Norge lukker nyåbnet højhastighedsbane efter blot en uges kørsel

Plus4. januar kl. 15:009
Norge lukker nyåbnet højhastighedsbane efter blot en uges kørsel
Store dele af Follobanen er boret gennem massivt norsk fjeld. Den tog syv år at bygge og kostede 36,8 mia. norske kroner. Illustration: Bane NOR.
En brand i en koblingsstation og en overophedning tyder på fejl i Follobanens returstrøm.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kun otte dage nåede et af de største infrastrukturprojekter i Norges historie at være i drift, inden det blev lukket igen.

Follobanen, en 22 kilometer lang elektrificeret højhastighedsjernbane mellem Oslo og Ski, åbnede den 12 . december.

Efter godt en uge begyndte der at sive røg ud fra en overophedet koblingsstation på banegården i Ski, som fordeler strøm.

Det har holdt strækningen lukket lige siden.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
13. januar kl. 16:53

Hvordan føder man en jævnspændings kørestrøm? Man kan jo ikke bruge transformere.

8
10. januar kl. 18:10

Jeg var slet ikke klar over at man lavede fødningen sådan som Kanstrup viser det.

Istedet for hovedtransformeren med midtudtag lader man de enkelte autotransformere gøre arbejdet. Man sparer noget på hovedtransformeren, for de enkelte autotransformere skal ikke håndtere strøm fra flere tog.

Det ser lidt usymmetrisk ud, men hvor det går galt er jeg usikker på.

Ifølge den norske tegning ser køreledningen ud til at være indelt i sektioner, måske skinnen også skulle være delt?

7
10. januar kl. 15:24

I en bjergtunnel (boret i højresistiv klippe) løber der ikke strøm i "jorden", men der kan løbe returstrøm i beskyttelsesledere i lavspændingsinstallationer, som er "jordet" til returskinnen. Det er et velkendt forhold, også hvor ledningsevnen i "jorden" er markant højere end i granit. Der er en vis sandsynlighed for, at beskyttelsesledere i lavspændingsinstallationer er blevet til parallelle returledere, og dermed har ført større strømme end de er dimmensionerede til, og er blevet meget varme.

4
5. januar kl. 14:44

Her: https://www.researchgate.net/figure/2x25-kV-traction-system-scheme-A-12-km-cell-contains-all-the-basic-elements-constituting_fig3_267414709 og her: https://www.researchgate.net/figure/2x25-kV-autotransformer-feeding_fig2_326009284 er vist, hvordan negativ- (feeder) og positiv- (catenary/contact) lederne i et autotransformerbaseret system normalt fødes via en transformer med jordet midtpunkt på sekundæren. Som det fremgår af tegningerne, er strømmene ens i ledere indtil autotransformeren lige før det punkt, hvor toget befinder sig, så hvis modstanden i begge ledere er ens, vil fødetransformerens jordingspunkt og midtpunktet af samtlige autotransformere indtil det punkt have samme potentiale, så der ikke går nogen strøm i hverken jord eller ubenyttede stinnedele. Pga. skineffekten er det ved 50 Hz kun de yderste ca. 0,3 mm af skinnerne, der trækker strøm, og ved 16 2/3 Hz er det ca. 0,5 mm, så det gælder om at begrænse den "aktive" skinnelængde så meget som muligt.

Den tegning, der illustrerer artiklen, sender imidlertid hele returstrømmen for samtlige tog på strækningen gennem midtpunktet af den venstre autotransformer. Desuden åbnes op for en uønsket strøm, som kan gå i jord og venstre skinnedel, hvor der ikke er noget tog. Ingen af delene virker særlig hensigtsmæsigt. Hvad skulle fordelen ved den viste løsning være?

3
5. januar kl. 13:57

I år er det 100 året for elektrificering af Ofotbanen, med samme system 15kV 16 2/3 Hz.

Så man burde vide hvordan man håndterer returstrøm.

2
5. januar kl. 13:11

Det er vel ønskeligt at så meget som muligt af retustrømmen går via dedikerede ledere og ikke via jorden? Desværre er vores elektriske tog systemjordet på en måde der vil betyde at en del af returstrømmen altid vil gå via neutral jord, det er det man kalder vagabonderende returstrømme, men det vil man helst holde på et minimum! Så det er lidt uforstårelig formuleret i artiklen!

1
4. januar kl. 21:05

Nu er der jo tale om effekt, der mest ligger ved 50 Hz og derunder.

»Returstrømmen ser ud til at have bevæget sig i en lukket kreds

Strømmen og elektron-hullerne bevæger sig rundt i en sluttet kreds, et kredløb eller en ring af elektriske ledere. Så det normale er at strømen går i ring, og er essensen i hvordan elektrisk strøm virker. Det er uundgåeligt, og dermed normalt (og ønskeligt).

Strømmen løber ikke "bare" til "jord", men fra strømkilden tilbage til strømkilden.

Den indforståede talemåde med at strømmen løber "til jord" handler om at strømkilden (her omformerstationen fra 3-faset til 1 faset vekselstrøm) har en god forbindelse fra 1 af dens 2 terminaler til jord (og togskinnen). Så en strøm til jord, er normalt underforstået strøm, der er på vej tilbage til strømkilden.

Der er måske gået noget præcision tabt i formidlingen. Måske forsøgte de at forklare at strømmen ikke løb igennem de ledere (og autotransformere?) som den burde, men var på afveje, som det kan ske med en ledende del (togskinne), der har mere eller midre gode jordforbindelser mange steder undervejs mellem strømkilden og toget.

Kommentaren kommer fra en person, der lige efter i TU-artikeln er citeret for at spørgsmålet er for teknisk til at vedkommende kan svare på det.