Norsk dæmning brast: Kommunen gik imod konsulenternes råd

Den gamle dæmning blev revet ned, før den nye kom på plads. Dermed blev den midlertidige dæmning sidste skanse. Da den brast, fossede vandet ned mod Eidsvåg, og over 40 huse blev evakueret. Illustration: Screendump Bergen Brannvesen

Onsdag i sidste uge brast den midlertidige dæmning i Munkebotsvatnet i Bergen i forbindelse med en renovering af en permanent dæmning på stedet.

Vandmasserne fossede ned mod Eidsvåg, og 113 personer blev evakueret indtil torsdag eftermiddag.

Multiconsult er hyret som konsulent på renoveringen af dæmningen. De tager afstand fra de beslutninger, der blev taget i forbindelse med onsdagens ulykke, og hævder, at de gav flere råd, som ikke blev fulgt.

Fik ikke svar

»Beslutningen om en midlertidig dæmning blev taget, uden at vi var involveret. Vi fik tilsendt et udkast tidligere i år, hvor vi kom med kommentarer til udformning og stillede samtidig en række centrale spørgsmål. Blandt andet hvor højt vandstanden måtte komme i forbindelse med en bufferløsning,« siger kommunikationsleder Gaute Christensen fra Multiconsult.

»Vi kom med flere råd om, hvordan man burde lede vandet væk, så dæmningen ikke ville briste ved kraftigt nedbør,« fortsætter han.

Christensen siger, at Multiconsult ikke fik svar på de mest centrale spørgsmål, de stillede.

Gik mod vores råd

»Mandag kom vi med en ny anbefaling, efter at vandstanden havde været kritisk høj dagen før, og der blev varslet kraftig nedbør onsdag,« siger kommunikationslederen.

»Mod vores råd valgte man at bygge et midlertidigt overløb over dæmningen frem for at skabe en sikker buffer ved at pumpe de varslede nedbørsmængder væk.«

Den Bergen-baserede virksomhed Donar er entreprenør, mens kommunens vand- og afløbsforvaltning er bygherre på projektet.

Entreprenøren sender aben videre

I en e-mail til Teknisk Ukeblad, TU, præciserer teknisk direktør i Donar Endre Øren, at Multiconsult er hyret af bygherren.

»Råd og anbefalinger fra Multiconsult er i dette tilfældet givet til bygherren, som er ansvarlig for beslutninger om udførelse. Donar AS, som ikke er totalentreprenør på projektet, har kun udført arbejde i henhold til bygherrens beslutninger,« skriver han.

TU har været i kontakt med Øren. Han ønskede dog ikke at sige noget konkret om konstruktionen af det midlertidige stemmeværk, men bekræfter, at det var opført på den sædvanlige måde.

Udover det henviste han til kommunen.

Kommunen vil ikke kommentere

Fagchef i kommunens vand- og afløbsforvaltning Magnar Sekse skriver i en sms til TU:

»Jeg ønsker ikke at kommentere på dette nu.«

Kommunen er i gang med en rapport, som skal kortlægge hændelsesforløbet i detaljer og afdækket, hvad der gik galt.

Det er foreløbig uvist, hvornår rapporten bliver klar.

Videoen her viser bruddet på den midlertidige dæmning onsdag. Filmen er sendt til TU fra Bergen Brannvesen.

Artiklen er fra tu.no

Emner : Vandkraft