Norges-færge står på havbunden efter kollision med mole

Beredskabet fra Hjørring Kommune arbejder i øjeblikket med at få vandet ud af den 156 meter lange Norges-færge Pride of Telemark, der står på bunden af Hirtshals Havn med alle biler ombord.

Klokken 01 natten til tirsdag ramte færgen molen og fik flere huller i bunden af skibets bagbord side. Ved sammenstødet satte alt strøm ud og dermed også styresystemet, oplyser Jens Kirketerp Jensen, der er administrerende direktør i Hirtshals Havn

»Et total-blackout om bord er naturligvis meget kritisk, når det sker så tæt på land, fordi man totalt mister sin manøvreringsevne,« siger civilingeniør John Koch Nielsen fra Force, der har stor ekspertise i skibes styresystemer.

Den nøjagtige årsag til kollisionen med molen er stadig et uopklaret mysterium, som Søfartsstyrelsens havarifolk arbejder på at opklare.

Oprindelig redningsplan må skrottes

Inspektioner med undervandskamera har vist, at skibet tager vand ind flere steder og derfor har Hjørring Kommunes beredskab opgivet deres oprindelige plan om at sænke en træplade ned for at lukke hullet.

Beredskabsfolkene arbejder i øjeblikket på at finde en ny redningsplan, mens pumper arbejder på højtryk.

Ansatte var kendt med lokale forhold

Det store spørgsmål er dog, hvorfor færgen ramte molen, når folkene ombord var kendt med de lokale forhold.

»Der er meget kyststrøm ved indsejlingen til vesterhavshavnen, men rederiet og de ansatte ombord er kendt med de lokale forhold,« siger direktør Jens Kirketerp Jensen fra Hirtshals Havn:

»Der var god vind i nat, men færgen har sejlet på denne rute i syv-otte år uden problemer. For fem år siden blev molen flyttet, så der nu er en stor og bred indsejling til havnen,« forklarer han.

Rederiet Kystlinks administrerende direktør, Jarle Dragsted, håber at få tømt og hævet færgen i løbet af dagen.

Kystlink blev i 1999 oprettet af lokale entreprenører og blev i vinteren 2006 købt af Taubåtkompaniet A/S i Trondheim. Selskabets mål er at være det førende lavprisselskab mellem Norge og resten af Skandinavien.