Norsk antenne skal sikre DAB-signal i bilen
Et lille ‘splitter’-kabel og en ny antenne på bilens tag skal være med til at sikre signal til DAB-radioerne i nordmændenes biler.
Ligesom mange danskere klager nordmændene nemlig stadig over, at de nye DAB- og DAB+-radioer ikke altid kan modtage signal, hvor deres gamle FM-modstykker kunne. En del af det problem kan imidlertid løses med de to små nyskabelser, mener virksomhederne bag ifølge norske Teknisk Ukeblad.
Læs også: Nordmænd er negative over for FM-sluk
Systemet, der er udviklet af de norske selskaber Audiocom og Switchon, fungerer ved at kombinere signalet fra den vinduesantenne, som ofte følger med en DAB-radio, når den eftermonteres med et signal fra en klassisk ‘pisk’-antenne monteret uden på bilen.
Pisk-antennen monteres i soklen til bilens eksisterende FM-antenne uden på bilen, og spiltter-kablet kombinerer signalerne fra de to antenner, så radioen kan udnytte det bedste af de to.
Læs også: Nordmænd gennemfører FM-sluk trods massiv modstand
»Det var nærliggende at se, om vi kunne udnytte antennen, der allerede var der, og som var ideelt placeret. Men FM-antenner er ikke bare én teknologi, det er fire hovedtyper: Der er de rent passive med kabel fra antennepisken til radioen, de aktive antenner med forstærker i antennen, som fodres med strøm, enten direkte eller via antennekablet, og så er der de såkaldte diversity-antenner, som er to eller flere antenner koblet til elektronik, der plukker det stærkeste signal ud. Mange dyre biler har den type antenner, og det har vi ingen kur mod. De andre med en pisk på taget, derimod, har vi udviklet en løsning til, og de dækker mere end halvdelen af bilparken,« siger daglig leder i Audiocom A/S Roy Hangeland til Teknisk Ukeblad.
Norge er netop nu i gang med at slukke for FM-nettet ét område ad gangen. I stedet skal al radiolytning foregå digitalt via netradio eller DAB og DAB+. Særligt derfor er mange netop nu frustrerede over DAB-radioernes evner til at modtage sammenlignet med FM-radioer.
Læs også: De første norske FM-sendere er nu slukket
Forskellen mellem teknologierne skyldes, at den analoge FM-teknologi vil blive modtaget med støj, hvis der er dårlige modtageforhold. Til sammenligning kan et DAB-signal let drukne i digital støj, og et DAB+-signal kan forsvinde under lignende forstyrrelser. Derfor er dårligt signal eller dårlige antenner et større problem med de digitale radioteknologier end hidtil.
I Danmark er der ikke aktuelle planer om at udfase FM-radioerne. Folketinget har aftalt, at de kan tage et FM-sluk op til overvejelse igen, når halvdelen af radiolytningen foregår digitalt. Til den tid kan FM-signalet slukkes med to års varsel, hvis politikerne aftaler det.
De seneste tal fra DR Medieforskning viser dog, at det indtil videre kun er 36 pct. af danskernes radiolytning, der foregår digitalt over enten DAB og DAB+ eller netradio.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hvem ønsker det ? ( altså brugere... )
Jeg ser mange DAB-kritikere, som klager over, at lydkvaliteten ved det gamle DAB er for dårlig. Det må jo rent logisk være dem, der ønsker sådan et skift.
Min gamle mors DAB er arkiveret ( lodret ) og erstattet med en fin internetradio.
Så må vi da håbe, at din mor ved, hvad hun skal gøre, hvis hendes foretrukne kanal pludselig er forsvundet fra kanallisten, eller hvis internetrouteren udskiftes, og wifi-koden så ændres.
Mine forældre købte for noget tid siden en DAB+-radio. Den konfigurerede sig selv ved første opstart. Hvis de i stedet havde købt en internetradio, så var den ikke kommet til at virke, før jeg havde været på besøg. ;)
25.08.2017, lokalradio.no: Ber Riksrevisjonen granske FM-slukkingen: Citat: "... En gruppe privatpersoner, som er svært forbannet på det de kaller tvangsinnføringen av DAB, har sendt en formell klage på digitaliseringen av radio til Riksrevisjonen. De mener de kan vise til at regler er brutt. ... En av de mest aktive gruppene på Facebook er «Nei til Tvangsinnføring av DAB», som har 3000 medlemmer. Det er personer i denne gruppen som nå gjør mer enn bare å klage på DAB, de tar formelle skritt i et forsøk på stanse hele FM-slukkingen. ... – Vi mener Stortinget er villedet til å fatte et vedtak på feilaktig grunnlag og vil begrunne dette, står det i begynnelsen av brevet. ... I sitt brev til Riksrevisjonen peker gruppen blant annet på at beredskapen er svekket. Før hørte man på FM når signalet viktig melding-lytt på radio kom, nå er ikke dette lenger mulig. De peker også på den store kostnaden for lytterne: – Samfunnsøkonomisk er dette en stor kostnad for den enkelte innbygger som må skrote fungerende FM-radioer og investere i nye DAB-radioer. Miljømessig er dette en katastrofe med kasting av millioner fullt brukbare radioer, står det i brevet. ... – Gjennom media er det blitt kjent at DAB-dekningen langt fra er tilfredsstillende og ikke i tråd med vedtaket ovenfor. Vår påstand er at den dokumentasjon det vises til i vedtaket ikke stemmer og har medført at Stortinget har blitt villedet. ..."
Man kan altid finde en eller anden, der har forudsagt noget, som ikke kom til at holde stik...
Det var repræsentanter fra BFE, DR og B&O - det ser jeg som mere end "en eller anden"........
MIN forudsigelse : DAB formatet har lige sømmet et stort fedt søm i sin egen ligkiste, med det tvungne skift til DAB+ Hvem ønsker det ? ( altså brugere... ) Personligt opgraderer jeg IKKE min eftermonterede DAB enhed i min bil til DAB+, ikke på vilkår om jeg vil bruge penge på det ( igen )
Min gamle mors DAB er arkiveret ( lodret ) og erstattet med en fin internetradio.
Dengang var forudsigelsen at al FM ville være dødt i 2006.
Ja, og papiraviserne ville også være væk. Og for ti år siden hed det sig, at virtuelle verdener a la Second Life var fremtiden og ville udkonkurrere almindelige hjemmesider helt. Man kan altid finde en eller anden, der har forudsagt noget, som ikke kom til at holde stik...
Men jeg er enig i, at rescan-delen på en hel del radioer bestemt kunne være lavet mere elegant.
NCC Group har opdaget en sårbarhed med langt større implikationer end Jeep-fejlen. Ved at købe en billig DAB-radiosender, kan en hacker sende signaler ud til adskillige biler samtidig og overtage kontrollen med styretøj og bremser. Det skriver BBC.
Dét der er jo ikke et problem med DAB-teknologien, men en konsekvens af, at bilradioen i de pågældende bilmodeller er sovset for langt ind i bilens vitale systemer. Det samme ville i en tilsvarende situation kunne gøres med FM-RDS.
Kommentar til:
På små transportable DAB+ radioer, så anbefales det IKKE at lave en rescan, men i stedet for resette (factory reset) radioen, så alle de programmer, som radioen alligevel ikke kan fange bliver slettet.</p>
<p>Ja, det lyder dumt, men det er bedste man kan gøre. Drop rescan - brug factory reset.
Bieffekter af DAB(+), DVB og softwarefejl:
24. juli 2015, version2.dk: Hackere kan også overtage din bil gennem digital radio. Få dage efter at to amerikanere viste, hvordan de kan overtage en Jeep Cherokee over internettet, har britiske sikkerhedseksperter formået at gøre det samme gennem DAB-radiosignal: Citat: "... NCC Group har opdaget en sårbarhed med langt større implikationer end Jeep-fejlen. Ved at købe en billig DAB-radiosender, kan en hacker sende signaler ud til adskillige biler samtidig og overtage kontrollen med styretøj og bremser. Det skriver BBC. ... Virksomheden udtalte til BBC, at det drejer sig om flere bilers medie-system, men de ønsker af sikkerhedsmæssige årsager ikke at offentliggøre, hvilke biler der er påvirket. ..."
"Smart TV":
March 29, 2017, bleepingcomputer.com: About 90% of Smart TVs Vulnerable to Remote Hacking via Rogue TV Signals: Citat: "... A new attack on smart TVs allows a malicious actor to take over devices using rogue DVB-T (Digital Video Broadcasting — Terrestrial) signals, get root access on the smart TV, and use the device for all sorts of nasty actions, ranging from DDoS attacks to spying on end users. ... Scheel's method, which he recently presented at a security conference, is different because the attacker can execute it from a remote location, without user interaction, and runs in the TV's background processes, meaning users won't notice when an attacker compromises their TVs. ... Furthermore, Scheel says that "about 90% of the TVs sold in the last years are potential victims of similar attacks," highlighting a major flaw in the infrastructure surrounding smart TVs all over the globe. ... It's almost impossible to clean infected smart TVs ... Attacks via DVB-C and IPTV are also possible ..."
Så en PC udstyret med en DAB(+)/DVB-dongle kan også hackes - medmindre softwaren er fejlfri...
Problemer med rescan og flere programmer med samme program ID, kan man opleve på mange DAB radioer.
Fantastisk system, det er altså ikke en gang lavet færdigt ? Returner skidtet som defekt, de kan vel end ikke firmwareopgraderes.
Det er snart 20 år siden jeg så en "whoohoo" demo med en specialbygget Beocenter 2500 med DAB. Dengang var forudsigelsen at al FM ville være dødt i 2006.
Nye erfaringer! Min sønn fikk ikke inn NRK P1 og P2 på vår hytte sør i Norge. Jeg sa til han at jeg tar med min Sangean DPR-16 i bilen og ned til hytta for å prøve om den er bedre. Den virket utmerket både i bilen og på hytta. Jeg prøvde deretter radioen på hytta (Sandstrøm). For sikkerhets skyld tok jeg et skann over alle kanalene og fikk straks inn P1 (flere varianter). På P2 kom ingen lyd og jeg tenkte at her var et problem. Men så oppdaget jeg at også P2 har flere (DAB+) sendere og valgte neste og da var alt ok! Så selv min sønn som er meget oppegående, hadde utfordringer med hensyn til den nye teknologi. Han nevnte at han hadde hørt at også andre i området hadde problem med DAB+. Han hadde i løpet av to og en halv uke bare fått inn reklamekanaler og holdt på å bli gal av ungenes terping på reklameslogans!
Hej Ketill
Problemer med rescan og flere programmer med samme program ID, kan man opleve på mange DAB radioer.
På små transportable DAB+ radioer, så anbefales det IKKE at lave en rescan, men i stedet for resette (factory reset) radioen, så alle de programmer, som radioen alligevel ikke kan fange bliver slettet.
Ja, det lyder dumt, men det er bedste man kan gøre. Drop rescan - brug factory reset.
Nye erfaringer! Min sønn fikk ikke inn NRK P1 og P2 på vår hytte sør i Norge. Jeg sa til han at jeg tar med min Sangean DPR-16 i bilen og ned til hytta for å prøve om den er bedre. Den virket utmerket både i bilen og på hytta. Jeg prøvde deretter radioen på hytta (Sandstrøm). For sikkerhets skyld tok jeg et skann over alle kanalene og fikk straks inn P1 (flere varianter). På P2 kom ingen lyd og jeg tenkte at her var et problem. Men så oppdaget jeg at også P2 har flere (DAB+) sendere og valgte neste og da var alt ok! Så selv min sønn som er meget oppegående, hadde utfordringer med hensyn til den nye teknologi. Han nevnte at han hadde hørt at også andre i området hadde problem med DAB+. Han hadde i løpet av to og en halv uke bare fått inn reklamekanaler og holdt på å bli gal av ungenes terping på reklameslogans!
Hej Ketill
Her hvad en af dine landsmænd skriver:
Så du mener altså at ett innspill fra en person (blant titusener) forteller den ene og fulle sannhet? Mitt innlegg var fra egne praktiske erfaringer (også fra Hedmark) og jeg kommer med ingen konklusjon hvorvidt DAB+ vil være vellykket eller ikke.
Mye tyder på at det er mange steder med lokale dekningsproblemer. Så får vi håpe det blir rettet på. Mange ganger har påståtte dekningsproblemer vist seg å være henholdsvis dårlige antenner og manglende skanning av kanaler. Igjen som jeg sier, tiden vil vise om DAB+ blir vellykket i Norge. La oss se om to år. Så langt er svært mange fornøyde og mange er misfornøyde.
Svar på:
Jeg tipper (og håper!) at DAB+ etter hvert blir bra i Norge, et land der det er dyrt å opprettholde to forskjellige distribusjonssystemer
Hej Ketill
Her hvad en af dine landsmænd skriver:
h-a.no: meninger; Jan Einar Graff: DAB+ (Dekning Allerede Borte). Det virker som om mitt forsøk på gi innlegget en tittel svarer til hva som egentlig skjer med det nye radionettet. : Citat: "... På engelsk betyr DAB (Digital Audio Broadcasting) og så er det videreutvikla til med en + i tillegg. På norsk har det i hvert fall etter hva jeg har erfart dårlig dekningskvalitet her hos oss på Hedmarken og mange andre steder i landet.
Vi hadde et velfungerende FM-bånd, men så var det noen lyse hoder som fant ut at Norge må ha dette nye – som eneste land. Betenkelig. ..."
I Norge er FM-nettet slukket mange steder, så jeg prøvde en ny løsning i bilen! Jeg lyttet til min bærbare Sangean DPR-16 med fire store ladbare batterier (og ikke ladbare og nettdrift) og ca 60 cm antenne. Reisen var på ca 400 km og lyden var bra. Reisen gikk på både lokale, regionale og hovedveier. Underveis måtte jeg skanne kanalene en gang og på slutten (ca 80 km før Oslo) mistet jeg lyden og jeg tok meg ikke tid til et nytt skann. På DAB+ er det noe som heter "service following" som tilsvarer RDS og som skal sørge for du holder samme radiokanal hele tiden. Det virker som at min radio ikke har denne funksjonen.
Min bil har en god FM-radio med tre antenner og det skiftes hele tiden til den beste og RDS virker utmerket.
Jeg tipper (og håper!) at DAB+ etter hvert blir bra i Norge, et land der det er dyrt å opprettholde to forskjellige distribusjonssystemer (langstrakt land med mye fjell og daler). FM er blitt stadig bedre i løpet av ca femti år. Så vi får gi DAB+ også noen år. Det vesentligste fordelen med DAB+ er at en har plass til ca tyve kanaler over hele landet, mens med FM har en bare noen få landsdekkende kanaler.
Snart skal min sønn lære meg å bruke DAB+ adapteren til min bilradio som han installerte for noen måneder siden!
I løpet av året er FM slukket i hele landet (unntatt for lokalradioer) og vi får se hva folk synes om ett år! Så langt tror jeg det er mye skepsis til det nye og en del mangel på kunnskap om bruk av DAB+ og mangler knyttet til antenner.
swling.com: Gary DeBock’s 2015 Ultralight Radio Shootout Review: Citat: "...Fueled by highly innovative DSP chips, today’s Ultralight Radios can run circles around the pocket transistors that many of us grew up with as teenagers in the 60’s and 70’s. Great improvements in both AM band sensitivity and selectivity have made this class one of the most competitive in the industry, and manufacturers have gone all-out to tap this booming market. After Silicon Labs’ innovative Si4734 DSP chips ... Tecsun PL-310ET ... Although the MW performance of the PL-310ET is no longer top of the line, the good news is that the FM performance of the PL-310ET is as good as ever. The Si4734 DSP chip has earned a very impressive reputation in FM sensitivity and selectivity... On any fringe FM test station the PL-310ET easily demonstrates its superiority in FM sensitivity—so long as its whip antenna is ideally directed at the fringe station. ..."
Dét har du har ret i - men jeg synes det er pinligt, at så dyr en radio ikke er bedre designet.
https://www.eham.net/reviews/detail/10248Citat: "... Description: The PL-606 uses DSP si4734 microchip ..."
DSP si4734 - bruger typisk mellem 15-20mA - det er i sig selv faktisk flot.
Sangean ATS-909 er også en batterisluger, når den er tændt, så jeg har i mange år anvendt genopladelige 4*AA LSD-NIMH akkumulatorer. ATS-909 er dog af et lidt ældre design - men har også SSB.
Mærkevare LSD-NIMH AA, AAA og ægte 9V (ikke 8,4V) har jeg en stor flok af og jeg anvender dem med succes i røgalarmer, fjernbetjeninger, køkkenvægte, osv.
Af og til er der en celle blandt flere, der har en tanke, dvs selvaflader for hurtigt. Så bliver akkumulatorerne testet via en "intelligent" lader og ved at blive gemt et stykke tid.
Man undrer sig - mon DAB-radioer også gør det i dag?:
Det kommer an på, om den enkelte modtager er lavet ordentligt, ikke om det er en DAB eller ej. ;)
Jeg har selv en radio med et enormt højt standby-forbrug, som ellers kun burde gå til at vise, hvad klokken er. Jeg lærte meget hurtigt, at jeg skal tage batterierne ud, når jeg ikke bruger den. Men det er ikke en DAB-radio. Det er denne her:https://www.eham.net/reviews/detail/10248
Man undrer sig - mon DAB-radioer også gør det i dag?:
11th July 2009, electronicsweekly.com: Digital radio working hard on drawing power even when it sleeps: Citat: "... It was carrying out an energy audit on his home appliances that alerted Mike to the power consumption of a one-year-old digital radio. Even when it was supposedly ‘off’, or ‘sleeping’, it was apparently consuming five and a bit Watts, for just being plugged into the mains....My bench power supply (carefully set to 9V output) and connected directly to the radio reported a current consumption of about 200mA during normal reception at low volume (1.8W), which only reduced to 140mA when it was ‘sleeping’ (1.3W).... I have heard that digital radios are power hungry and was reminded that my boyhood six transistor radio only consumed about 15mA from its puny 9V, PP3 battery at full volume and did the same thing (well, sort of) as my flashy digital box! ... I am still curious to know just what the radio is actually doing in this sleep mode. All I can see is an LCD display showing the current time, which I assume requires activity of the radio circuitry to receive time data.” ..."
Hvor meget kapacitet er det så lige, der er i sådan 4 x D-cell battier? Er det op til 10.000-12.000 mAh per batteri?</p>
<p>En stor del af forklaringen ligger nok lige her... Og så har din fars gamle radio nok heller ikke et stort digital display og en digital tuner?</p>
<p>Det er ikke et stort konkurrenceparameter at levere en DAB+ radio med lang batterilevetid, og derfor benyttes der ganske ofte heller ikke de mest effektive komponenter i de radioer, der sælges til forbrugerne. Det er desværre et faktum.
Om der så var 10000 batterier ville det ikke ændre på antal mAh.... Men Wh, ja. Der er vel 4-10WH / batteri, uden at det er noget jeg ved..... Hvor lang tid kan en moderne batteridrevet DAB+ fungere på det ?
"Lidt" billigere her:
<a href="https://cdon.dk/hjemme-elektronik/sony-icfp..">https://cdon.dk/hjemme-e…;.
:-)
Oh ja :-)
Og en simpel DABx radio i tilsvarende pris, fysisk størrelse og strømforbrug findes - IKKE !
"Lidt" billigere her:https://cdon.dk/hjemme-elektronik/sony-icfp26-ce7-p36917970?gclid=EAIaIQobChMI5Mny8tfd1QIVDOEbCh296wepEAQYASABEgI34PD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CJ-j5fXX3dUCFQW9dwodlbMBYg#fo_c=1923&fo_k=fa968391a4038a568b86388406d0a156&fo_s=gpladk:-)<a href="https://www.coolpriser.dk/shop/transistorr..">https://www.coolpriser.dk…;. - bruger garanteret ikke mange mA
Det er simpelt hen usandt. Min gamle far har en PANASONIC transistorradio fra 1972, og den bruger han dagligt i mange timer. Den får nye batterier ca. hver anden måned ( 4xD ) - den kører anslået 150-250 timer på et sæt batterier. Og det har den altid gjort......</p>
<p>FM modtagere kan laves endog MEGET strømbesparende, langt bedre end i 1972 !
Okay fair nok - en gammel radio der benytter 4 stk. D-cell batterier.
Hvor meget kapacitet er det så lige, der er i sådan 4 x D-cell battier? Er det op til 10.000-12.000 mAh per batteri? En stor del af forklaringen ligger nok lige her... Og så har din fars gamle radio nok heller ikke et stort digital display og en digital tuner?
Det er ikke et stort konkurrenceparameter at levere en DAB+ radio med lang batterilevetid, og derfor benyttes der ganske ofte heller ikke de mest effektive komponenter i de radioer, der sælges til forbrugerne. Det er desværre et faktum.
Siden dengang har jeg kigget efter mulighed for antenne-tilslutning på samtlige de talrige DAB-radioer, som jeg har set på diverse loppetorve m.m. Men der har ikke været mulighed for antenne-tilslutning på et eneste af de DAB-apparater, som jeg har set.
Så har du simpelthen ikke kigget godt nok. Der findes et hav af DAB+ radioer med antenneindgang.
Vil du have nogle forslag til DAB+ radioer med antenneindgang som du kan købe hos din lokale antenne pusher her og nu? Skal det være køkkenradioer eller minianlæg?
Da DAB i sin tid kom frem skulle det naturligvis forsøges: INTET SIGNAL.
Bolig Frb.-villa.
Intet signal i stueetagen.
Intet signal på 1.salen (heller ikke ved vinduerne).
Ingen mulighed for tilslutning af antenne til DAB-apparatet.
Ja, det er det jo svært at sige så meget til... Ud over, at dækningen dog er bedre i dag, end dengang DAB i sin tid kom frem. Så det kan ikke udelukkes, at du ville se et bedre resultat i dag.
Men ligesom med FM er det forskelligt, alt efter hvor man bor. Her i Helsingør har jeg afgjort bedre DAB-dækning end FM-dækning fra DR's kanaler.
FM/AM-radio med håndsving og/eller solceller:
ebay.co.uk: Freeplay Energy Devo DAB, AM/FM Radio: Citat: "... The wind-up feature is a great backup to the charger and a 60 sec wind will give a few hours listening on the FM band although unfortunatly only a few minutes on DAB. ..."
https://www.ethicalsuperstore.com/category/electronics-and-appliances/radios-and-media-players/https://www.ethicalsuperstore.com/products/powerplus/powerplus-panther-wind-up---solar-powered-radio---power-bank/
Da DAB i sin tid kom frem skulle det naturligvis forsøges: INTET SIGNAL. Bolig Frb.-villa. Intet signal i stueetagen. Intet signal på 1.salen (heller ikke ved vinduerne). Ingen mulighed for tilslutning af antenne til DAB-apparatet. · · · · · · Min daværende sambo lånte en dyr (10x prisen) DAB-radio af sin chef. Den kunne modtage 4 kanaler, når den blev placeret ved et vindue på 1.salen. Den af mig nyindkøbte ubrugelige DAB-radio gik retur til sælgeren, som heller ikke kunne demonstrere den, fordi der heller ikke var noget signal i varehuset !!! · · · · · · Siden dengang har jeg kigget efter mulighed for antenne-tilslutning på samtlige de talrige DAB-radioer, som jeg har set på diverse loppetorve m.m. Men der har ikke været mulighed for antenne-tilslutning på et eneste af de DAB-apparater, som jeg har set. · · · · · · LIVET ER FOR KORT TIL DAB !!! – Man har ingen glæde af en radio, der er død, fordi der ikke er noget signal. – Hvorfor experimentere videre med DAB/BAB+, når alle (samtlige) FM-radioer virker glimrende overalt i huset. – At afskaffe FM er at afskaffe radio. · · · · · · Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.
Der er desværre byttet rundt på et par links i ovenstående indlæg. Kig i det andet link, hvis man ikke kan finde citatet.
Her er et DAB+/DMB/FM modtager modul baseret på dette modul: T2-L4A-8650C
Modtager-modulet hedder Monkeyboard DAB+ FM og kan købes her. Pris: 61 pund ex. tax/moms.
2010/2013: T2-L4A-8650C: Citat: "... The T1_L4A_8290C module is an ultra low power DAB/DAB+/FM receiver module with the following features: ..."
Energiforbrug: Kig på side pdf-side 16: Monkeyboard DAB+ FM: Citat: "... DAB mode ... 1.2V 48mA 1.8V 45mA 3.3V 15mA ..."
Benytter man ikke switch-mode strømforsyninger, vil anvendelsen af dette "ultra low power" modul samlet typisk belaste med 108 mA 3.3V. (Med 100% effektive switch-mode strømforsyninger vil forbruget være 57mA 3.3V)
Modtagelse af FM via dette modul får energiforbruget til "tordne" i vejret.... :-) Arme batterier.
Hvis man også putter et RDA5807M ved siden af DAB+-modulet, vil man kunne slukke DAB+-modulet og tænde RDA5807M - og batterierne ville minimum kunne holde 5 gange længere! Og det for 22kr ex. moms mere.
DAB+ "bonus", hvis FM slukkes:
23. okt 2012, ing.dk: DR: Glem DAB-dækning i kælderen: Citat: "... Man skal som sagt være opmærksom på, at den oplevede DAB-dækning er anderledes [Læs: Ringere] end den oplevede FM-dækning, fordi DAB forsvinder fuldstændig, når dækningen af den ene eller anden årsag bliver forringet. Man skal endvidere ikke påregne, at der er DAB-dækning i kældre, selv om der er vinduer, og slet ikke i kældre, hvor der ikke er vinduer. Dette adskiller sig dog ikke væsentligt fra det nuværende FM-net, hvor der heller ikke kan modtages FM-signaler i kældre uden vinduer,« oplyser Tor Arnbjørn i en mail til Ingeniøren. ..."
Nej, det gør den nok ikke. Men hvor mange af dem ser du i de danske hjem?
Ca. samme antal som DAB+ radioer :-)
Min pointe er at der eksisterer low-power FM modtagere. Der eksisterer ikke low-power DAB+ modtagere.....
bruger garanteret ikke mange mA
Nej, det gør den nok ikke. Men hvor mange af dem ser du i de danske hjem?
Her er såmænd endda en engelsk undersøgelse fra 2013, som kom frem til, at nye modtagere fra 2012 og 2013 brugte MERE strøm ved FM end ved DAB, og det gjaldt også de modtagere, der kun havde FM og slet ikke havde DAB. 78 modtagere blev testet. Se tabel 1 på side 7.
<a href="https://www.gov.uk/government/uploads/syst..">https://www.gov.uk/govern…;
<p>Vi kan nok hurtigt blive enige om, at det ikke behøvede at være sådan, men hvis virkeligheden er, at der ikke i dag er et marked for FM-radioer, der først og fremmest udmærker sig ved at bruge meget lidt strøm, så er argumentet om FM-modtagernes strømforbrug jo i praksis ikke længere gyldigt.
Den undersøgelse er svær at verificere.... Ikke en eneste type på en radio. Og FM radioer der bruger 4-6 W ?? Vi må tale om lysnet forsynede apparater, men det fremgår ligesom ikke.
https://www.coolpriser.dk/shop/transistorradio-sony-54781p.html?gclid=CjwKCAjw2s_MBRA5EiwAmWIac_AOr5w_w5XCazMTfeiAOgLPqP9GZZlOxSfBjiEKLpPeeHcSZokL-xoC1wkQAvD_BwE - bruger garanteret ikke mange mA
Ja da. Ved et tilfælde faldt jeg over denne low-power (RDA5807M, år 2006) single-chip stereo FM-radioforsats med RDS og digitalt styringsgrænseflade:
Men Glenn - hr. og fru Kakkelbord bestiller jo ikke sådan et modul. De køber en af de radioer, de kan finde i Elgiganten, Hifiklubben og lignende butikker. Og de radioers strømforbrug kan du læse om i den engelske undersøgelse, jeg linkede til.
Så i den virkelige verden er der ikke den store forskel på strømforbruget for FM-modtagere og DAB+-modtagere i dag - og ifølge undersøgelsen kan den forskel, der er, endda være i DAB's favør.
Mon strømforbruget i den virkelige verden virkelig er så meget mindre for en ny FM-radio end for en ny DAB+-radio?
Hej Ulrik
Ja da. Ved et tilfælde faldt jeg over denne hacker venlige low-power (RDA5807M, år 2006) single-chip stereo FM-radioforsats med RDS og digital styringsgrænseflade:
https://www.google.dk/search?q=RDA5807M
Youtube: RDA5807 FM Radio using Arduino Mini.
Youtube: Making my Arduino controlled RDA5807M FM Radio.
SINGLE-CHIP BROADCAST FM RADIO TUNER, RDA5807M, 3,3V 20mA, backup: Citat: "... The RDA5807M series is the newest generation single-chip broadcast FM stereo radio tuner with fully integrated synthesizer, IF selectivity, RDS/RBDS and MPX decoder. The tuner uses the CMOS process, support multi-interface and require the least external component. All these make it very suitable for portable devices. ... Support worldwide frequency band 50 -115 MHz ... Directly support 32Ω resistance loading [fx lille højttaler eller hovedtelefon] ..."
Modulet kan fx købes her for sølle 22kr ex. moms: arduinotech.dk: FM Radio Stereo Module RDA5807M RRD-102 V2.
Find lige et low-power DAB+ modul til 22kr ex. moms... :-)
Forestil dig at man innoverer DAB med state-of-the-art Opus codec RFC 6716 (nej DAB er jo designet til at være en snæversynet digital radio standard). "Blasfemi": DAB og state-of-the-art i samme sætning.
Med Digital Radio Mondiale (DRM) kan man allerede "lege" med Opus: Citat: "... Additionally, as of v2.1, the popular Dream software can broadcast using the Opus coding format. Whilst not within the current DRM standard the inclusion of this codec is provided for experimentation. Aside from perceived technical advantages over the MPEG family such as low latency (delay between coding and decoding), this codec provides an open source (therefore free to use) alternative to the proprietary MPEG family whose use is permitted at the discretion of the patent holders. Equipment manufacturers currently pay royalties for incorporating the MPEG codecs. ..."
Vejmeldinger. Ikke vejrmeldinger.Jeg anede ikke at man kunne modtage vejrmeldinger via RDS.
Det hedder TMC. De fleste lidt bedre bilnavigationsenheder bruger det i dag, medmindre de udveksler øjebliksdata over en mobilforbindelse.
Hvad mener du med at RDS virker lidt som vinden blæser?
RDS signalet er da klippestabilt og jeg mindes ikke at have mistet det på noget tidspunkt, hverken i Danmark eller på ferieture i mange andre lande?</p>
<p>Jeg kan bl.a. se det på at min bils indbyggede navigation, viser vejmeldinger fra RDS på kortet.
Hej Jesper
Jeg mener indendørs i boligen modtaget på en Sangean ATS-909 med FM-radio med RDS. Den er pænt følsom overfor teleskop-antennens retning i 3D - og "selvfølgelig" er den optimale placering afhængig af den modtagne station.
Og RDS kan sagtens stadig falde - selv i den optimale 3D-placering for rimelig stærke radiostationer.
Jeg anede ikke at man kunne modtage vejrmeldinger via RDS.
FM modtagere kan laves endog MEGET strømbesparende, langt bedre end i 1972 !
Ja, det kan de nok, men sker det? Radioer som din fars ser jeg ikke i butikkerne i dag. De FM-radioer i den størrelsesorden, der kan købes i dag, har som minimum elektronisk display og RDS, og typisk er de vel en del af et minianlæg. Mon strømforbruget i den virkelige verden virkelig er så meget mindre for en ny FM-radio end for en ny DAB+-radio?
Her er såmænd endda en engelsk undersøgelse fra 2013, som kom frem til, at nye modtagere fra 2012 og 2013 brugte MERE strøm ved FM end ved DAB, og det gjaldt også de modtagere, der kun havde FM og slet ikke havde DAB. 78 modtagere blev testet. Se tabel 1 på side 7.https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/206473/DRAP_Future_Energy_Report.doc
Vi kan nok hurtigt blive enige om, at det ikke behøvede at være sådan, men hvis virkeligheden er, at der ikke i dag er et marked for FM-radioer, der først og fremmest udmærker sig ved at bruge meget lidt strøm, så er argumentet om FM-modtagernes strømforbrug jo i praksis ikke længere gyldigt.
Baldur skriver:
Jeg er lidt bekymret for om der er bias i de tal. Tæller Spotify mon med? Opfatter folk streaming som radiolytning? Hvis ikke svarer de måske forkert når de bliver interviewet af Gallup.
Jeg tror bestemt ikke, at Spotify er med. Men Spotify er jo heller ikke radio, der kunne have været udsendt på FM eller DAB+ - det svarer vel mere til en moderne udgave af din cd-samling. Jeg kan ikke forestille mig, at de indgår i eventuelle politiske overvejelser om, hvorvidt FM skal lukkes.
Gallup interviewer ikke Radiometer-lytterne. Lytterne bærer et lille apparat, som automatisk registrerer, hvilke radiokanaler der høres der, hvor de er.https://radio.tns-gallup.dk/
Hvis du ikke kan huske det, så var det omkring 10-12 timer, da batterierne havde en meget ringere kapacitet end i dag.</p>
<p>Det var intet problem dengang, og derfor er det heller ikke noget problem i dag.
Det er simpelt hen usandt. Min gamle far har en PANASONIC transistorradio fra 1972, og den bruger han dagligt i mange timer. Den får nye batterier ca. hver anden måned ( 4xD ) - den kører anslået 150-250 timer på et sæt batterier. Og det har den altid gjort......
FM modtagere kan laves endog MEGET strømbesparende, langt bedre end i 1972 !
Hvornår har du sidst oplevet en strømafbrydelse, som varede længere end 8 timer. Hvorfor er det så relevant at diskutere strømforbruget i en batteridrevet DAB+ radio?</p>
<p>En batterilevetid på 15 timer (når man lytter til DAB+) er forøvrigt intet problem med en ganske almindelig DAB+ radio. Til sammenligning falder mobilnettene fra hinanden efter blot 8-10 timer uden strøm.
Nu er det jo i en nødsitiuation man skal bruge den, så her duer det jo ikke at skue tilbage.
Hvem bruger DABx med batteri til daglig ? - formentlig kun 100 på landsplan, qua den dårlige batteritid. Så hvem har batterier i sin DABx når det kommer til en alvorlig nødsituation ?
Og mobilnettene holder for øvrigt ikke længe, jeg tvivler stærkt på at de vil fungere 8 timer ved en større strømafbrydelse. Og internet og TV duer for pokker ikke ved strømafbrydelse. Routere, fiberbokse, og TV har da ikke batteri backup i private hjem !!
Interessant - du har altså et arbejde, hvor man kan sidde med hovedtelefoner og lukke sig inde i deres egen verden?</p>
<p>Det kan selvfølgelig lade sig gøre, hvis man er softwareingeniør eller webudvikler, men det går altså ikke, hvis man man er håndværker, sygeplejeske, buschauffør, ansat på et kommunekontor eller et af de mange tusinde andre arbejdspladser, hvor det er nødvendigt løbende at kunne kommunikere verbalt med mennesker omkring en.</p>
<p>På rigtig mange arbejdspladser er en radio "muzak" der spiller i baggrunden, og her benyttes der mange steder en DAB+ radio.</p>
<p>Det ene udlukker ikke det andet, men som Ulrik Brink også henviser til, så er det stadigvæk den traditionelle DAB(+) radio, som har føretrøjen på - og sådan vil det nok også forblive i ganske mange år, selvom Internetradioen vinder indpas flere og flere steder.</p>
<p>Det eneste man dog kan sige med sikkerhed er, at FM radioen vil tabe markedsandele til både DAB+ og Internetradioerne/streaming.
Ja, jeg ( eller mine kolleger ) har jobs hvor de kan høre radio, og lukke sig "inde i sin egen verden" - nogle af SW gutterne hører obskure amerikanske heavy-rock ting ( som ikke findes på DAB) , og mekanik ingeniørerne er vist til P1. Jeg er bare chef, og laver "ingenting" så jeg sidder i møder altid, og her er radio ikke velset.....
Min krystalkugle siger at FM ikke dør sådan lige. Vil vædde på at FM overlever DABx - men streaming i en eller anden form vil nok blive den ultimative vinder.
Vedrørende bilafgifter, så har du en dårlig sag.
Du skriver at køberne fravælger DABx fordi det koster flere tusinde ekstra at tilvælge det.
Og derefter finder du det rimeligt at bilejerne skal bruge flere tusinde ekstra når FM lukkes.</p>
<p>Og du glemmer helt at forholde dig til klager over dårlig DABx-dækning.
Jeg ved ikke helt, om jeg finder det rimeligt, at bilejerne skal bruge flere tusinde ekstra når FM lukkes. For hvem siger, at bilejerne i det hele taget får en stor ekstra omkostning?
De fleste moderne biler har en 3,5 mm aux indgang og/eller bluetooth indbygget, så folk kan vel streame radio via deres smartphone? Det argument har jeg da læst utallige gange i denne tråd, så det kunne være en løsning? Med de ulemper det selvfølgelig medfører.
Jeg finder det uholdbart at man sætter både producenter, sælgere og forbrugerne i et limbo, fordi politikerne ikke kan finde ud af at tage en beslutning. Så må de enten sige A, B eller C.
Klager over dårlig DAB dækning er reelle nok, men lad os nu lige se, hvor meget selve skifte til DAB+ gør ved sagen. Den mere avancerede fejlretning i DAB+ vil gøre modtageforholdene lidt bedre.
Derudover er DAB/DAB+ sendenettet stadigvæk ikke på højde med FM sendenettet. Som du kan læse i pressemeddelelsen fra Kulturministeriet, så har politikerne lovet at forbedre dækningen på DAB(+) nettet, så det kan matche dækningen på FM nettet.
Jeg kan desværre ikke fortælle dig, hvor meget bedre DAB+ dækningen bliver eller hvor i landet dækningen bliver forbedret, for den informationen har Kulturministeriet glemt at offentliggøre - det er i hvert fald ikke lykkes mig at grave den frem på deres hjemmeside.
Jeg kan da godt nævne 15-20 områder af landet, hvor der burde være en DAB+ hjælpesender, hvis man skal kunne bruge en DAB+ radio indendørs uden brug af en ekstern antenne.
Som jeg læser Folketingets beslutning - refereret her på ing.dk - så ER det endegyldigt besluttet at det skal lukkes. Det er blot datoen der er udskudt.
Du kan finde tillægsaftalens ordly lige her: https://kum.dk/fileadmin/KUM/Documents/Nyheder%20og%20Presse/Pressemeddelelser/2015/Till%C3%A6gsaftale_-om_ikke_at_slukke_for_FM_i_2019_men_at_f%C3%B8lge_udviklingen_og_g%C3%B8re_status%C3%A5rligt.pdf
Der står ordret:"Aftaleparterne er enige om at følge udviklingen i radiolytningen på de forskellige platforme. Der gøres hvert efterår status, og nar 50 procent af lytningen, herunder lytningen i biler, finder sted på digitale platforme, træffes der beslutning om tidspunktet for FM-sluk. Et FM-sluk kan dog tidligst finde sted 2 ar efter, at det er konstateret, at 50 procent af lytningen er digital."
Dvs. NÅR 50% af af lytningen foregår på digitale platforme, så træffes der en beslutning om tidspunktet for FM-sluk - dog tidligst 2 år efter.
Så der er i princippet truffen beslutning om at FM-nettet skal lukkes, men der er ingen dato. Det kan blive i 2021 - det kan blive i 2029 - det kan blive i 2049.
Der er ligeledes heller ingen angivelse af, hvilken teknologi der fremover skal satses på. Det er fuldt ud muligt, at man helt vælger at droppe både FM og DAB+ og i stedet for satse på f.eks. streaming.
Og så længe politikerne ikke har truffen en endelig afgørelse, og klart har valgt, hvad fremtidens distributionsnet vil være, så kan forhandlere af radioudstyr ikke objektivt set vejlede deres kunder.
De kan godt sige, at FM båndet højest sandsynligt bliver lukket indenfor en overskuelig årrække - hvis politikerne altså ikke ombestemmer sig IGEN. Men de kan ikke fortælle om kunderne skal købe en DAB+ radio eller måske en Internetradio. Eller om denne radiomodtager skal kunne understøtte AAC, MP3, FLAC eller måske Opus.
Det er altså fuldt ud muligt, at radio i fremtiden skal udsendes via DVB-T2 sendenettet og måske benytte sig af Opus lydkomprimeringen. Det er fuldt ud muligt, så længe der ikke foreligger en konkret plan. Derfor ligger bolden stadigvæk hos politikerne, og derfor kan en sælger af radioprodukter sige én fløjtende fis om overgangen til DAB+ (hvis det altså bliver DAB+ politikerne vil have).
Det samme er også situationen på det digitale TV-sendenet, hvor forvirringen også er total i øjeblikket.
Skifter Danmark til HEVC i år 2020? Skifter DR til DVB-T2? Eller droppes det jordbaserede sendenet helt og erstattet af noget andet - og hvad? Skal vi alle sammen streame eller skal vi alle sammen have en parabol på taget?
Den gode nyhed er at bilproducenterne går i den retning, at DAB+ bliver standard i alle nyere biler. Ikke fordi importørerne er blevet klogere, men fordi de andre europæiske lande nu også skifter til DAB+. Dvs. FM radioen snart bliver fortid i nye biler, og så kommer skiftet til at foregå helt af sig selv.
Jeg har en sådan ny bil fra VW med DAB+ radio som jeg så aldrig bruger. Der er naturligvis også FM radio og der er ingen åbenlyse fordele ved at sætte den over i DAB mode.
Den har så også god Spotify integration så det er hvad jeg bruger det meste af tiden.
Man må antage at jeg tæller med i statistikken som en DAB begejstret kunde.
... men kunderne vil stadig helst købe FM når de har en nem mulighed for at fravælge det dyre DABx med den dårlige dækning. (Statistikkerne for bilradioer taler deres helt entydige sprog)
Du glemmer at tage højde for vores vanvittige afgiftssystem i Danmark, som betyder, at en fabriksmonteret DAB+ radio er dyre end en FM radio.
Samtidig har den manglende politiske beslutning - som du nu er blevet bekendt med - gjort at bilimportørerne har ignoreret DAB/DAB+ sålænge som muligt. De kunder, der har efterspurgt DAB, har fået smidt en ekstra regning på 3.000-5.000 kroner i hovedet, hvilket mange helt naturligt har takket nej til.
Derfor er den manglende DAB/DAB+ i vores biler en helt naturlig konsekvens af politikernes nølen og bilimportørernes profitmaksimering. Der er intet underligt i det - desværre. Vi ligger som vi har redt i Danmark.
Den gode nyhed er at bilproducenterne går i den retning, at DAB+ bliver standard i alle nyere biler. Ikke fordi importørerne er blevet klogere, men fordi de andre europæiske lande nu også skifter til DAB+. Dvs. FM radioen snart bliver fortid i nye biler, og så kommer skiftet til at foregå helt af sig selv.
Det gør de ikke fordi det nærmest ikke er til at opdrive sådan en i butikkerne mere.
Man kan sagtens få en almindelig FM radio, hvis man ønsker det, men hvorfor skulle butikkerne være lagerførende med to forskellige modeller, når nu en DAB+ radio normalt altid også indeholder en FM tuner? Selvfølgelig har de kun én model på lager af hensyn til deres lageromsætningshastighed og lagerbinding.
Det er der to gode grunde til:</p>
<ul><li>Butikkerne ER forpligtet til at ikke bare sælge noget der snart risikerer at blive slukket. Det lærte de/vi med MPEGx-slukningen.</li>
<li>Butikkerne kan bedre lide at sælge dyre produkter end billige. For det giver langt større profit pr. handel. Og DABx-radioer er langt dyrere end rene FM-radioer. I hvert fald for de "almindelige transistorradio-modeller" der typisk står i køkken, badeværelse, værksted mv.
Nej, det er altså ikke korrekt. Butikkerne er på INGEN MÅDE forpligtet til noget som helst så længe hverken kulturministeriet eller de folkevalgte politikere har truffet noget der ligner en afgørelse.
At butikkerne så har VALGT at sælge DAB+ radioer for at undgå en "MPEG4 sag" igen, det er så en anden snak, men INGEN sælger af radioer er endnu forpligtet til at oplyse køberne om noget som helst, når der ikke foreligger andet end indikationer fra staten.
Hvis det er tilfældet, at butikkerne hellere vil sælge dyre produkter med en større avance i kroner og ører, så må de heller se at komme i gang med at sælge nogle internetradioer...
HVIS nu politikerne tager sig sammen, og fjerner truslen om at slukke for FM-båndet. SÅ kan butikkerne igen med god samvittighed - og tryghed mod sagsanlæg - sælge "rene FM-radioer". Og det vil en del af dem så gøre hvis folk efterspørger dem. Og de VIL angiveligt blive efterspurgt
Du blander simpelthen tingene sammen. Butikkerne sælger gerne FM radioer, hvis du som forbruger efterspørger dem, men derfor er de ikke lagerførende med dem.
Hvad mener du med "og de VIL angiveligt blive efterspurgt"? Hvor har du det fra? Hvem har overbevist dig om det sludder?
De der så elsker DABx kan jo bare fortsætte med det. Der er ingen der forhindrer kanaler i at sende på DABx, og ingen der forhindrer lyttere i at købe og anvende DABx.
Så hvis DABx reelt er mere attråværdigt end FM, så vil DABx jo bare vinde. Helt uden behov for at true med FM-lukning.
Det har vi jo allerede forsøgt i mange år i Danmark, hvilket har betydet, at danskerne i stor stil har købt både FM og DAB radioer mens radiostationerne er blevet tvunget til at investere penge i både FM og DAB på samme tid. Det har f.eks. kostet DR millioner af kroner at have denne dobbelte infrastruktur.. millioner de kunne have sparet, og måske brugt på nogle flere X-factor programmer eller flere mangfoldighedskonsulenter.
Jo, mindst! Så er der også til en lille måneds uafbrudt drift, på én af mine små FM-transistorradioer. :-)Jeg ved ikke med dig, men jeg har altid 10 stk AA batterier
De 6 stk. medfølgende genopladelige AA batterier (hver med 2700 mAh) kan holde radioen kørende i op til 15 timer på DAB+</p>
<p>Så må man jo håbe, krisen ikke varer længere, så du kan genoplade dem! ;-)
Jeg ved ikke med dig, men jeg har altid 10 stk AA batterier til at ligge i skuffen derhjemme. Det går nok.
Så må man jo håbe, krisen ikke varer længere, så du kan genoplade dem! ;-)De 6 stk. medfølgende genopladelige AA batterier (hver med 2700 mAh) kan holde radioen kørende i op til 15 timer på DAB+
Nu er jeg måske ikke lige din målgruppe.... ja jeg bruger streaming, men kun på mine faste forbindelser (læs: kablet), og jeg ville foretrække at jeg ikke skulle have en internet forbindelse (mobil) til min bil bare for at kunne lytte til lidt radio og primært trafikradio, når jeg er ude og omkring. Samt lidt musik når man er udenfor DNK grænser (her har jeg passende, for mig, noget musik eller lydbøger med).
Helt enig Baldur - det er ikke prisen eller teknikken, der er problemet.
Men radiostationerne streamer simpelthen ikke i en højere kvalitet.
Undskyld - men I må ikke skyde budbringeren :-)
HE-AAC i 96 Kbit/s var altså god nok til streaming via Internettet,
Det koster 10.000 kr per måned at få 10 Gbps flatrate leveret. Det er nok til 50.000 samtidige lyttere på 192 Kbps. Hvis det kun er 8% der streamer, så svarer det til en kanal med over en halv million samtidige lyttere. Dem er der vist ikke mange af i Danmark.
Uanset at den tekniske chef er lidt forvirret, så kan han hurtigt skrue op for kvaliteten på internetstreaming. Måske han bare skal ud og forhandle ny pris på deres internet, hvis han kører på en gammel aftale.
Det lyder jo fint men, som nævnt ovenfor, er min personlige erfaring en batterilevetid på kun et par timer.</p>
<p>Da du, Johnny, tydeligvis har en anden oplevelse, er du måske venlig at delagtiggøre mig i mærke og model på hvilke DAB+-radioer der holder batteristrøm i 10-12 timer!?
Jeg skal ikke kede dig med en lang smøre om kapacitets forskellen på forskellige former for batterier, og forskellen i strømforbrug på DAB og DAB+.
På mit skrivebord står der i øjeblikket en Scansonic P4001 DAB+ radio. De 6 stk. medfølgende genopladelige AA batterier (hver med 2700 mAh) kan holde radioen kørende i op til 15 timer på DAB+.
Sætter jeg nogle større batterier i radioen, så kan den køre længere - men jeg har ikke lige 3.600 mAh batterier til at ligge.
Jeg skal ikke gøre mig klog på hvordan en radiostation vælger den højeste streamingkvalitet, men det kan ikke være på grund af prisen på båndbredde. Det er så billigt at det er en triviel udgift, specielt hvis det bliver sat i forhold til licensbetaling per lytter til Koda og Copydan.
Jeg havde en disussion med den tekniske chef ved en jysk radiostation - ingen nævnte inge glemt - for to uger siden. Han var meget utilfreds med udsigten til, at der kun skulle sendes i DAB+ for lydkvaliteten var så meget dårligere end med FM.
Jeg kunne selvfølgelig ikke lade være med at spørge ind til hvorfra han havde den opfattelse - jeg fik intet seriøst svar på det. Han kunne dog fortælle at den selv samme radiostation streamer i 96 Kbit/s HE-AAC på nettet... samme kvalitet som han forventede at radiostationen kom til at streame med på DAB+ nettet.
HE-AAC i 96 Kbit/s var altså god nok til streaming via Internettet, men samtidig for dårlig til udsendelse via DAB+, hvor han sammenlignede FM og DAB+.
I rest my case.
Det lyder jo fint men, som nævnt ovenfor, er min personlige erfaring en batterilevetid på kun et par timer.Hvis du ikke kan huske det, så var det omkring 10-12 timer, da batterierne havde en meget ringere kapacitet end i dag.</p>
<p>Det var intet problem dengang, og derfor er det heller ikke noget problem i dag.
Da du, Johnny, tydeligvis har en anden oplevelse, er du måske venlig at delagtiggøre mig i mærke og model på hvilke DAB+-radioer der holder batteristrøm i 10-12 timer!?
Nogle få streamer i højere kvalitet, men det er bestemt mere undtagelsen end reglen, når det gælder private radiostationer, der ikke bare kan sende regningen videre til lytterne.</p>
<p>Det skal nævnes, at DR streamer i op 192 Kbit/s AAC.
Jeg skal ikke gøre mig klog på hvordan en radiostation vælger den højeste streamingkvalitet, men det kan ikke være på grund af prisen på båndbredde. Det er så billigt at det er en triviel udgift, specielt hvis det bliver sat i forhold til licensbetaling per lytter til Koda og Copydan.
Begynder nogen fx (fx børnene) at bruge internetforbindelsen heftigt (fx til gaming eller peer2peer-fildele) via samme internetforbindelse, dør internetradioen
Det er noget vrøvl. Radiostreaming bruger så lidt båndbredde at det er umuligt at kvæle ved andet samtidig brug af internetforbindelsen.
Du forveksler det med internettelefoni. Selvom det også bruger lidt båndbredde, så er telefoni følsomt overfor selv små mængder pakketab og forsinkelse. Det klarer radiostreaming ved at bruge en buffer.
Ja. Det kunne f.eks. være at Hr. Putin forvekslede Bornholm med Krim.</p>
<p>I sådan en situation er det smart at kunne kommunikere til landets borgere - også selv om Putin måtte have lukket for strømmen.
Hvis Hr. Putin kan lukke for strømmen på Bornholm, så har vi LANGT større problemer, og så er det som sådan lige meget om man har strøm på sin radio i 15 eller 60 timer.
Det er og bliver et teoretisk problem. Argumentet er helt validt, men det er et teoretisk skrivebordseksempel.
Som flere også skriver, så ejer de ikke engang en FM radio længere, ås hvis Russerne kommer i morgen, hvad skal folk med Internetradioer/smartphones så gøre, når strømmen ryger? Det er da et langt større problem, hvis man endelig skal forsøge at gøre noget til et problem.
Man glemmer også lige at DAB og DAB+ giver en hørbar dårligere lydkvalitet end FM udsendelser.
Hvorfor indfører man en teknologi der reducerer kvaliteten i stedet for at opnå en forbedring.
Som Johnny Olesen skriver så vil de fleste ikke kunne høre forskel men hvad med dem som ikke er de fleste, mig f. eks. , der synes det lyder reerligt og som betaler det samme i licens som de fleste.
Det er for nemt at komme med et argument om at der aldrig er solgt så mange DAB radioer som nu, man startede jo fra 0 så kan det jo kun gå fremad.
Ringere lydkvalitet? Ringere end hvad?
96 Kbit/s HE-AAC er utrolig tæt på den oprindelige kilde - så tæt at almindelige mennesker med almindelige radioer ikke kan høre forskel.
Hvis man har lidt Hi-Fi ører og et ordenligt anlæg, så kan man helt sikkert høre en forskel på FM og DAB+, men det er altså ikke en forskel, som almindelige mennesker vil bemærke. Når vi kommer ned på 64 Kbit/s HE-AAC, så vil flere sikkert kunne høre en kvalitets forskel, men de fleste vil stadigvæk ikke bemærke det.
Radio er IKKE for Hi-Fi nørderne. Hvis man ønsker en høj kvalitet, så må man som forbruger betale for det og tilkøbe sig f.eks. en streamingtjeneste i høj kvalitet.
Det ironiske er, at rigtig mange af disse Internet radioer, som flere debatører taler så godt om, de sender ganske ofte i 128 Kbit/s MP3 eller 64 Kbit/s HE-AAC.
Så når man glad sidder og streamer på sin Internetradio, så får man slet ikke den lydkvalitet ud af højttalerne, som debatørerne på Ing.dk ellers bruger som argument for netop Internetradioens fortræffeligheder. Kvaliteten er ganske ofte ikke et hak bedre på en Internetradio sammenlignet med DAB+. Vi kan hurtig blive enige om, at radiostationerne KAN streame i højere kvalitet, men rigtig mange gør det slet ikke. De radiostationer der sendes i højeste kvalitet topper meget ofte ved 128 Kbit/s AAC eller 160 Kbit/s MP3. Nogle få streamer i højere kvalitet, men det er bestemt mere undtagelsen end reglen, når det gælder private radiostationer, der ikke bare kan sende regningen videre til lytterne.
Det skal nævnes, at DR streamer i op 192 Kbit/s AAC.
Internetradio har stort set samme ulemper.</p>
<p>Begynder nogen fx (fx børnene) at bruge internetforbindelsen heftigt (fx til gaming eller peer2peer-fildele) via samme internetforbindelse, dør internetradioen.</p>
<p>Internetradio ditcher Christian nr 5-ulempe, da softwaren blot kan opdateres.
Da kun hvis du har gammel analog opkobling eller ringe router
Derfor behovet for beredskabsmeldinger!!!
John, hvis du kan huske tilbage til f.eks. 1980'erne - under den kolde krig. Hvor længe kunne den lille transportabel Philips FM radio dengang holde på et sæt batterier?
Hvis du ikke kan huske det, så var det omkring 10-12 timer, da batterierne havde en meget ringere kapacitet end i dag.
Det var intet problem dengang, og derfor er det heller ikke noget problem i dag.
Man glemmer også lige at DAB og DAB+ giver en hørbar dårligere lydkvalitet end FM udsendelser. Hvorfor indfører man en teknologi der reducerer kvaliteten i stedet for at opnå en forbedring. Som Johnny Olesen skriver så vil de fleste ikke kunne høre forskel men hvad med dem som ikke er de fleste, mig f. eks. , der synes det lyder reerligt og som betaler det samme i licens som de fleste. Det er for nemt at komme med et argument om at der aldrig er solgt så mange DAB radioer som nu, man startede jo fra 0 så kan det jo kun gå fremad.
Derfor behovet for beredskabsmeldinger!!!Hvis strømmen ryger i mere end 15 timer, så har vi som samfund helt andre og LANGT større problemer.