Norge sætter en stopper for byggeri af limtræsbroer

Plus4. november 2022 kl. 10:0011
Norge sætter en stopper for byggeri af limtræsbroer
Mens Havarikommissionen dykker ned i årsagerne til, at Tretten Bro kollapsede, bliver Norges andre limtræsbroer undersøgt for fejl. De foreløbige resultater overrasker landet, der ellers er kendt for solid infrastruktur. Illustration: Statens Vegvesen/Per Kollstad.
Efter Tretten Bros kollaps er der fundet fejl i syv af ni limtræsbroer.
Artiklen er ældre end 30 dage

En undersøgelse af Norges gitterbroer i limtræ har afsløret generelle problemer med bæreevnen, og Vegdirektoratet vil ikke tillade flere af samme type, før kravene er strammet.

Det skriver den øverste vejmyndighed Statens Vegvesen i en pressemeddelelse.

Efter Tretten Bro styrtede sammen i Gudbrandsdalen i august, blev yderligere 14 broer med lignende design lukket for at få konstruktionerne og projektmaterialet gransket.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
15. november 2022 kl. 16:04

J.F Willumsens vej i Frederikssund krydses af en smuk stribro båret af en parabel i limtræ.

Den står der stadig, og den stod der allerede ca 1970

8
6. november 2022 kl. 09:10

Er der nogle kendte eksempler på betonbroer som er styrtet sammen?

7
5. november 2022 kl. 14:17

Så er vi jo enig og jeg må erkende at jeg har nok brugt de forkerte ord. Med hyppig kontrol mente jeg målinger og observationer med korte afstand for at tidlig se problemer som kan rettes eller skal nytænkes inden broen kan bruges videre og konceptet anvendes bredt.

6
5. november 2022 kl. 14:12

Naaaa. Jeg mener kun at det er ikke der jeg ville starte hvis jeg gik efter CO2 reduktion

Men træbroer har eksisteret længe. De er smukke. Selv hvis de kun ville holde i kortere tid, så er det et organisk materiale som kan nemt nedbrydes, hvis man har beskyttet konstruktiv i stedet for kemisk.

Men de gamle broer har ofte stået I århundrede. Og bare tænk på jernbane broerne i den vilde vesten. Vi kan altså ikke sige at det er fuldstændig nyt med tung trafik over træbroer. De har nok ikke allesammen overlevet så længe og vedligeholdelsen er kompleks. Men jeg ville ikke kalde det for en dårlig ide. Bare lidt udfordrende i forhold til gevindsten lige nu.

5
5. november 2022 kl. 08:40

Kommentar til Matthias Scholz:

Og når man forsøger sig i noget nyt så skal man opjustere kontrollen: hyppig og ekstra detaljeret.

Det er en stor misforståelse at tro at "Forøget Kontrol" kan kompensere for et forkert materialevalg og et dårligt design. Den helt afgørende fejl ved dette brobyggeri er, at der på kort tid blev bygget et stort antal broer hvor designet kun kan betegnes som et Eksperiment. Og at man ikke gav sig tid til at afvente om Eksperimentet levede op til de meget høje forventninger om Levetid og Holdbarhed.

3
4. november 2022 kl. 21:25

Vi har jo lige set hvor godt det går med den går velafprøvede beton byggeri til højhuse i København. Jeg tror ikke at jeg ville ha satset på broer til trafik som træbyggeri, men jeg er sikker på at det vil kunne lade sig gøre. Og når man laver beregningsfejl, dimensionerer for sparsommelig eller fusker med materialet så går det galt. Lige meget om nyt eller afprøvet .

Og når man forsøger sig i noget nyt så skal man opjustere kontrollen: hyppig og ekstra detaljeret.

2
4. november 2022 kl. 11:41

Tror at der var mange klimabevidste, som var tilfredse med at træ kunne erstatte andre klimabelastende materialer som stål og beton, ved bygning af broer til vejtrafik. I dag er de alle blevet en erfaring rigere og helt sikkert skuffede over de bristede forhåbninger. Det bliver med garanti ikke sidste gang at vi ser at bestræbelserne for at støtte en mere grøn dagsorden, ender i fiasko og skuffelse og et klimaregnskab som går i minus, på det aktuelle projekt. Min holdning er at man skal huske sin faglige kritiske sans. Men heller ikke SÅ kritisk at der ikke bliver givet plads til at forsøge og eksperimentere.

1
4. november 2022 kl. 10:16

Måske det der mangler er et mere effektivt kontrolsystem, samt nogle byggetekniske retningslinjer?