Norge eller i Oslo, men det må være ret småt. Måske det endda er opvarmet via el. For det andet så lyder 17 grader som væsentligt lavere end returvandet i et fjernvarmesystem.

Hvorfra får Digiplex vand ved væsentligt lavere temperatur end 17 grader

@Svend Efter dansk målestok, så er det ret småt. Men alligevel dækker Fortum omkring 20% af Oslo’s varmebehov. Vandet fra serverparkens luft/vand vekslere må være ca 17 grader. Herefter sendes det igennem en varmepumpe og varmes yderligere op.

  • 0
  • 0

Når man lægger et datacenter 10-15 km vest for et fjernvarmenet til 20.000 mennesker, som iøvrigt blev opdateret til biomasse for 3-4 år, kan man ikke påregne en udnyttelse af spildvarmen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten