Norge lægger el-kabler til Tyskland og England

Den norske olie-og energiminister og den tyske økonomiminister har i dag konfirmeret Statnetts planer om at etablere et el-kabel mellem Norge og Tyskland, der kan realiseres i 2018.

Ifølge aftalen skal Statnett arbejde sammen med den tyske systemoperatør TenneT og den tyske statbank KfW om projektet.

I samme omgang underskrev Statnett en samarbejdsaftale med det engelske selskab, National Grid, der bekræfter de eksisterende planer om at bygge et kabel mellem Norge og Storbritannien.

Målet er, at dette kabel vil blive afsluttet i 2020. Kablet vil blive den længste undersøiske strømkabel i verden.

Det fremgår alt sammen af en pressemeddelelse fra det norske olie- og energidepartement, hvori den norske olie- og energiminister, Ola Borten Moe siger:

»Jeg er meget tilfreds med de muligheder, det giver at udveksle strøm mellem Tyskland og Norge. Virksomhederne har fundet en god løsning for begge lande. Dette kabel er et vigtigt skridt fremad i det gode samarbejde mellem vore to lande.«

Læs også: Verdens længste søkabel på vej: Briterne vil have vulkan-strøm fra Island

Statnett har også indgået en underskrevet en samarbejdsaftale med det engelske selskab National Grid, der bekræfter planen om at bygge et strømkabel mellem Norge og Storbritannien.

Ifølge pressemeddelelse skal de to kabler styrke det nordeuropæiske elnet og forsyningssikkerheden i Norge.

Kablerne skal for eksempel sikre, at billig strøm går til Norge, når strømprisen er lave i Tyskland og Storbritannien på grund af meget vindkraft eller et lille forbrug. Og at Norge eksporterer, når priserne i syd er høje på grund af stort elforbrug eller lille produktion fra vedvarende energikilder.

Ligeledes mener olie- og energidepartementet, at flere kabler vil kunne være med til at booste udbygningen med vedvarende energi i både Norge og i Europa.

Begge kabler planlægges om udgangspunkt til at kunne overføre hver 1400 MW.

Dokumentation

Statnett om Tysklandskablet

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg tænker på om tyskerne nu husker at strømmen fra kablet skal videre fra kysten. De har nogle problemer med forbindelser nord-syd, som har vist sig i forbindelse med nogle havmøller og lukkede kraftværker. Kan det i øvrigt være sådan, at et søkabel er billigere end f.eks. over Jylland.

 • 0
 • 0

Hvem vil se på flere luftledinger ? Og hvis man vil, så tag til Fyn - det er skrækscenariet - end ikke en strærkstrømsingeniør kan synes det er kønt !

Og ja, jeg EP'er.

 • 0
 • 0

Storbritannien har før forsøgt at få et kabel til Norge. Projektet endte med at blive stoppet fordi Norge har for dårlige kabler internt. Det sydlige Norge har ikke produktionskapacitet nok til for alvor at hjælpe Storbritannien, som har vanskeligt ved at dække behovet om dagen men til gengæld har for meget om natten.

Det overrasker mig lidt at Norge har forbedret sin egen infrastruktur så meget, men det skal selvfølgelig også først være klart i 2020.

Alternativt kan man selvfølgelig lade kablet ramme længere mod nord i Norge. Det ville være en kæmpe fordel men også dyrt.

 • 0
 • 0

Det sydlige Norge har ikke produktionskapacitet nok til for alvor at hjælpe Storbritannien

Hvis ikke de havde produktionskapacitet var der nok ikke basis for et 700km langt 1.400MW kabel med med tilhørende transformerstationer, mon ikke UK på en eller anden måde betaler det halve, og mon ikke de har sikret sig at kablet i begge ender bliver koblet på så stærkt et net at hele kablets kapacitet kan udnyttes.

Læg mærke til at en 1.400MW forbindelse kan udveksle en nat og dag forskel i forbruget på 2.800MW, som forskellen på om de sælger eller køber med alt hvad kablet kan trække, nok til at det gør en forskel, også i så stort et net som i UK.

Set fra Norges side bliver det med Tysklandskablet 5,6GW og lægger vi den Danske Skagerak forbindelse på 1,7GW (fra 2014) bliver det fra alle vil sælge til senere at købe en forskel på 9GW.(og så er der jo Holland)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten