Norge kortlægger fundamentet for 17.000 broer efter kollaps

Et jordskred ved fundamentet var mandag skyld i det voldsomme kollaps på Skjeggestad-broen nær Oslo. Nu kobler det norske vejdirektorat skredet sammen med det såkaldte kvikler, der er en særlig sandet form for ler, som er ustabilt og kan skride ud ved belastning. Og den kollapsede bro er langtfra den eneste i Norge, der har kvikler under fundamentet, skriver Aftenposten.

»Vi har meget ustabil grund her i Norge, så det er ikke så usædvanligt, at vi bygger broer i kvikler,« siger Børre Stensvold, der er brodirektør i det norske vejdirektorat.

Læs også: Brokollaps: 80 lignende broer skal tjekkes

Direktoratet arbejder derfor nu på en oversigt over de broer, der er bygget i nærheden af eller direkte oven på kvikler. Der er over 17.000 broer i Norge, og det er sandsynligvis et højt antal, der er bygget på kvikler, oplyser Børre Stensvold.

En sådan bro står blandt andet få kilometer væk fra den kollapsede Skjeggestad-bro.

Kvikler var i 2009 også den formodede synder, da et 100 meter bredt jordskred sendte seks huse i havet i Nordnorge. Dengang blev skredet startet af en eksplosion i forbindelse med vejarbejde i området.

Læs også: Norsk katastrofe: Seks huse er skredet i havet under anlægsarbejde

I 2011 bestod den knækkede bro med glans en rutineinspektion, der hverken fandt problemer med konstruktionen eller grunden. Det tyder på, at en belastning som den, jordskredet mandag skabte, kan få andre broer til at knække sammen, oplyser vejdirektoratets pressechef.

Jorden sank efter alt at dømme under broen, da en mand begyndte at jævne terrænet i en lejet bulldozer. Han vidste ikke, at der var overhængende fare for jordskred i området. Ifølge nrk.no har arbejdet været i gang i flere dage før ulykken skete.

Læs også: Bulldozer måske årsag til norsk brokollaps

Det er muligt, at hele broen nu må rives ned, selvom den ene halvdel tilsyneladende er intakt. Et sådant arbejde kan ifølge branchefolk komme til at koste over 100 millioner norske kroner, skriver nrk.no.

Se video fra den kollapsede bro her.

Emner : Broer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kvikler, (eng.: quick clay) , er ler der oprindeligt blev afsat under havets overflade. Derfor har leret oprindeligt indeholdt salt der har stabiliseret en gitterstruktur i leret: De positive anioner i for af Na+ trækker i negative overfladeladninger i lerpartiklerne. Da landet efter sidste istid hævet sig, er imidlertid saltet vasket ud af ferskt grundvand. Dersom større vandmængde nu trænger ind i leret, f.eks. efter kraftigt regnvejr, øger poretrykket, lermassen bliver som en gel, og mekaniske forstyrrelser kan få gitterstrukturen til at kollapse, så leret bliver som en flydende suppe. Denne lertype findes foruden i Norge også i Sverige, Finland, Rusland, Alaska og Canada. Hvis jeg ikke husker forkert, var det denne lertype i undergrunden der forårsagede at et stykke af den da ret nyanlagte E-6 motorvej for godt 8 år siden skred ud efter en periode med kraftigt regn i Munkedal i Bohuslän, nord for Göteborg i Sverige.

  • 2
  • 0

Hej Per Haugen, interessant at læse, må være perfekt ler til mursten, saltudtrækningen er overstået

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten