Norge slukker FM-signal i 2017
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Norge slukker FM-signal i 2017

Kun to uger efter, at den svenske Post- og Telestyrelse frarådede at gå over til radiostandarden DAB+ beslutter regeringen i nabolandet Norge nu at droppe landets FM-signaler allerede i 2017.

Den norske regering satte i 2011 en række kriterier, der skulle være opfyldt inden januar 2015, for at planerne om afvikling af FM-nettet kunne fortsætte. Blandt kriterierne er blandt andet, at det digitale radionet skulle være tilgængeligt for befolkningen og at det skulle skabe merværdi i forhold til FM-nettet.

Læs også: Svenskerne sår tvivl om fremtidens DAB-radio

Det er fordi disse kriterier nu er opfyldt, at den norske regering nu stadfæster sine planer om at sløjfe FM-nettet i 2017. Særligt den sidste del af kriterierne; merværdien, udpeges af regeringen som årsag til at skifte til DAB.

»Hvor FM-nettet kun havde plads til fem landsdækkende kanaler, tilbyder DAB allerede 22 landsdækkende kanaler med plads til næsten tyve kanaler mere. Desuden har over halvdelen af befolkningen allerede fået et lokalradiotilbud på DAB med stort potentiale for mange nye lokale kanaler,« siger den norske kulturminister Thorhild Widvey i en pressemeddelelse.

Læs også: Brøler: Frekvenser til DAB-radio var allerede givet til hospitaler

Ud over den øgede kanalmængde lægger hun blandt andet vægt på, at den nyere standard giver bedre muligheder i beredskabsøjemed, hvor DAB-signalet ifølge regeringen dækker bedre i de mange norske tunneller, ligesom teknologien er mindre sårbar i de tilfælde, enkelte sendere bliver ødelagt i en nødsituation.

Endelig er omkostningerne pr. landsdækkende kanal otte gange så høje for FM-nettet som for DAB-nettet, pointerer regeringen. Det vil ifølge deres beregninger give en besparelse i størrelsesordenen 200 mio. norske kroner om året.

Læs også: Hver anden DAB-radio bliver ubrugelig om et år

I Danmark er planen fortsat at slukke for FM-nettet i 2019, hvorefter DAB+-standarden skal overtage. De planer møder dog voldsom kritik, da udskiftning af samtlige danske radioer, særligt bilradioer vil blive dyrt for forbrugerne.

FDM peger eksempelvis på, at det vil koste et tocifret milliardbeløb at udskifte samtlige danske bilradioer.

"I Danmark er planen fortsat at slukke for FM-nettet i 2019, hvorefter DAB+-standarden skal overtage. De planer møder dog voldsom kritik, da udskiftning af samtlige danske radioer, særligt bilradioer vil blive dyrt for forbrugerne."

Det er altså forkert. Der er en hel række forudsætninger, som skal være opfyld i Danmark, før FM-nettet bilver slukket.

Jeg er lidt i tvivl om denne køreplan stadigvæk er gældende eller om den er blevet revideret: http://www.kulturstyrelsen.dk/fileadmin/us...

  • 0
  • 2

[citat]FDM peger eksempelvis på, at det vil koste et tocifret milliardbeløb at udskifte samtlige danske bilradioer.[/citat]
Bilen er faktisk det eneste sted jeg hører radio.
Men mon det kommer til at koste så meget?

Hvad kan en lille boks koste som:

Modtager 6-10 DAB kanaler og videresender dem på 6-10 frekvenser.
Som bonus, så kan man lægge bluetooth i den

Mit eget gæt er < 500 Kr hvis der kommer et marked.

  • 1
  • 3