Norge har opsendt hybrid-raket til 107 km

Nucleus blev opsendt fra Norges 10. største ø i fuldt dagslys. Illustration: Nammo

Norges nyeste rumraket er netop blevet opsendt fra øen Andøya i den nordlige del af landet. Der er desuden tale om Europas første raket med hybridmotor i mange år, skriver Teknisk Ukeblad.

Raketten går under navnet Nammo Nucleus, er ni meter lang og vejer ca. 800 kg. Målet var, at den skulle op til det attraktive suborbitale 100 km-mærke og havne i havet efter 108 sekunder.

Ifølge Teknisk Ukeblad gik alt som planlagt, da raketten blev opsendt fra Andøya Space Center kl. 14.17 i dag efter en times forsinkelse. Den nåede en højde på 107 km, og alle var tilfredse.

»Det var en tung byrde, der blev løftet af mine skuldre, da jeg så raketten stige. Det var et utroligt syn,« fortalte lederen af det tekniske hold, Terje Vesterås til tu.no efter opsendelsen.

Illustration: Nammo

Opsendelsen havde været omgærdet af en vis usikkerhed på grund af vejret, da raketten ikke er spin-stabiliseret og ikke har nogen særskilte styresystemer. Derfor måtte onsdag skrottes som opsendingsdag pga. det lidt for ’friske’ vejr.

Nucleus er bygget og designet i Norge, herunder altså også hybridmotoren med fast brændsel (HTPB) og flydende oxidationsmiddel bestående af brintoverilte.

Motoren er en del af North Star-familien, som den norske rumfarts- og forsvarsvirksomhed Nammo har udviklet siden 2010. Et af målene, at rakettypen kan bruges til at levere små satellitter i kredsløb fra det norske site. Derfor vil der også i nærmeste fremtid komme en større motor på banen, lover partnerne. Den skal kunne levere en fremdrift på 75-100 KN mod Nucleus’ 30 KN.

Illustration: Nammo

Vejen væk fra faststofraketterne har flere fordele, fortalte Nammo i en meddelelse forud for opsendelsen.

For det første slipper man for de meget giftige brændstoffer, der skal håndteres med stor forsigtighed. De har også den ulempe, at når de først er tændt, så kan de ikke slukkes igen – det kan hybridmotoren.

Raketten bar en norsk nyttelast med sig op, nemlig en række moduler, som skulle frigives, når raketten nåede en højde på 60 km. Efter sigende skulle denne del også være gået efter planen.

Se video af opsendelsen her nedenfor - gå godt ca. halvanden time ind i filmen, før opsendelsen finder sted.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at Nucleus var norges første rumraket. Dette er dog ikke rigtigt. Norge opsendte allerede i 1962 raketten Ferdinand 1, der nåede 102 kilometer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vil de efterligne togrejsen mellem Oslo og Bergen? I så fald kræver det lidt mere end bare at se stedet. Jeg så ikke selve affyringen, som vel skulle være højdepunktet.

  • 2
  • 5

Der er flere tinge at sige til det:

Først: Har han ikke fået den omtale, han skal have her? Er vi ikke alle bedst tjent med at lade ham forsvinde i den store glemsel.

Dernæst: Copenhagen Suborbitals var (og er) meget mere end en person, selv om en person fyldte voldsomt meget i pressen.

Nammo var dengang en "ven af huset" - større er raketverdenen ikke, og inspirationer flyder (selvfølgelig) rundt. Lige her tror jeg nu nok inspirationen flød fra Norge mod Danmark, så det var nærmere RML's hybrider, der var Nammo motorer.

Det kan f.eks. også nævnes, at grundideen til de jet-vanes, der styrede NEXØ I og II opstod efter et møde jeg havde med netop en person fra Nammo.

mvh Flemming

  • 4
  • 0

Nu ved jeg godt, at nordmænd går ind for slow TV, men at sidde og glo ind i en fjellvæg i 5 timer og 12 minutter inden raketten fyres af, er måske i overkanten?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten