Norge finder nye MRSA-tilfælde i seks svinestalde
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Norge finder nye MRSA-tilfælde i seks svinestalde

Seks norske svinebesætninger er blevet inficeret med MRSA CC398. Det sker, blot få uger efter at det norske veterinærinstitut i slutningen af januar meldte ud, at kun en enkelt besætning var inficeret, og at svine-MRSA ville være udryddet i landet til foråret.

Den 18. februar blev det første nye tilfælde konstateret, og nu er myndighederne i gang med at teste 29 kontaktbesætninger, hvoraf det indtil videre ser ud til, at fem yderligere besætninger er smittede.

De norske myndigheder har planlagt aflivning og sanering af de smittede besætninger – en politik, der adskiller sig meget fra den danske, og er en afgørende faktor for, at Norge har så lidt svine-MRSA.

Læs også: Norge viser vejen for Danmark: Vi har udryddet svine-MRSA

Myndigederne mener, at årsagen til de nye tilfælde er, at medarbejderne bærer sygdommen ind i staldene. Derfor arbejdes der nu på tiltag for blandt andet at spore eventuel smitte hos svinebønder hurtigt.

»Sammen med Omsorgsdepartementet (Sundhedsministeriet, red.) vil vi sikre, at det bliver nemt for svineproducenter og medarbejdere at få testet, om de er bærere af svine-MRSA. Derfor vil vi sørge for, at kommunerne skal give mulighed for test af bønder og medarbejdere,« siger landbrugs- og fødevareminister Sylvi Listhaug i en pressemeddelelse.

Læs også: Op til 10 milliarder kr. for at rense danske svinestalde efter norsk forbillede

Ministeren har også sendt et forslag i høring om kompensation til svinebønder, hvis besætninger skal slås ned som følge af konstateret MRSA.

En undersøgelse viste i 2014, at to tredjedele af de danske svinebesætninger er inficeret med den antibiotikaresistente bakterie.

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For at kunne bekæmpe Svine MRSA er det nødvendigt at kende smittevejene. Ellers bliver det et Sisifos projekt. Det er rent galimatias at kaste milliarder efter en dansk sanering, hvis smitten spredes lynhurtigt igen.

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten