Norge klar til verdens største satsning på CO2-lagring

For dyrt, for energikrævende og for besværligt at transportere og lagre. Sådan lyder nogle af kritikernes domme over udskillelse og lagring af CO2 fra kraftværkerne.

Det bremser ikke den norske regering, som kaster sig ud i verdens største satsning på, hvad regeringen selv betegner som CO2-håndtering. Over en milliard kroner er nordmændene villige til at ofre næste år i en satsning på at udvikle de nødvendige teknologier til at bremse udledningen af CO2 fra deres naturgaskraftværker.

Nordmændene har ellers haft deres problemer at slås med på området. I sommer sagde deres egen energistyrelse således nej til de mest profilerede projekt, hvor Hammerfest Energi vil opføre et helt nyt værk, som ikke slipper CO2 ud. Energistyrelsens begrundelse var, at værket til gengæld kun omdanner 37 procent af naturgassens energi til strøm.

Senest haglede miljøorganisationernes kritik ned over myndighederne, fordi de ikke har fundet et sted at lagre CO2, som bliver udskilt fra et testanlæg i det sydvestlige Norge. I stedet overvejer de at sejle CO2'en på skibe 1.500 kilometer til øen Melkøya i det nordligste af landet.

Netop de to projekter løber alligevel med hovedparten af pengene fra den norske regering. Godt 350 millioner kroner skal gå til at udvikle og etablere de nødvendige systemer til at transportere og lagre CO2, som nordmændene helst ser pumpet langt ned i et olie- eller gasfelt.

Demonstrationsanlægget løber med knap 400 millioner kroner, som skal sørge for at få risikoen og omkostningerne ved at udskille CO2 ned. Også anlægget, som Energistyrelsen i første omgang sagde nej til, får flere penge, 160 millioner kroner.

Desuden er nordmændene klar til at bevilge forskere, som kan udvikle helt nye teknologier til at slippe af med CO2 fra gaskraftværkerne med 125 millioner kroner.

Dokumentation

Den norske regerings pressemeddelelse

Emner : CO2-lagring
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Over en milliard kroner er nordmændene villige til at ofre næste år i en satsning på...

  • måske, men indtil videre er der altså tale om et forslag:

Regjeringen foreslår at om lag 1 125 millioner kroner bevilges til forskning, teknologiutvikling og arbeidet med fangst, transport og lagring av CO2 i 2008

  • 0
  • 0

Det er en ikke løsning. brug heller de samme kræfter på at indføre vedvanede energi og energi besparelser.

Når de ca 30-33% energi tab i co2 lageringen medregnes så er vedvanrde energi og energi besparelser langt billigere i fremtiden-

Det fastholder os i den forsile logik

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten